Per. Mar 28th, 2024

Türk F-16’ları Suriye’nin Füze Bataryalarını Vuracaktı
22 Haziran’da düşürülen Türk F4 jetiyle ilgili önceliği pilotların naaşlarının bulunmasına veren Ankara’nın Suriye’ye karşılık verme konusunda ciddi bir hazırlık yaptığı ortaya çıktı.

Pilotların naaşlarının çıkarıldığı gün bomba yüklenen F-16’lar göreve hazırlandı. Suriye’nin uçaksavar ve füze sistemlerinin vurulmasından son anda vazgeçildi

22 Haziran’da düşürülen Türk F4 jetiyle ilgili önceliği pilotların naaşlarının bulunmasına veren Ankara’nın Suriye’ye karşılık verme konusunda ciddi bir hazırlık yaptığı ortaya çıktı. 5 Temmuz’da Doğu Akdeniz’de pilotların naaşına ulaşılmasıyla İncirlik Üssü’nde konuşlu F-16 uçaklarına ‘Göreve hazır olun ‘ emri verildi. Uçağın düşürüldüğü günden pilotların bulunduğu tarihe kadar Ankara’da mütekabiliyet (karşılık verme) senaryoları tartışılırken başta Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm siyasiler ‘Önceliğimiz pilotların kurtarılmasıdır ‘ açıklaması yaptı. Pilotların şehit olduğu ortaya çıkınca tüm birimler teyakkuza geçirildi. Sınırdaki Suriye uçaksavar ve füze sistemlerinin vurulması için F-16’lara bomba yüklendi. Ancak ‘vur emrinden ‘ son anda vazgeçildi.

ÜÇ ÇEKİNCE
Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri’yle istişareler sonucunda verilen kararda 3 çekincenin etkili olduğu öğrenildi. Bunlardan ilki Suriye’ye konuşlandırılan Rus sistemleri oluşturdu. Üstün teknolojiyle üretilen Rus savunma sistemleri TSK tarafından yeterince tanınmıyor. Rus füze savunma sistemleri Türk uçakları tarafından henüz test edilmedi. Türk jetinin tam olarak nasıl düşürüldüğüne ilişkin elde yeterince veri olmaması da Ankara’ya geri attırdı. Suriye sistemlerinin vurulmasından son anda vazgeçilmesinin en önemli nedenlerinden birini ise siyasi çekince oluşturdu. Özellikle Arap Baharı yaşayan ülkelerin demokrasiye geçişlerinde model olunması, bu ülkelerin yeniden şekillenmesindeki rol, Suriye’den kaçan göçmenlere kucak açılması gibi Ortadoğu’da birçok alanda barışa destek veren Türkiye’nin imajının bozulabileceği öngörüldü.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”