Per. Nis 18th, 2024

Küçükçekmece’de futbol ve şike konuşuldu…


İlhan Mansız:

“Şike yapanlar cezasını çekmeli”

“Taraftar isterse Beşiktaş’a dönebilirim”

“Buz dansı kategorisinde kış olimpiyatlarına hazırlanıyorum”

“Yoğun çalışıyorum, dizi tekliflerine daha sonra cevap vereceğim”

“İlerleyen yıllarda siyasete atılabilirim”

“Küçükçekmece söyleşiyor” programının bu ay ki konukları spor spikeri İlknur Ertugay, TRT Türk Televizyonun Genel yayın yönetmeni Ümit Sezgin ve Beşiktaş’ın eski futbolcusu İlhan Mansız oldu. Lise öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği programda İlhan Mansız soru yağmuruna tutuldu.

Küçükçekmece Belediyesi’nin her ay düzenlediği ve konusunda uzman konukların katıldığı "Küçükçekmece söyleşiyor" programının bu ay ki konusu spor ve futbol oldu. Önceki gün yapılan programa spor spikeri İlknur Ertugay, TRT Türk Televizyonun Genel yayın yönetmeni Ümit Sezgin ile Beşiktaş’ın ve milli takımın eski futbolcusu İlhan Mansız konuk oldu. Özgür Özgülgün’ün moderatörlüğünde yapılan etkinliğe Küçükçekmece Eşref Bitlis Lisesi ve Zehra-Mustafa Dalgıç Lisesi öğrencileri de izleyici olarak katıldı.

Moderatör Özgür Özgülgün önce konuklarını tanıtarak programa başladı. TRT Türk’te yayınlanan ‘Futbol Herşeydir’ programanın sunucusu İlknur Ertugay’a "Bir kadın olarak futbola ilginiz nerden geliyor" diye sorarak başladı. Ertugay lise yıllarında babasıyla birlikte Beşiktaş maçlarına gittiğini söyleyerek; "Futbola olan ilgim ilerleyen yıllarda da artı. Artık maçlara kendim gitmeye başladım. Futbol aşkı hayatımda önemli bir yer aldı. İş hayatına TRT de ekonomi programları yapmaya başladım. Ümit Sezgin ile tanıştıktan sonra TRT Türk’te spor spirikerliği ve yorumculuğuna başladım" diye konuştu.

FUTBOL REYTİNG YARIŞLARINA KURBAN EDİLİYOR

Daha sonra sözü alan TRT Türk Genel yayın Yönetmeni Ümit Sezgin 25 yılık gazeteci olduğunu ve 3 yıl önce TRT Türk’ü kurduğunu söyleyerek; “Ben hep siyasi habercilik ve yöneticilik yaptım. Aklımda hep futbol ile programı yapmak vardı. ‘Futbol Herşeydir’ programını yapmaya başladık. Önce yorumcu olarak Hasan Şaş vardı. O Galatasaray‘a gidince, ardından Bülent Korkmaz geldi. Şimdi ise İlhan Mansız’la devam ediyoruz. Futbolu seviyoruz. Futbol son zamanlarda televizyonlarda çok kötü ye kullanılıyor ve reyting yarışını kurban ediliyor. Tatsız ve sevimsiz programlar yapılıyor. Bizde dedik tertemiz futbolu anlatan ve sevdiren program yapalım dedik” diye başladık.
Söz sırası ünlü futbolcu İlhan Mansız’a gelince seyirciler yoğun alkış temposu tuttu. Mansız, sakatlıklarından dolayı futbola erken veda ettiğini belirterek, "Yaklaşık futbolu bırakalı 7 sene oldu. Gençlerbirliği, Kuşadasıspor, Samsunspor, Beşiktaş ve Ankaragücü’nde oynadım. Futboldan aktif olarak uzaklaşmama rağmen yine kopamadım. Ümit Sezgin’in teklifiyle TRT Türk’te yorumcu olarak futbolun içine bir nevi yer almış oldu. Konukların konuşmalarının bitiminden sonra Moderatör Özgür Özgülgün lise öğrencilerine sorularını almaya başladı.

BAHİS TÜRÜ OYUNLAR EN BÜYÜK SORUN

Ümit Sezgin futbolun içinde olduğu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna “Bütün dünyada futbol artık büyük bir sektör, büyük para var. Bu işi kötüye kullananlar var. Bahis türü oyunlar sektörün en büyük sorunu. Büyük paralar olunca, büyük sahtekarlıklar oluyor. Yasaklasanız bu sefer kayıt dışı oynanıyor. Futbol gelirleri çok yükseldi. Büyük sektörlerde kötüye kullanmanın temizlenmesi gerekiyor. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de bu böyle. 3 Temmuz 2011’den beri kötü bir dönem yaşıyoruz. Gençler bunu bir temizlenme süreci olarak görüp daha temiz futbolumuz olacak diye bakmaları gerekiyor. Binlerce taraftar bu duruma kızdı küstü maça gitmiyor. Bu böyle algılanmamalı” diye cevap verdi.

LİGİN KALİTESİ DÜŞTÜ

Ünlü futbolcu İlhan Mansız’a da ligin kalitesiyle ilgili durumunun ne olduğu sorulması üzerine. “Sadece bu yıl değil, son yıllarda ligin sportif kalitesi düştü. Bu olumsuz süreç ve hafta içi de birçok maçın oynaması takımlar üzerinde fiziksel anlamda yorgunluk yarattı. Bu milli takıma da yansıdı. Milli takımda oynayan oyuncular, ligde oynayanlardan oluştuğu için Avrupa ve dünya futbolunda geriye gitmemize neden oldu. Kaliteyi arttırmak önce teknik direktörün sonra futbolcuların kendi ellerinde. Futbol bir takım oyunu olsa da her oyuncu kendini geliştirerek takımına katkı sağlaması lazım” diye konuştu.

KISA ZAMANDA BÜYÜK BAŞARILAR YAŞADIM

Aktif futbol oynadığı dönemde menisküs ameliyatı geçirdiğini söyleyen Mansız ; “Doktorumun tavsiyelerine göre hareket ettim. Türkiye’de şöyle bir durum var. Sporcu kimlikleriyle çok fazla yargılanmıyorlar. Bir süre sonra iş özel hayata giriyor. Türkiye’de de bu isimleri kullanarak, yazılı ve görsel basında ucuz gazetecilik dediğimiz bir zihniyet ve düşünce söz konusu. Ben hiçbir zaman magazinsel yönden gündeme gelmek istemedim. Kendimi hiçbir zaman Davıd Beckham gibi pazarlama ya da marka olma yolunda görmek istemedim. Hep zoru seçtim. Futbolu 2-3 kere bırakıp tekrar futbola dönmeyi arzulayarak yaşamış olduğum kariyeri gördüm. 26 yaşımda milli formayı giydim. Her şey yolunda gitseydi, belki 19 yaşımda büyük takımlarda oynayıp, 26 yaşımda Avrupa’ya giderdim. Benim seçtiğim yol en zoruydu. Kısa sürede büyük başarılar yaşadım. Uzun yıllar futbola hizmet vermek isterdim. Ama olmadı. Arda olsun, Burak olsun umarım onlar daha başarılı olup uzun yıllar futbol oynarlar. Futbol ne amaç ne de araçtı. 6 yaşımda futbolcu olmaya karar verdim. Yurtdışında eğitim gördüm. Futbol yüzünden okulu bıraktım. Bu işi para kazanmak için değil, sevdiğim için yaptım. Maddiyat benim için hep en alt sıralarda gelir” dedi.

Öğrencilerin soruları çoğunluğu İlhan Mansız’a yönelikti. Futbol yaşamında aldığı kararlardan pişmanlık duyuyor musunuz sorusuna ise, “Her zaman vermiş olduğum kararların ardında durdum. Benim yaşadıklarım gayet güzeldi. Herkes kendi yolunu seçip umarım iyi bir kariyer yakalar” dedi.

ŞİKE DE SUÇLULAR CEZASINI ÇEKSİN

Şike olaylarını da değerlendiren ünlü futbolcu “Umarım bu şike olayları suçlular cezasını çektiğinde pırıl pırıl bir futbol ortaya çıkar. Temiz futbola geçiş noktasında etkili olur.” diyerek buzda dans yarışması için çalışmalar yaptığını, yoğunluğundan dolayı oyunculuk sektörüne çok fazla vakit ayıramadığını ama ilerleyen yıllarda teklif gelirse değerlendirebileceğini söyledi.

TARAFTAR İSTERSE NEDEN OLMASIN?

Siyasete atılmayı düşünüyor musunuz sorusuna ise İlhan Mansız; “Şu an sportif anlamda birçok projem var. Ancak ileride olabilir.” dedi.

Beşiktaşlı olduğunu söyleyen bir öğrenci “tekrar Beşiktaş’a dönmek ister misiniz? Sorusuna, “Ben futbola çok ara verdim. Yaklaşık 7 yıl oldu. Böyle bir isteğim olsa dahi Türkiye’de 40’ından sonra beni hiçbir takım transfer etmeyeceği için böyle bir girişimim yok. Beşiktaş taraftarı yoğun bir şekilde isterse onları kırmak bana yakışmaz. Gereğini düşünürüz” diye cevap verdi.
GENÇ KIZLARIN İLGİSİ YOĞUNDU
Özellikle genç kızların yoğun ilgisiyle karşılaşan İlhan Mansız futbolda unutamadığı en önemli anısının 2002 dünya kupasında Senegal’e atmış olduğu altın gol olduğunu söyledi.
Soruların bitiminden sonra Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kuzugüden konuklarına çiçek takdim etti. Öğrenciler programdan sonra İlhan Mansız’la hatıra fotoğrafı çektirdiler.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen