Cum. Nis 19th, 2024

İsrail basını Türkiye’nin, Hamas’a yıllık 300 milyon dolar yardımda bulunacağını iddia etti.


Haaretz gazetesi, Türk kaynaklara dayandırarak verdiği haberde, Hamas’ın, İran’ın yardımları azaltması ve geciktirmesi nedeniyle maddi güçlük yaşadığını belirtti. Gazete, Türkiye‘nin yılda yapacağı 300 milyon dolarlık yardımla, İran’ın yerini alacağını aktardı.

TÜRKİYE ARABULUCULUK YAPACAK
Haaretz, Gazze’deki Hamas yönetimi başkanı İsmail Haniye’ye Türkiye ziyaretinde bu konuda güvence verildiğini de kaydetti. Türk hükümetinin, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma sürecine yardımcı olma sözü verdiğini de belirtildi.

Gazete, son dönemde Hamas içinde, örgütün uluslararası ilişkilerinin tartışıldığını, ve İran’dan koparak Arap ülkeleriyle bağlantı kurulması ya da İran ile ilişkiler korunarak Arap ülkeleriyle yakınlaşılması konusunda bir karar verilmeye çalışıldığını yazdı.

MEŞAL SURİYE‘DEN AYRILDI
Hamas örgütü, yönetim karşıtı gösterilere sahne olan Suriye‘deki varlığını azaltıyor. Hamas lideri Halid Meşal’in uzun süredir kaleleri olan Suriye‘den ayrıldığı açıklandı.

Hamas kaynakları, Halid Meşal’in geçen ay sadece 5 gün Suriye‘de kaldığını, vaktinin çoğunu Katar, Türkiye ve Mısır’da geçirdiğini söyledi. Aynı kaynaklar Meşal’in halen Mısır‘da olduğunu ve Suriye‘ye dönmeyi planlamadığını vurguladı.

Halid Meşal’in, Suriye‘nin güvenli olmaması ve başka ülkelerden ziyaretçilerini artık Suriye‘de rahat ağırlayamaması nedeniyle böyle bir karar aldığı belirtiliyor. Hamas liderinin Sünni göstericilere Esad yönetimin müdahalesinden rahatsızlık duyduğu için de böyle bir karar aldığı söyleniyor. Diplomatik kaynaklara göre Halid Meşal halen Mısır’da olsa da Hamas burada bir ofis açmayı planlamıyor. Hamas yetkilileri, Meşal’in büyük ihtimalle Katar‘a yerleşeceğini belirtiyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen