Sal. Nis 23rd, 2024

Başbakanlık, bankacılık işlemlerinde vatandaşlardan ikametgâh ve kimlik fotokopisi istenmemesi halinde idarenin yılda ne kadar tasarruf edeceğini hesapladı.


Başbakanlık, bankacılık işlemlerinde bürokrasinin ve maliyetin azaltılması amacıyla vatandaşlardan ikametgâh ve kimlik fotokopisi istenmemesi halinde idarenin yılda 21 milyon TL tasarruf edeceğini hesapladı. Yapılan çalışmada, vatandaştan istenen her bir belgenin ortalama işlem süresinin maliyeti çıkarıldı. Buna göre her işlemin 0.013 TL ile 8.15 TL arasında maliyeti var.

Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen bürokrasinin azaltılması çalışmaları kapsamında bankacılık işlemlerinde yerleşim yeri belgesi ve kimlik fotokopisi istenmemesine ilişkin konuları düzenleyen mevzuat değişikliği, 30 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Yapılan düzenlemenin bankacılık işlemlerinde bürokrasinin önemli miktarda azalacağını hesaplayan Başbakanlık, 1 yıllık bankacılık işlemleri istatistikleri dikkate alındığında 2 milyon 566 bin 108 adet yerleşim yeri belgesi alınması için vatandaşlarca nüfus müdürlüklerine gidilmesi zorunluluğunun ortadan kalkacağını, ayrıca 10 milyon 917 bin 600 adet kimlik fotokopisi çekilmesine de gerek kalmayacağını tespit etti. Yapılan hesaplamalar sonucunda bürokratik maliyetin bir yılda 21 milyon TL azalacağı ortaya çıkartıldı.

Süreyi de hesapladı

Başbakanlık’ın tarafından bir işlem için harcanan ortalama süreler ve bunun mesai ücreti olarak karşılığı saptanarak, çıkan sonuç yıllık baza dönüştürüldü. Bu kapsamda bireysel kredi kullanmak isteyen bir kişiden yerleşim yeri belgesi istenmesi sonucunda işlem için harcanan yol masrafının 3.5 TL, işlem süresinin de 1 saat olduğu, bunun bir saatlik asgari ücret bazındaki değerinin ise 4.65 TL’ye ulaştığı hesaplandı. Toplam 8.15 TL’lik masrafın bir yılda gerçekleştirilen 2 milyon 421 bin 58 işlemle çarpılması sonucunda da ortaya 19 milyon 731 bin 623 TL’lik bir hesap çıktı. Bir diğer hesaplama da vadeli ve vadesiz hesap açan müşterilerden kimlik fotokopisi istenmesi konusunda yapıldı. Bu işlemin ortalama 10 saniye sürdüğünü, bunun asgari ücret bazındaki değerinin 0.013 TL olduğunu hesaplayan Başbakanlık, 1 yılda gerçekleştirilen 9 milyon 436 bin 759 işlemde bu ayrıntının kaldırılmasıyla 122 bin 678 TL’nin cepte kalacağı sonucuna ulaştı.

Radikal

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen