Cum. Nis 19th, 2024

Meryl Streep, 16 adaylığına karşın 30 yıldır altın heykelciğe hasret.


Oscar adaylarının belirlenmesine 6 gün kala heyecan artarken, 84 yıllık Oscar ödülleri tarihinde en çok adaylığa ”Demir Leydi” adlı son filmiyle 17. adaylığını bekleyen Meryl Streep ulaştı.

Meryl Streep, 16 adaylığına karşın 30 yıldır altın heykelciğe hasret kalırken, onu 12’şer adaylıkla sinema tarihinin iki efsanesi Jack Nicholson ve Katharine Hepburn izliyor.

Bu yıl 84. kez sahiplerini bulacak olan Oscar ödülleri adaylığı için Amerikan Film Akademisi üyelerinin oy kullanma işlemi 13 Ocak’ta sona ererken, adaylar 24 Ocak’ta Samuel Goldwyn Salonu’nda açıklanacak. Kazananların belirlenmesi için oy pusulalarının gönderilmesi ve adaylar yemeğinin ardından kazananların belirlenmesi için oylama, 21 Şubat’ta sona erecek. Oscar ödülleri, 26 Şubat’ta Billy Crystal’ın sunacağı törende sahiplerini bulacak.

Adayların açıklanmasına kısa bir süre kala nefesler tutulurken, Oscar tarihi, altın heykelciğe defalarca aday gösterilenler kadar hiç alamayan ünlülerle de dolu. Oscar ödülüne en çok aday gösterilen oyuncu unvanını Meryl Streep taşıyor. İlk kez 1978 yılında 19 yaşındayken Oscar’a aday gösterilen sanatçı, bundan 1 yıl sonra ”Kramer Karamer’e Karşı” filmindeki unutulmaz oyunculuğuyla ”En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında heykelciği kucakladı. Streep, 1982 senesinde de ”Sophie’nin Seçimi” filmindeki ”Sophie” rolüyle ”En İyi Kadın Oyuncu” dalında Oscar aldı. O tarihten bu yana belli aralıklarla Oscar’a aday olmayı adeta ”alışkanlık haline getiren” ünlü aktris, buna karşın 30 yıldır ödül kazanamadı.

”Demir Leydi” filminde İngiltere‘nin ilk kadın başbakanı Margaret Thatcher‘ı canlandıran Streep’in bu rolüyle aday gösterilmesi halinde bu kez şeytanın bacağını kırıp kıramayacağı sinema çevrelerinde merak ediliyor. Her türlü rolün altından başarıyla kalkan efsane oyuncunun 1978 yılından bu yana kazandığı 16 adaylık, dalları, yılları ve canlandırdığı roller ise şöyle:

-1978: The Deer Hunter (Linda)-En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
-1979: Kramer Kramer’e Karşı (Joanna Kramer)-En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Oscar aldı)
-1981: Fransız Teğmenin Kadını (Sara Woodruff/Anna}-En İyi Kadın Oyuncu
-1982: Sophie’nin Seçimi (Sophie)-En İyi Kadın Oyuncu (Oscar kazandı)
-1983: Silkwood (Karen Silkwood)-En İyi Kadın Oyuncu
-1985: Benim Afrikam (Karen)-En İyi Kadın Oyuncu
-1987: Ironweed (Helen)-En İyi Kadın Oyuncu
-1988: A Cry in the Dark (Lindy)-En İyi Kadın Oyuncu
-1990: Postcards From the Edge (Suzanne Vale)-En İyi Kadın Oyuncu
-1995: Madison County Köprüleri (Francesca Johnson)-En İyi Kadın Oyuncu
-1998: One True Thing (Kate Gulden)-En İyi Kadın Oyuncu
-1999: Kalbin Müziği (Roberta Guaspari)-En İyi Kadın Oyuncu
-2002: Adaptation (Susan Orlean)-En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
-2006: Şeytan Marka Giyer (Miranda Priestly)-En İyi Kadın Oyuncu
-2008: Şüphe (Sister Aloysius Beavier)-En iyi Kadın Oyuncu
-2009: Julie ve Julia (Julia Child)-En İyi Kadın Oyuncu.

İKİ EFSANE 12 ADAYLIK

Sinema dünyasının iki efsane oyuncusu Katharine Hepburn ve Jack Nicholson, 12’şer Oscar adaylığı ile ünlü aktris Meryl Streep‘in ardından adaylık yarışında ikinci sırada yer alıyor. Hayata 2003 yılında veda eden ve Oscar’a 12 kez aday gösterilen Hepburn, aldığı 4 Oscar ödülüyle Akademi tarihinde altın heykelciği en fazla evine götüren isim. İlk kez 1932 yılında ”Morning Glory” filmiyle Oscar’a aday olan Hepburn, ilk adaylığında Eva Lovelace rolüyle ödülü elde etti. 1999 yılında Amerikan Film Akademisince ”Tüm Zamanların En Büyük Kadın Oyuncusu” ilan ettiği Hepburn, 1967’de ”Guess Who’s Coming To Dinner”, 1968’de ”The Lion in Winter” ve 1981’de de ”Altın Göl” filmleriyle Oscar ödülünü kazandı.

Sinemanın yaşayan en büyük ustalarından Jack Nicholson da ilk Oscar adaylığını 1969 yılında ”Easy Rider’ filmindeki George Hanson rolüyle ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında altın heykelciğe aday gösterildi. Ödüle 12 kez aday olan sanatçı, 1975’te ”Guguk Kuşu”, 1983’te ”Terms of Endearment” ve son olarak 1997 yılında ”Benden Bu Kadar” filmleriyle altın heykelciğe kavuştu.

Bir başka sinema efsanesi Bette Davis ve Laurence Oliver’nin 11’er kez aday gösterildiği Oscar’ı 2 kez kazanırken, 10 kez aday olan Paul Newman kazandığı 1 altın heykelciğin yanı sıra, 2 onur ödülünün de sahibi oldu. Al Pacino altın heykelciğe 8, Dustin Hoffman ve Ingrid Bergman 7’şer, Robert De Niro ise 6 kez Oscar adaylığını elde etti. Sinema dünyasından bazı ünlü isimler, adaylıkları ve aldıkları Oscar sayısı ise şöyle:

-Meryl Streep: 16 adaylık (2 Oscar)
-Katharine Hepburn: 12 adaylık (4 Oscar)
-Jack Nicholson: 12 adaylık (3 Oscar)
-Bette Davis: 11 adaylık (2 Oscar)
-Laurence Olivier: 11 adaylık (1 Oscar, 1 onur ödülü, 1 özel ödül)
-Paul Newman: 10 adaylık (1 Oscar, 2 onur ödülü)
-Peter O’Toole (hiç alamadı)
-Al Pacino: 8 adaylık (1 Oscar)
-Marlon Brando: 8 adaylık (2 Oscar-birini reddetti)
-Ingrid Bergman: 7 adaylık (3 Oscar)
-Dustin Hoffman: 7 adaylık (2 Oscar)
-Elizabeth Taylor: 6 adaylık (3 Oscar)
-Robert de Niro: 6 adaylık (2 Oscar)
-Denzel Washington: 5 adaylık (2 Oscar)
-Audrey Hepburn: 5 adaylık (1 Oscar, 1 onur ödülü)
-Tom Hanks: 5 adaylık (2 Oscar)
-Susan Sarandon: 5 adaylık (1 Oscar).

OSCAR’SIZ ÜNLÜLER

Reese Witherspoon, Nathalie Portman gibi genç nesil oyuncuların taşıdığı ”Oscarlı oyuncu” sıfatına aralarında efsanelerin de bulunduğu sanatçılar yaşamları boyunca hiç sahip olamadı. Sinema devleri Cary Grant, Burt Reynolds, Marlene Dietrich, Judy Garland, Greta Garbo, Rita Hayworth, Ava Gardner, Deborah Kerr ile sinema dünyasının gözde oyuncularından Tom Cruise, Brad Pitt, Jim Carrey, Meg Ryan Oscar’ı bulunmayan ünlülerden birkaçı.

Oscar’a 1929’da 2 filmle, ayrıca 1937’de ”Camille”, 1939’da ”Ninotchka” filmleriyle aday gösterilen efsane oyuncu Greta Garbo üç seferde de ödülü alamadı. Sonunda Garbo’ya 1954’te onur ödülü verildi. ”Çıplak Ayaklı Kontes”, ”Klimanjaro’nun Karları”, ”On The Beach” gibi ölümsüz filmlere imza atan Ava Gardner da Oscar’ı hiç kucaklayamayan ünlülerden. 1953 yılında ”Mogambo” filmiyle aday gösterilen Gardner ödülü alamadı.

”Oz Büyücüsü”, ”Bir Yıldız Doğuyor” gibi filmlere imza atan ünlü oyuncu Judy Garland, 1939’da Akademiden özel ödül aldı. Daha sonra iki kez aday gösterilen Garland ne yazık ki altın heykelciğe hiç sahip olamadı. Bir dönem genç kızların ”beyaz atlı prensi”, sinemanın en yetenekli oyuncularından biriydi Cary Grant, ama bu Oscar almasına yetmedi. Bu sinema devine de 1969’da Oscarsız geçen yıllarının hatırına onur ödülü verildi. Beyazperdenin kızıl saçlı güzeli Rita Hayworth, ”Gilda”, ”Prenses Salome”, ”Carmen Garcia”, ”Vera Simpson” gibi sinema tarihine altın harflerle geçen rollerine karşın altın heykelciği kazanamadı. Amerikan Film Akademisinden 5 kez onur ödülü alan Bob Hope ise oyunculuk kategorilerinde hiç ödül sahibi olamadı.

Onur ödülleri sayılmazsa Oscar’ı hiç alamayan diğer bazı sinema devleri ise Marlene Dietrich, Irene Dunne, Albert Finney, Peter Fonda, John Garfield, Lillian Gish, Jean Harlow, Julie Harris, Leslie Howard, Rock Hudson, James Earl Jones, Deborah Kerr, Carole Lombard, Merle Oberon, Burt Reynolds, Ralph Richardson, Gena Rowlands, Rosalind Russell, James Dean, Steve McQueen ve Gloria Swanson idi.

GEMİSİ VAR AMAM OSCAR’I YOK

Sinema dünyasının en güçlü aktörlerinden Johnny Depp, Oscar serüvenine 2003 yılında ”Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti” filmiyle başladı. Kaptan Jack Sparrow rolüyle ödülü kazanamayan oyuncu, 2004’te ”Finding Neverland”, 2007’de de ”Sweeney Todd” filmiyle aday gösterildiyse de Oscar alamadı.

Yaşamı boyunca en büyük hayalinin Oscar olduğunu her fırsatta dile getiren Tom Cruise, her seferinde favori gösterildiği salondan eli boş döndü. Oyuncu, 1989’da ”Doğum Günü 4 Temmuz”, 1996’da ”Jerry Maguire” ve 1999’da ”Manolya” filmleriyle aday gösterildiği Oscar’ı hiç kucaklayamadı.

Brad Pitt ise 1995’te ”12 Maymun”, 2008’de ”Benjamin Button” filmleriyle aday gösterildiği altın heykelciği kazanamazken, yaşam arkadaşı Angelina Jolie‘nin 1999 yılında ”Girl, Interrupted” filmiyle ”En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında Oscar’ı var. Jolie, 2008’de de Oscar’a aday gösterilmesine karşın ödülün sahibi olamadı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen