Per. Mar 28th, 2024

ABD Başkanı Barack Obama, savunmaya fon aktarılmasına ilişkin yasa teklifini imzaladı.


İran Merkez Bankası’yla iş yapan mali kuruluşlara yeni yaptırımlar getirmeyi öngören kanun teklifini de imzayan Obama, kanun teklifinin ABD ordusunun, terör şüphelileri üzerindeki yetkisini kısıtlayan ve dışişleriyle ilgili konularda kendi yetkisini azaltan kısımlarından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada ”Bu kanun teklifine bir bütün olarak destek vermem kanun teklifindeki her hususa katıldığım anlamına gelmez” ifadesini kullanan Obama, kanun teklifindeki, ”Küba’nın Guantanamo adasında bulunan Amerikan hava üssündeki tutsakların nakledilmesine” getirilen kısıtlamalara örnekler verdi ve ”füze savunma sistemiyle ilgili bazı bilgileri Rusya ile paylaşmadan önce ABD Kongresi’ni bilgilendirmesine yönelik getirilen şartları” problem yapıcı olarak niteledi.

ABD Kongresi’nce geçen hafta kabul edilen kanun teklifi, bir yandan İran’a getirilen yaptırımlarla bu ülkenin petrol gelirlerini azaltmayı hedeflerken, diğer yandan da ABD Başkanı’na, yaptırımlarda sözü geçen cezaların öngörüldüğü biçimde uygulanmasından vazgeçme yetkisi veriyor.

ABD’li üst düzey bir yetkili, Washington yönetiminin, İran’a yönelik yaptırımların küresel enerji piyasalarına zarar vermeden uygulanacağı konusunda güvence vermek için yabancı ortakları ile temaslarda bulunduğunu belirtti. Yetkili, kanun teklifinin İran ile ilişkiler konusundaki ABD stratejisinde bir değişikliğe yol açmadığının altını çizdi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen