Per. Nis 18th, 2024

Türkiye’deki ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Özkan, ilk bir yıl Uğur’un vücudunun yeni yüzünü reddeceğini bildirdi.


Dünyanın ilk rahim nakli ile Türkiye‘nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve eşi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, Uğur Acar’ın sağlık durumunu AA’ya değerlendirdi.

Uşak’ta ailesi tarafından organları bağışlanan 37 yaşındaki Ahmet Kaya‘nın yüzünün nakledildiği Uğur Acar’daki ödemin inmeye başladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan, hastanın çay, çorba, süt ve meyve suyu içtiğini, yakında katı gıdalarla beslenmeye başlayabileceğini söyledi.

Uğur Acar’ın odasında televizyon izlediğini belirten Özkan, hastalarından kendisini görebileceği haber programlarından uzak durmasını istediklerini ifade etti. Özkan, ”(Herşey yolunda, çok iyiyim) diyor. Ayağa bile kalkabilir ama biz izin vermiyoruz” dedi.

İLK ALTI AY MİMİĞİ, SICAK-SOĞUK ALGISI VE KAŞINTISI OLAMAYACAK
Uğur’un ‘boğuk ama yanına yaklaşıldığında anlaşılacak’ şekilde konuştuğunu söyleyen Özkan, genç adamın bundan sonraki 6 ay da bu şekilde konuşacağını belirtti. Uğur Acar’ın ilk 6 ay hiçbir mimiği, soğuk-sıcak algısı ve kaşıntısı olmayacağını bildiren Özkan, 1 yıl sonra mimiklerin belirgin hale geleceğini söyledi.

Uğur Acar’ın vücudunun 10 günden sonra yeni yüzü reddetmeye çalışacağını ifade eden Özkan, ilaçlarla bunu baskılamaya çalıştıklarını vurguladı. Özellikle ilk yılın çok önemli olduğuna işaret eden Özkan, ”Bu tehdit bir yıl boyunca devam edecek. Uğur’u bir yıl yakından takip edeceğiz. Çünkü bir yıl riskli. Dünyada reddedilmeyen yüz yok. Ama ilaçlarla bu durumla başa çıkılmış” dedi.

UĞUR ÇOK SOĞUKKANLI
Uğur Acar’ın çok mantıklı bir insan olduğunu, nakil öncesi ve sonrasında çok soğukkanlı davrandığını belirten Özkan, kendisinin bile ameliyattan önce çok daha heyecan duyduğunu söyledi. Özkan, ”40 günlükten itibaren yüzünün olmamasının verdiği rahatsızlıktan dolayı sanırım ameliyata çok hazırmış. Hala da çok rahat. O kadar rahat ki sanki başkası ameliyat olmuş gibi” diye konuştu.

Uğur’a ‘çok iyi görünüyorsun’ dediğini anlatan Özkan, onun da ‘sen daha iyi görünüyorsun’ diye espri yaptığını kaydetti.

YÜZÜ DAHA YAŞLI OLACAK
AA muhabirinin, donörün yaşının 37 olmasının Uğur’un yüzünde nasıl bir fark yaratacağıyla ilgili sorusu üzerine Özkan, ”Elbette 19 yaşına göre farklı bir cilt olacak. Biraz daha yaşlı olacak ama onu hep beraber göreceğiz zaten” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özkan, beklemedikleri kadar yaşlı olması durumunda, Uğur’a estetik operasyon uygulanabileceğini, ancak böyle bir duruma şimdilik ihtimal vermediklerini söyledi.

Dünya literatüründe yüz nakli için alıcı ve verici arasında istenen aralığın 15 yaş olduğuna dikkati çeken Özkan, Uğur’a bu kritere uygun nakil yapıldığını kaydetti.

Özkan, ”Uğur’un yüzü kendisinden erken mi yaşlanacak” sorusunu ise, ”19 yaşındaki gibi elbette ki olmayacak. Biraz daha önde gidecek gibi duruyor ama bunu hep beraber göreceğiz. Yüz nakli dünyada bile 5-6 yıllık bir ameliyat. Çok yeni olduğu için elimizde veriler yok. O yüzden hep beraber göreceğiz” dedi.

Ameliyat sırasında kendisinin de çok heyecanlandığını vurgulayan Özkan, şunları söyledi:

”Ben hiç öyle olacağını tahmin etmemiştim. Yüz nakli değilse de yüzde bir sürü ameliyat yaptık. Aramızda hep konuşuyoruz. Yüz nakliyle ilgili kongreleri, makaleleri takip ediyorsunuz, öncesini, sonrasını görüyorsunuz. Fransa‘da nakil yapılan hastaları gördük. Bir şeylerin değişeceğini biliyorsunuz ama bu kadar radikal değişeceğini bilmiyordum. Bu kadar donöre benzeyeceğini… Çok ürperdik orada. O duyguyu anlatmak mümkün değil. Hem mutluluk hem şaşkınlık.”

HAFTAYA TRAŞ OLABİLİR
Prof. Dr. Ömer Özkan da, Uğur ile sürekli konuştuklarını ve hastanın sıvı gıdalarla beslendiğini ifade etti. Uğur’un sakallarının da çıkmaya başladığını vurgulayan Özkan, ”Eski vericide nasılsa, alıcıda da o şekilde sakallar çıkacak. 1-2 hafta sonra tıraş etmek gerekir. Kendisi isteyecektir zaten. Sakalları uzuyor” dedi.

Yrd. Doç. Özlenen Özkan da, Uğur’un ilk tıraşının yüzünde herhangi bir çizik oluşmasına riskine karşın profesyonel biri tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

AA ANTALYA BÖLGE MÜDÜRÜ ZİYARET ETTİ
Bu arada, Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya da Özkan çiftini ziyaret ederek, başarılarından dolayı tebrik etti. Çetinkaya, çifte, AA foto muhabiri Okan Özer’in, kızları Zeynep Lara ile çektiği fotoğraflardan oluşan albüm hediye etti. Fotoğraflar nedeniyle teşekkür eden Prof. Dr. Özkan, ”Bizim için en güzel hatıra bu oldu” dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen