Sal. Nis 23rd, 2024

Askerlik Kanunu’nda değişiklik yapılmasının öngören kanun tasarısı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı.


ASKERLİK YOKLAMASI KALKIYOR

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Milli Savunma Bakanlığı Bilgi Sistemi’nin yürürlüğe girmesi ile askerlik çağında olanlar için ilk yoklama ve yedeklik yoklaması kalkıyor. Bu ay ilk askerlik çağlarına gelenlerle askerlikleri geçen yıldan bu yıla bırakanların yoklamaları da kalkıyor.

ASKERLİK MECLİSİ DE KALDIRILIYOR

İllerde vali veya vali yardımcısı, ilçelerde ise kaymakam başkanlığında toplanan; askerlik şubesi başkanı veya vekili ile iki hekim ile nüfus müdürünün katıldığı askerlik meclisleri de artık olmayacak.

MUAYENEDEN ÜCRET ALINMAYACAK

Askeri hastane bulunmayan yerlerde; aile hekimi, resmi-sivil sağlık kuruluşları ile askeri hastanelerdeki muayene işlemlerinden herhangi bir ücret veya katkı payı alınmayacak.

KARDEŞ YAŞ SINIRI 20’YE ÇIKARILDI

Askerlik çağına gelmiş kişi, ailesinin geçimini sağlamak zorunda ise ve kendisinden sonraki kardeşi 15 yaşına gelmemişise askerliği tecil ediliyordu. Yeni düzenleme ile kardeşin yaş sınırı 20’ye yükseltildi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DEVAM ZORUNLULUĞU DA KALKTI

Yüksekokul ve lisans öğrenimini devam ettirenlerden, derslere devam etmeyenler veya 2 yıl üst üste sınıfta kalanlar, tecili kaldırılarak askere alınıyordu. Günümüzde birçok üniversitede devam mecburiyetinin bulunmaması, sınıf geçme yerine ders geçme uygulaması nedeniyle bu zorunluluk da kalktı. 2 yıl üst üste sınıfta kalan veya derslere devam etmeyenlerin de askerliği ertelenecek.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen