Per. Nis 18th, 2024

Yıldız Sarayı içerisinde yer alan ve Osmanlı şehzadelerinin yaşadığı ”Beyaz Köşk” restore edildi. ”Beyaz Köşk”ün restorasyonu, 1 milyon 234 bin liraya mal oldu.


Foto galeri için tıklayın

İstanbul İl Özel İdaresi, Yıldız Sarayı içerisinde yer alan ve Osmanlı şehzadelerinin yaşadığı ”Beyaz Köşk”ü restore ettirdİ.

İstanbul İl Özel İdaresinden yapılan açıklamaya göre, Yıldız Sarayı şehzade köşklerinden biri olan ”Beyaz Köşk”ün restorasyonu, 1 milyon 234 bin liraya mal oldu.

Dış renginin beyaz olmasından dolayı ”Beyaz Köşk” olarak adlandırılan yapı, 4 köşkün içerisinde ilk sırada yer alıyor.

II. Abdülhamid tarafından yaptırılan bina, bodrum, zemin ve birinci kattan oluşuyor. İç mekanlardaki duvar ve tavan resimleri ile oldukça dikkat çeken köşk, zaman içinde duvarlara konan radyatörler, bunları birbirine bağlayan borular ve klima sistemleri yüzünden ciddi zararlar gördü. Yapıda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ağırlıklı olarak iç mekanlardaki orijinal bezemelerin konservasyonunu kapsadı.

Yapı içerisinde elektrik altyapısı tamamen yenilendi. Ayrıca tarihi yapılarda yeni uygulanmaya başlanan wireless anahtar uygulaması gerçekleştirildi. Mekanik tesisat tümüyle yenilenerek, tüm tesisat bakır olarak yeniden döşendi.

Böylece duvar ve tavan resimleri 18. yüzyıl ikinci yarısından itibaren süren bir geleneğin son aşamasını yansıtan ”Beyaz Köşk”, Türkiye‘de tarihi yapılar içerisinde gelenek ve teknolojinin buluştuğu nadir örnekler arasına girdi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen