Per. Mar 28th, 2024

Zafer Çağlayan, Fransa’nın ekonomide çizilen karizmasını kurtarmak için soykırım yasasına yoğunlaşıldığını belirtti.


Fransa’nın politik arenada aldığı kararı yorumlayan Çağlayan, "Zaten ekonomik anlamda bir küme düştüler. Dış politikada da dünya tarafından karizmalarının çizildiğini gördüler" dedi.
"ÇİZİLEN KARİZMAYI UNUTTURMAYA ÇALIŞIYOR"

Fransa Senatosu’nda kabul edilen ‘sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin’ kararı değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Kişi kendine yakışanı yapar. Onlar da kendilerine yakışanı yaptılar. Sarkozy aslında bu yolla, Standart&Poors’un (S&P), onların karizmasına attığı çiziği unutturmaya çalışıyor. Zaten ekonomik anlamda bir küme düştüler. Şimdi dış politika konusunda da bütün dünya tarafından karizmalarının çizildiğini gördüler" dedi.
BİR İHTİMAL DAHA VAR

Türkiye-Libya İş Forumu’na katılmak için Trablus’ta bulunan Bakan Çağlayan, Fransa Senatosu’nda kabul edilen Ermeni teklifine ilişkin, "Şimdi önümüzde başka bir imkan var, 60 milletvekilinin ortak hareketiyle konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi… Zaten, bırakın anayasal olmasını, bana göre gayri yasal olan Fransa‘nın bu uygulamasının Fransız Anayasa Mahkemesi’nden döneceği kanaatindeyim" şeklinde konuştu.
HAZIR ELLERİ DEĞMİŞKEN..

"Bir devletin parlamentosunun, senatosunun işi değil bunlar. Bunlar tarihçilerin işi" diyen Bakan Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi Afrika coğrafyasındayız (Trablus). Ruanda‘yı, Cezayir‘i de aynı şekilde gündeme getirsinler. ‘Ruanda’da ve Afrika’da Fransız katliamı vardır demek suçtur’ diye bir kanun daha çıkartabilirler, hazır elleri değmişken. Bu konuda biz Fransız Parlamentosu’nun, Senatosu’nun sağduyusuna güveniyoruz. Ümit ediyoruz, Sayın Sarkozy’nin yaptığı yanlışı Parlamento, Senato bir şekilde düzeltir ama neler olacağı, bundan sonraki safhasının ne olacağı konusunda Sayın Başbakanımızın açıklamaları hepimizi bağlayacak açıklamalardır."

Öte yandan Bakan Çağlayan, Libya‘da yarım kalan ve yaklaşık 500 milyon dolar değerindeki sağlık yatırımlarının tamamlanacağını, Libya‘da taahhüdü bulunan hiçbir Türk firmasının mağdur olmayacağını açıkladı.
TÜRK-İŞ: "KARA BİR LEKE"

Türk-İş Yönetim Kurulu, Fransa senatosunda kabul edilen Ermeni teklifinin, "demokrasinin beşiği sayılan ülkelerden biri olan Fransa‘yı ifade özgürlüğü açısından dünyanın en geri ülkelerinden biri haline getirdiğini" savundu. Türk-İş’ten yapılan açıklamada, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin, Fransa senatosunda kabul edilmesi kınandı.

Türk-İş’in açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Karar, demokrasinin beşiği sayılan ülkelerden biri olan Fransa‘yı ifade özgürlüğü açısından dünyanın en geri ülkelerinden biri haline getirmiştir. Tarihin, objektif bir şekilde ve tarihçiler tarafından değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Tarihin politik hesaplarla şekillendirilmeye çalışılması, dünya demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir."
TİSK: BOYKOTA DESTEK

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Fransa‘ya karşı alınacak diplomatik ve siyasal yaptırımlara tam destek verileceğini bildirildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Bilimsel düşünce ve fikir özgürlüğüne büyük darbe vuran teklifin iç siyaset hesaplarına alet edilerek yasalaşması sadece Türkiye açısından değil, özgürlüğün beşiği olan Fransa için büyük talihsizlik. Tüm evrensel ve bilimsel değerleri göz ardı ederek oya tahvil edilen bu zorlama ve sorumsuz kararı alanlar elbette tarih önünde hesap vermek zorunda kalacaklardır. En büyük dileğimiz yasanın Fransa Anayasa Mahkemesinde görüşülerek, bu tarihi hatadan dönülmesidir. TİSK, kararın kesinleşmesiyle birlikte devletimizin Fransa‘ya karşı alacağı diplomatik ve siyasal yaptırımlara tam destek verecektir."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen