Per. Nis 25th, 2024

Türkiye’nin En Değerli Markaları Sosyal Ağlarda Tehdit Altında!

Tüketicilerin tercihlerini sosyal ağlar üzerinden belirlemeye başladığı şu günlerde Türkiye’nin en değerli markaları sosyal ortam çalışmalarında sınıfta kaldı.

Capital Dergisi tarafından belirlenen 2011 yılının en değerli markalarının yüzde 50’si sosyal ağlarda ya varlık göstermiyor ya da adları üçüncü kişiler tarafından kullanılıyor

Özellikle son dönemde tüketici tercihlerinin belirlendiği en interaktif ve hızlı ortam sosyal ağlar haline gelirken Türkiye’nin en değerli markaları geleneksel pazarlama faaliyetlerindeki başarısını sosyal medyada sergileyemedi. Adres Patent Firması’nın yaptığı araştırmaya göre; Capital Dergisi tarafından belirlenen 2011 yılının en değerli 50 markasının yüzde 50’si, geleneksel reklam ve pazarlamada markalarını gözü gibi korurken sosyal medyada ya varlık göstermiyor ya da isimleri sosyal ağlarda üçüncükişiler tarafından kullanılıyor. Esas adlarını sosyal ağlarda başkalarına kaptıran markalar, haksız kullanımlara tescil belgeleri ile itiraz etmek yerine farklı bir isimle sosyal ağ sayfası oluşturarak online ortamda marka kaybına uğruyor.

2011’İN EN DEĞERLİ MARKALARI FACEBOOK VE TWİTTER’DA YOK!

Adres Patent’in araştırmasına göre; 2011 yılının en değerli 50 markasının Facebook’ta yüzde 50’si, Twitter’da ise yüzde 60’ı ya bu ağlarda varlık sergilemiyor ya da sosyal ağlarda adlarını ‘www.facebook.com/markaismi’ ya da ‘www.twitter.com/markaismi’ şeklinde doğrudan kullanamıyor ve farklı uzantılı isimlerle almak zorunda kalıyor. Bunun en temel sebebi ise kendi isimlerinin daha önce üçüncü bir şahıs tarafından kullanılmaya başlanmış olması.

‘MARKA TERCİHLERİ SOSYAL AĞLARDA BELİRLENİYOR ‘

Sosyal ağlarda marka adları ile üçüncü şahıslar tarafından sayfa açıldığını fark eden firmaların, marka tescil belgesi ile itirazda bulunması durumunda ismin kullanım hakkının kendilerine geçeceğinin altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu, ‘Sosyal ağlarda marka adına kurumdan bağımsız sayfalar bulunması hem tüketici açısından kafa karışıklığına sebep olmakta hem de sosyal ortamlarda marka kaybın yol açmakta. Kurumsal yapısını tamamlamış firmaların bu konuda çok dikkatli olması ve sosyalmedyada markalarına sahip çıkması gerek. Özellikle Twitter ve Facebook son dönemde marka tercihlerini belirleyen en önemli ortamlardan biri haline geldi. Bu konuda dünya markalarını örnek almalıyız ‘ açıklamasında bulundu

‘TESCİL BELGESİ İLE İTİRAZ EDEN ADINI KULLANMA HAKKI KAZANIYOR!

Sosyal medya ortamları üzerinden yürütülen ‘e-kurumsallık’ çalışmalarının tüm dünyada artış gösterdiğine dikkat çeken Çavuşoğlu; ‘Türkiye’nin uluslararası çapta başarı gösteren firmaları milyon dolarlık değerleriyle markalarını korurken sosyal medyada tehlike arz eden bir marka kaybına maruz kalıyorlar. En değerli 50 markamızın yüzde 50’sinin ya bir Facebook-Twitter hesabı yok ya da isimleri başkaları tarafından kullanılıyor. Firmalar da bu noktada farklı bir isim ile sayfa açma yoluna gidiyorlar. Bunoktada yapılması gereken en doğru şey ticari unvan ya da marka tescil belgesi ile sosyal ağın yönetim merkezine itirazda bulanmak ‘ dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen