Per. Mar 28th, 2024

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hrant Dink cinayetiyle ilgili mahkeme kararını değerlendirirken, ”Bu kararın, vicdanları tatmin etmediği görülüyor. Ben de işin o tarafındayım” diye konuştu.


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Gazeteci Hrant Dink‘in öldürülmesiyle ilgili davada 5 yıl sonra çıkan karara ilişkin görüşlerini dile getiren Arınç, Hrant Dink‘in öldürülmesinin ardından TBMM Başkanı olarak Dink’in Bakırköy‘deki evlerine taziye ziyaretinde bulunduğunu anımsattı.

Dink’in evine yaptığı ziyaret için ”Evlerinde bir Anadolu evi, bir Türk evinden farklı hiçbir şey görmedim. Annesi, eşi, oğlu, gelini, akrabaları vardı. Mütevazi bir Anadolu insanının evinde ne varsa ne olması gerekiyorsa onu gördüm; o kokuyu hissettim” diyen Bülent Arınç, Dink cinayetine karışanların kısa sürede yakalandığını belirterek şöyle konuştu:

”Hükümetimize düşen tek bir şey vardı; bu işin faillerini ortaya çıkarmak. Sanıyorum 30 saat içinde adalete teslim ettik. Hükümet olarak bizim işimiz bitti. Eleştiri yapanlar lütfen vicdanlı olsunlar.

Bizim dönemimizde faili meçhul olarak şu ana kadar, hükümetimiz kurulduktan kısa bir süre sonra, hatta seçimlerden kısa bir süre sonra Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesidir. Buna hala yanarız. Bunun failleri ortaya çıkarılamamıştır. Ya çok komplike bir olay olduğu için veyahut da henüz iz tespiti yapılamadığı için. Bizim dönemimizde siyasi suikast anlamında, cinayet anlamında örgütlü suç anlamında ne işlenmişse son 10 yılda en geç 36 saat içinde ortaya çıkarılmıştır. Ondan sonrası yargıya ait. Hükümetin yapması gereken ne varsa birileri bize söylesin. Hükümet olarak elimizdeki kolluk güçleriyle suçla ilgili bütün delilleri toplar, şüphelileri bulur, yargının önüne getiririz.”

Mahkemenin 5 yıl süren duruşmalar sonunda dün açıkladığı kararı değerlendiren Başbakan Yardımcısı Arınç, ”Şimdi bu karar vicdanları tatmin etmemiş; o görülüyor. Mahkeme kararları da herkes tarafından rahatlıkla eleştirilebilir. Ancak bu eleştirilerin iki yönü var. Bir, davada taraf olanların beğenmedikleri kararı temyiz etmesi. Burada müdahil taraf diyecek ki ‘bunu Yargıtay bozsun’. Bunun dışında kalan insanlar da ‘bu ceza azdır; haksızlıktır’ deme hakları var şüphesiz. Ama mahkeme kararını değiştirebilecek olan sadece Yargıtaydır” diye konuştu.

‘SAVCI BU KARARI TEMYİZ EDEBİLİR’

Davanın henüz sonuçlanmadığına dikkati çeken Arınç, dün açıklanan kararın ”ilk adım” olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

”Dava daha bitmedi, bu daha ilk adım. Yıllarca ceza avukatlığı yapmış birisi olarak söylüyorum. Mahkeme ilk kararını verdi, savcı bu kararı temyiz edebilir. Suçtan zarar görenler müdahil olmuş; müdahillerin temyiz etme hakkı var. Sanıkların herhangi biri de kendi lehine de temyiz etme hakkına sahiptir. Bütün bunlar yerine geldikten sonra dosya Yargıtay’a gidecek. Belki de ilgili daire duruşmalı bir gün tayin edecek; orada ayrıca savunmalar yapılabilecek. Orada karar verildikten sonra yine kanun yolları var. Ondan sonra verilecek karar, kesin karar haline gelebilir. Daha önümüzde uzun bir süreç var. Bu haliyle bundan tatmin olmayan tarafların bu kararı eleştirme hakları var. Yeter ki bu eleştiriler hukuk kapsamında olsun. Duygusallıktan öte bir hukukçu diliyle olsun.”

‘DİNK’İN KARDEŞİNİN DÜNYAYA MEYDAN OKUMASI ÖNEMLİ’

Dink ailesinin sözde Ermeni soykırımı iddialarına karşı yaptığı açıklamalara da değinen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ”Bizim kanaatimiz odur ki ülkemizde bir soykırım yaşanmamıştır. Ermenilerle Osmanlı döneminden itibaren ‘milleti sadıka’ ismini verdiğimiz bu gruplarla Türkiye‘de huzur ve barış içinde yaşanmıştır. Ancak Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında dış tahriklerle ülkemizdeki bir kısım çeteler, devlete karşı isyan haline gelince istenmeyen, arzu edilmeyen trajik olaylar yaşanmıştır. Bunu diaspora dediğimiz ülke dışında yaşayan Ermeniler bir soykırım olduğunu iddia ediyorlar ve neredeyse 100 yıldır bir kampanya yürütüyorlar. Şimdi o kampanyanın bir ayağı da Fransa‘da yürütülüyor. Ama biliyorsunuz Fransa‘da verilen karara karşı başta kardeşi Orhan Dink, buna isyan etmiştir. Bunun yanında Ermeni Patriği Aram Ateşyan bildiri yayınlamıştır. ‘Biz huzur içindeyiz, Türkiye‘yi suçlamayın, Türkiye‘ye haksızlık yapmayın’ diye. Benim, senin söylemen çok önemli değil ama Hrant Dink‘in kardeşinin bütün dünyaya meydan okuması ve Ermeni patriğinin bütün dünyaya mesaj yayımlaması çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yaşayan Ermenilerin, Fransa Senatosu’nun gündemindeki sözde soykırımın reddini suç kabul eden düzenlemeye karşı yaptığı çıkışların önemine dikkati çeken Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bu ülkede yaşayan Ermeni kökene dayalı insanlar, (Fransa’nın) sizin bu yaptığınızın yanlış olduğunu söylüyorlar. ‘Tarihte kalmış olayları bir devletin parlamentosundan çıkarma gayretine düşmeyin’ diyorlar. Biz de onlara destek oluyoruz. Dolayısıyla Hrant Dink olayı simge bir olaydır. Dolayısıyla bu olay üzerinde yargının da çok dikkatli durması ve Türkiye‘de böylesine suç işleyebilecek örgütler, odaklar varsa tamamının ortaya çıkarılması için ayrıca bir çaba gösterilmesi gerekirdi; gerekti. Belki de ona uygun bir karar verdiler. Ama bu karar, bırakınız hukukta yazılı olan şekliyle vicdanları tatmin etmediği görülüyor. Ben de işin o tarafındayım. Ama bunun yolu sokaklara çıkıp bağırmak çağırmak, hükümeti suçlamak, devleti ağır kelimelerle itham etmek değil; yargıdan bu işin sonucunu beklemekle mümkün olabilir.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen