Sal. Nis 23rd, 2024

Başbakan Erdoğan Ulusa Sesleniş konuşmasında Fransızlara seslendi: “Sesinizi yükseltin.”


Ulusa Sesleniş konuşmasında Fransa‘da kabul edilen Ermeni yasasına tepkilerini dile getiren Erdoğan, Marmaray, yüksek hızlı tren ve öğretmen alımlarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

FRANSA HALKI SESİNİ YÜKSELTSİN
1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan kararına ilişkin Fransa‘da alınan kararı değerlendiren Erdoğan, şunları kaydetti:

”Maalesef, tarihte aydınlanmanın öncüsü olmakla övünen bir devlet, bugün karanlık ortaçağ zihniyetinin hortlamasına öncülük ediyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra, Avrupa içinde bir daha çatışma yaşanmaması için birlik kurmayı esas alan Fransa, bugün ayrımcılığın, ırkçılığın, çatışmanın dilini kullanıyor. Aydınlanma Çağı’ndaki Fransa, aklı merkeze alan bir Fransa‘ydı. Sarkozy dönemindeki Fransa ise dogmaları, önyargıları, hezeyanları temel alıyor.
Hava temizlemede hepa sistemli süper cihaz

Biz Türkiye olarak, Fransa‘da filizlenmekte olan bu zehirli sarmaşığın daha fazla sulanmaması için Fransız dostlarımızın, Fransa halkının sesini yükseltmesini bekliyoruz. Bu aşamada, yasa teklifine karşı oy kullanan senatörlerin, Anayasa Konseyine başvurmaları için gerekli girişimleri sürdürüyoruz. İnanıyorum ki, Fransa‘daki aklıselim, Sarkozy’nin öncülük ettiği bu ırkçı ve ayrımcı gidişata, bu Türkiye düşmanlığına dur diyecektir. Türkiye büyük bir ülkedir ve büyüklüğüne yakışır bir şekilde hareket edecektir. Gelişmenin seyrine göre tavır takınacak, yaptırımlarımızı etaplar halinde uygulamaya koyacağız.”

MARMARAY
Erdoğan, MARMARAY’la ilgili, 2004 yılında kolları sıvadıklarını, bazı yargı kararlarıyla sürecin gecikmesine rağmen, kararlılıkla projede ilerleme sağladıklarını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

”Eğer bu yargı kararları olmasaydı şu an 4 yıl önde olacaktık. 4 yıl kaybettik. Ne mutlu ki, MARMARAY Projesi’nde bu ay içinde ilk ray kaynağını yaptık, sona doğru adım adım yaklaşıyoruz. MARMARAY Projesi kapsamında, inşallah Asya ve Avrupa yakalarına 40 adet istasyon inşa ediyoruz. 76,3 kilometre uzunluğundaki hattın, 13,6 kilometresi yer altında, denizin altında inşa ediliyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacak. Her 2 dakikada 1 tren bu hatlar üzerinde hareket edebilecek. Proje tamamlandığında, Üsküdar-Sirkeci arasındaki mesafe, sadece 4 dakikaya inmiş olacak. Söğütlüçeşme’den Yenikapı’ya 12 dakikada, Bostancı’dan Bakırköy‘e 37 dakikada, Gebze‘den Halkalı’ya 105 dakikada ulaşmak mümkün hale gelecek.

Şu anda İstanbul‘da, şehir içi ulaşımda raylı sistemin payı yüzde 8… Marmaray tamamlandığında bu oran yüzde 28’e yükselecek. İnşallah, 2013’ün 29 Ekim’inde MARMARAY’ın devreye girmesiyle birlikte, İstanbul trafiği önemli ölçüde rahatlayacak; ciddi bir akaryakıt tasarrufu sağlanacak ve en önemlisi de ciddi ölçüde zaman tasarrufu sağlanmış olacak.”
YÜKSEK HIZLI TREN

Erdoğan, şunları kaydetti:
”Şimdi İstanbul‘u, Sivas‘ı, Bursa‘yı yüksek hızlı tren ağına bağlıyoruz. Diğer yandan, Ankara-İzmiryüksek hızlı tren yolunun Ankara-Afyon kesiminin ihalesini yaptık, yakında bu hattın yapımına da başlıyoruz. Buradan, ekranlar aracılığıyla müjdeyi vermek istiyorum. Şu anda benim Konyalı vatandaşım, kardeşim, Eskişehirli vatandaşım, kardeşim bugün nasıl ki hızlı tren hizmetinden, bu konforlu ulaşım imkanından yararlanıyorsa, aynı şekilde, 10 yıl içerisinde Karslı hemşehrilerim, Antalyalı hemşehrilerim, Diyarbakırlı hemşehrilerim, Edirneli hemşehrilerim de bu nimetten yararlanacaklar. Bu iş için gerekli planlamayı yaptık, yol haritamızı çıkardık.”

ÖĞRETMEN ALIMLARI ŞUBAT VE AĞUSTOS’TA
Öğretmen atamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Hükümetimizin gündeminde yeni atamalar var. Bu 29 bin yeni memur, tüm Türkiye genelinde tahsis edilecek kadroları içeriyor. Bu 29 bin yeni kadronun 17 bini Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilmiş durumda… Bu vesileyle, şubat ve ağustos aylarında öğretmen alımlarını gerçekleştireceğimizin müjdesini vermek istiyorum. Ancak, esas alımları şubat ayından ziyade ağustos ayında gerçekleştireceğiz. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum” diye konuştu.

YARGI REFORMU
3. reform paketinde yer alan değişiklikler hakkında da bilgi veren Erdoğan, şunları söyledi:

”Yaptığımız bu düzenleme ile hiçbir vatandaşımız artık basit suçlar kapsamına giren suçlar nedeniyle hakim önüne çıkmak zorunda kalmayacak

Kamuoyunda uzunca bir süredir tartışılan tutukluluk meselesine ilişkin yeni bir çerçeve çizdik. Tutuklamanın alternatifi olarak, adli kontrol tedbirinin kapsamını genişletiyoruz. Ayrıca, tutuklama kararının verilmesini zorlaştırıyoruz. Kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedenlerinin varlığı, tedbirin ölçülü olup olmadığı artık güçlü şekilde gerekçeli olacak. Diğer yandan yolsuzlukla mücadeleyi daha da etkin kılıyoruz. Özel yetkili mahkemelerde savunma hakkının kullanımını genişletiyoruz.

Yaptığımız en önemli düzenlemelerden biri de ifade ve yayın özgürlüğünün önündeki mevcut engelleri kaldırmak noktasındadır. Yine bu kapsamda ele alınabilecek bir düzenlemeyi yapıyoruz, yayın durdurma cezasını kaldırıyoruz. Daha önceden verilmiş tüm toplatma kararlarını hükümsüz hale getiriyoruz. Adli para cezasının ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmaların ertelenmesine imkan sağlıyoruz. Bu sayede, şu anda hakkında dava açılmış olan onlarca gazetecinin davası da işlemden kalkmış olacak."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen