Per. Mar 28th, 2024

Ekmekte de oyun var!

İYSAD Başkanı Çelik uyardı: Ekmeği kabartmak, ağartmak, dayanıklılığını arttırmak, hacmini büyütmek, parlak ve çıtır çıtır olmasını sağlamak için kimyasallar kullanılıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İYSAD Başkanı Çelik uyardı: Ekmeği kabartmak, ağartmak, dayanıklılığını arttırmak, hacmini büyütmek, parlak ve çıtır çıtır olmasını sağlamak için kimyasallar kullanılıyor. Ekmekler balon gibi şişiriliyor. Bu ekmekler topluma şeker hastalığı, obezite ve kanser olarak geri dönüyor.

Gıda hilecileri etten yoğurda, sucuktan tavuğa kadar her ürüne el atarken ekmekteki büyük tehlike devam ediyor. 1 Temmuz’dan itibaren gerek hijyen konusunda gerekse içeriğinde yapılan iyileştirmelere rağmen  ekmeğin üretiminde kullanılan kimyasallar kanseri tetikliyor.
İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı ve Keyveni Catering Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik, Türkiye’de ekmek üretiminde hamuru kabartmak, ağartmak, dayanıklılığını arttırmak, hacmini yükseltmek , ekmeğin çıtır çıtır olmasını ve parlak görünmesini sağlamak için üretim aşamasında kullanılan yoğun katkı maddelerinin eklenmesinin önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini belirtti. Başta şeker hastalığının ortaya çıkmasında birinci derecede etken olduğunu, obeziteye yol açtığını ve kanseri tetiklediğini söyledi.  Bütün dünyanın terk ettiği beyaz un kullanımının Türkiye’de halen ekmek üretiminde uygulandığına dikkat çeken Sadık Çelik, “ Ekmek konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çok önemli adımlar atıldı,  daha da ileri adımlarla, hedeflenen düzeye getirilmeli,  dünya standartlarına ulaşılmalıdır. Artık eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz ” dedi. Balon gibi şişirilmiş içi boşaltılmış ekmeklerin dayanıklı olmalarını sağlayan , üretim aşamasında kullanılan 10 çeşit kimyasal maddenin bilinçsizce uygulanmasıdır. Bu kimyasalların kansere yol açtığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir “ dedi.
SAĞLIKLI OLAN TAM BUĞDAY UNU
Ekmeğin tuzunun azaltılmasının ya da 650 randımanlı undan yapılmasının sağlığımız açısından yeterli olmadığına dikkat çeken Sadık Çelik “ 1948′ de marshall yardımı ile hayatımıza giren ruşeymini ve kepeği çıkartılmış beyaz undan ekmek üretimine son verilmeli,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı  ve Yerel Yönetimler  tam buğdaydan öğütülmüş  undan  evlerde ekmek tüketimini özendirerek, halkı bu konuda bilinçlendirmeli ve fırınlardaki ekmek  üretim reçeteleri bu yönde değiştirılmelidir, ekmekler doğal hamur ekşisiyle mayalanmalıdır ” dedi.
Sadık Çelik sözlerine şu şekilde devam etti; “ Türkiye’nin 55 milyar liralık sağlıksız ve kötü beslenmeden  kaynaklanan faturasının azaltılmasının yolu öncelikle halkın temel gıda maddelerinden en önemlisi olan ekmeğin sağlıklı hale getirilmesinden geçmektedir.”

Herkes bu modayı takip ediyor!

Etiketler: ekmek,            ekmekte tuz oranı,            Oyun,          üretim,          kanser,          hijyen,          Türkiye,          obezite,          İstanbul,          Marshall,          hayvancılık,          Türkiye’nin,          şeker hastalığı,          Sağlık Bakanlığı

 

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”