Sal. Mar 19th, 2024

Mesud Barzani, Kürtlerin Şiileri ya da Sünnileri dışarıda bırakan bir hükümetin parçası olmayacağını söyledi.


Barzani, Başbakan Nuri el Maliki liderliğindeki ittifakın Irak’ın sorunlarını çözememesi durumunda, “bütün seçenekleri değerlendireceklerini” söyledi.

Irak’ın Avsat el Irak haber ajansının bildirdiğine göre, BBC Farsça kanalına bir röportaj veren Barzani, Irak’taki birçok siyasi grubun desteklediği Erbil Anlaşması’yla ilgili bir soru üzerine, “Anlaşma siyasi süreçlerde ortaklık sağlanması temeline dayanıyordu. Ancak maalesef bu sürecin çok uzun ömürlü olmadığını ve hükümet ile devlet kademelerinin adil bir biçimde dağıtılmadığını görüyoruz” dedi.

Barzani, önlerinde, sorunları diyalog yoluyla çözüp bütün siyasi partilerin üzerinde uzlaşacağı bir çözüm bulmak ya da erken seçimlere gitmek gibi iki seçenek olduğunu ifade etti.

"BÜTÜN SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"

Iraklı Kürt lider, “Kürdistan Parlamentosu, Bağdat hükümetinin anayasaya, federalizme, demokrasiye ve çok partili sisteme bağlılığını sürdürmesi durumunda, bizim de Irak’ın bir parçası olacağımızın taahhüdünü vermiştir” diye konuştu.

Barzani, “Kürtler, Şiileri ya da Sünnileri dışarıda bırakacak bir hükümetin parçası olmayacaktır. Ancak Maliki’nin ittifakı sorunları çözemezse, o zaman bütün seçenekleri değerlendireceğiz” dedi.

Geçtiğimiz ay hakkında bazı terör saldırılarıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldıktan sonra Kuzey Irak’a sığınan Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi’nin davasının iki yöne gidebileceğini ifade eden Barzani, “Birincisi olay yargıda çözülür, ikincisi de Iraklı siyasi liderler bir Ulusal Şura toplar ve olay diyalog yoluyla çözülür” dedi.

SON SÖZ KUZEY IRAK PARLAMENTOSUNUN

Kuzey Irak yönetiminin Exxon-Mobil’le imzaladığı petrol anlaşmalarına da değinen Barzani, “Merkezi hükümetin bu konudaki tavrı Kürdistan’ın çıkarlarıyla çatışmaktadır. Bahsettiğim bu anlaşmaların yürürlüğe girmesinin önünde engeller yaratacak herhangi bir durumu kabul etmeyiz. Kerkük meselesinin çözümü için 104’ıncı maddenin uygulamaya konması yönündeki taleplerimizden vazgeçmeyiz” dedi.

Bu tarz sorunların devam etmesi halinde karar mekanizmasının Kuzey Irak parlamentosu olacağını da vurgulayan Barzani, “Kürdistan halkının tavrı neyse biz o tavrı uygularız” diye konuştu.

Barzani, “Eğer Kürdistan halkı bağımsızlık talep ederse, ben bunun önünde durmayacağım. Ben Kürdistan bölgesinin günden güne gelişmesini istiyorum ancak asıl umudum Kürdistan’ın bağımsızlığıdır” dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen