Sal. Nis 23rd, 2024

KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 88 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.


Rauf Denktaş öldü (Son Detaylar)

KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesinde vefatı, oğlu Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük’ün de katıldığı basın toplantısında hastane başhekimi Dr. Sevim Erkmen tarafından açıklandı.

Denktaş’ın 24 Mayıs’dan itibaren yaşadığı sağlık sürecinden söz eden Erkmen, “Yoğun ve başarılı bir tedavi süreci, kurucu cumhurbaşkanımızı, önceden varolan kalp-akciğer sorunu ve ileri yaşın da etkisiyle ancak 8 ay yaşatabilmiş, maalesef bu akşam saat 22.00 itibariyla Hak’kın rahmetine kavuşmuştur. YDÜ ailesi olarak kendilerine Allah’dan rahmet, yaslı ailesine sabırlar diliyoruz. Tüm ulusumuzun ve Türk dünyasının başı sağolsun” dedi.


KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BABA DENKTAŞ’I ONUN YAPTIKLARINI UNUTMAYACAĞIZ”

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise yaptığı açıklamada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ölümüyle bir tarihin göçtüğünü, Kıbrıs Türkünün “Baba Denktaş”ı ve onun yaptıklarını unutmayacağını söyledi.

SERDAR DEKTAŞ: “BİR DEVLET KURDU CEMAATTAN HALK KURDU”

Oğlu Serdar Dektaş ise yaptığı açıklamada, “Hepimizin başı sağ olsun. Bir devlet kurdu, cemaatten halk olusturdu. Dilediği yolda yürümeye devam edeceğiz. Aile olarak herkese teşekkür ederiz” dedi.

DENKTAŞ SALI GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

Kurucu cumhurbaşkanı Denktaş 17 Ocak Salı günü devlet töreni ile defnedilecek. KKTC Bakanlar Kurulu yarın toplanarak ulusal yas kararı alacak.

Organ yetmezliğinden dolayı uyutulan Denktaş, bu sabah solunum cihazına, öğleden sonra da diyaliz makinesine bağlanmıştı. 88 yaşındaki Denktaş, 24 Mayıs 2011’de pıhtı atması sonucu beyin ana damarında tıkanıklık olunca YDÜ Hastanesi’nde ameliyat edilmiş, ardından Ankara’da GATA’da ve yine YDÜ Hastanesi’nde birer kez daha ameliyata alınmıştı. Yaklaşık 7 aylık sağlık sorunlarının ardından 15 Aralık 2011’de evinden çıkarak Lefkoşa’da gezinti yapan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, son olarak 9 Ocak’ta vücudunda meydana gelen su kaybına bağlı yorgunluk belirtileri nedeniyle tekrar Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

NE DEDİLER?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: Kıbrıs Türk halkı Anavatan Türkiye’yi her zaman yanında bulacaktır

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı, mücahit devlet adamı Rauf Denktaş’ın ebediyete intikal ettiğini derin teessürle öğrendim. Kıbrıs Türk halkının bu mirasa sahip çıkarak, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik yarım asırlık mücadelesinde başarıya ulaşması, Merhum Denktaş’ın aziz hatırasını yaşatacak en önemli kazanım olacaktır. Kıbrıs Türk halkı, bu onurlu mücadelesinde, Anavatan Türkiye’yi her zaman yanında bulacaktır.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Kıbrıs davasının yaşayan hafızasıydı

Bütün Türk milletinin ve Kıbrıslı kardeşlerimizin başı saolsun. Büyük bir devlet adamını kaybettik. Bütün hayatını Kıbrıs’a adamıştı. Merhum Denktaş Kıbrıs davasının yaşayan hafızasıydı. Yeri doldurulamaz bir devlet ve siyaset adamıydı. Kader onu aramızdan aldı. Ailesine, Kıbrıslı kardeşlerimize ve milletimize başsağlığı diliyorum.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Unutulmayacak hizmetler verdi

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş’ı kaybettik. Kendisi özellikle Kıbrıs Türklerinin baskı politikalarına karşı yürüttüğü onurlu mücadelede oynadığı rol ile unutulmayacak hizmetler verdi. Kıbrıs mücahitleri ve Türk Halkı onun aziz hatırasını asla unutmayacak. Kendisine Allah’tan rahmet, geride bıraktıklarına başsağlığı diliyorum. Hepimizin başı sağolsun” ifadelerine yer verdi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: Kahramanlar kolay yetişmiyor

Kendisinin inandığı davaya ne kadar bağlı, tutkulu olduğunu, meseleyi neticeye götürmek için gayretli olduğunu gördüm. Milletimiz büyük bir evladını kaybetmiştir. İnandığı davadan hiç yılmadı. Hep inandığı istikamette yürüdü. Kendisine büyük bir sevgi ve saygım vardı. Hepimizin başı sağolsun. Kahramanlar kolay yetişmiyor.

Kılıçdaroğlu: Üzüntümüz büyük

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatıyla ilgili, ”KKTC’nin kuruluşunda büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin lideri ve KKTC’nin bugüne gelmesine en büyük katkıyı yapan kurucu devlet başkanı Rauf Denktaş’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz” dedi.
Kılıçdaroğlu, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Kılıçdaroğlu, mesajında şunları kaydetti: ”KKTC’nin kuruluşunda büyük emeği olan bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin lideri ve KKTC’nin bugüne gelmesine en büyük katkıyı yapan kurucu devlet başkanı Rauf Denktaş’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Anısı önünde her zaman saygıyla eğileceğimiz, büyük devlet adamı Rauf Denktaş’a rahmet, Denktaş ailesi, KKTC halkı ve Türk dünyasına başsağlığı diliyorum.”

Arınç: Büyük bir liderdi
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatına ilişkin, ”O, görmezden gelinen, yok sayılmak istenen bir halkın varlık mücadelesini veren büyük bir liderdi. Milletimiz büyük ve yiğit bir evladını kaybetmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
Arınç, resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti: ”Kıbrıs Türkünün onurlu mücadelesinin sembolü, kardeş ülkemizin kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş, hakkın rahmetine kavuştu. O, görmezden gelinen, yok sayılmak istenen bir halkın varlık mücadelesini veren büyük bir liderdi. Milletimiz büyük ve yiğit bir evladını kaybetmiştir. Kendisini, verdiği büyük mücadelesinden dolayı daima saygı ve rahmetle anacağız. Milletimizin başı sağolsun. Mekanı cennet olsun.”

Prof. Dr. Mümtaz Soysal: Tutumu herkese örnek olacak kadar eşsizdi

Her şeyden önce insandı. Bırakın Türkiye için yaptıklarını, Kıbrıs için yaptıklarını, büyük bir insan ve kahramandı. Tutumu herkese örnek olacak kadar eşsizdi.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal: Tarih onu haklı çıkardı

Türkiye ve bölgenin önemli bir insanını kaybettik.Bir hukukçu olarak başladığı siyasi kariyerini buralara kadar getirdi. Çok büyük acılar çekti. Büyük suçlamalara maruz kaldı. Ancak tarih onun konumunu haklı çıkartacak şekilde istikamet etti. Siyasi karalığı ve derinliği tartışma götürmezdi. Neşeli, şakacı ve çevresiyle fevkalede ilişkiler kuran sıradışı bir insandı.

KKTC Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat: Kıbrıs Türk tarihi ile bütünleşmişti

Tarihi bir kişiydi. Kıbrıs Türkü’nün tarihinde çok önemli ve büyük roller üstlenmişti. Kıbrıs Türk Tarihi ile neredeyse bütünleşmişti. Kendisini kaybetmek tabiki büyük bir boşluk yaratıyor. Bu boşluğu doldurmak için çok çalışmak gerekecek. Hepimizin başı sağolsun.

DSP Genel Başkanı Türker:

DSP Genel Başkanı Masum Türker, KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatına ilişkin, “KKTC ve Türkiye için büyük kayıptır, Allah rahmet eylesin” dedi.

BEŞİKTAŞ, FENERBAHÇE VE GALATASARAY’DAN DENKTAŞ İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI
Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladılar.
Kulüplerin internet sitelerinden yayımladığı mesajlar şöyle;

BEŞİKTAŞ

KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayatını kaybettiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
Yakındoğu Üniversitesi Hastanesinin yoğun bakım servisinde 9 Ocak Pazar gününden bu yana tedavi gören Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 1. Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş, akşam saatlerinde vefat etti.
Sayın Denktaş’a Allah’tan rahmet, ailesine, yavru vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına ve ulusumuza başsağlığı dileriz.

GALATASARAY

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın bu akşam saatlerinde tedavi gördüğü Yakındoğu Üniversitesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
Düşünceleri ve demokratik duruşu ile çok değerli bir devlet adamı olan Rauf Denktaş’a Tanrı’dan rahmet; ailesine, sevenlerine ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkına başsağlığı diliyoruz.

FENERBAHÇE

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Denktaş’ın bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yummuş olduğunu üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Sayın Denktaş’a Allah’tan rahmet yavru vatanımız Kıbrıs halkı ve ulusumuza başsağlığı dileriz.

TÜLAY SELAMOĞLU AK PARTİ ANKARA MİLLETVEKİLİ

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı hepimizi üzmüştür. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum.

(KAYNAK: AA-HABERTÜRK-TRT HABER-NTV DERLEME)

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen