Per. Mar 28th, 2024

SGK’da pirim vurgunu!

Her ay 200 lira sigorta pirimi toplayan ‘kağıt üstündeki şirket’ sahipleri SGK’ya yatırma yerine paraları kendi ceplerine attı.

Her ay 200 lira sigorta pirimi toplayan  ‘kağıt üstündeki şirket ‘ sahipleri SGK ‘ya yatırma yerine paraları kendi ceplerine attı.
Paravan şirketler kuran kişiler 10 bin 463 vatandaşı SGK ‘ya  ‘işçi çalıştırıyorum ‘ diyerek tescil ettirdi… Bu kişilerden her ay 200 lira sigorta prim i toplayan  ‘kağıt üstündeki şirket ‘ sahipleri parayı SGK ‘ya yatırmak yerine kendi ceplerine attı.
5 yıl boyunca hayali şirketlere sigorta primi yatıran bile var. Sahtekarlar hayal sınırlarını zorluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlerinde şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıktı. Sigortasız çalıştırmanın moda haline geldiği iş yerlerine yönelik dört koldan müfettiş baskınları yapıldı. Hayali şirketlere ortalama 20 bin lira kaptırdı Müfettişlerin, Türkiye genelinde yaptığı incelemelerde en dikkat çeken tablo ise sahte sigortalılıkta ortaya çıktı. Hayali şirketler kuran kişiler 10 bin 463 vatandaşı Sosyal Güvenlik Kurumu ‘na  ‘işçi çalıştırıyorum ‘ diyerek tescil ettirdi. Bu kişilerden her ay 200 lira sigorta pirimi toplayan  ‘kağıt üstündeki şirket ‘ sahipleri SGK ‘ya yatırma yerine paraları kendi ceplerine attı.
Hayali şirketler üzerinden emekli olma umudu taşıyan 10 bin 463 kişi arasında yıllarca 200 lira yatıran vatandaşların da olduğu tespit edildi. 5 yıl boyunca sigorta pirimi yatıranlar hayali şirketlere ortalama 20 bin lira kaptırdı. Naylon şirketlere para yatırdıklarının farkına varamadı SGK ve vatandaş fark etmesin diye hayali şirket sahipleri bu kişilerin primlerini 2 ayda bir cüzi miktar yatırdı. Böylece hastalanan  ‘hayali şirketzedeler ‘ hastaneye gittiklerinde sağlık yardımı alınca, naylon şirketlere para yatırdıklarının farkına varamadı. 5 yıl boyunca sigortasının yattığını zanneden vatandaşlar, müfettişlerin denetimleriyle boş yere para yatırdıklarının ancak farkına vardı. Kurum, dolandırıcılara 50 milyon liranın üzerinde para kaptıran ve emeklilik hayali kuran vatandaşlara emekli olamayacakları bilgisini ulaştırdı.
Emekli aylığı alabilmeleri için gerçek şirketler üzerinden pirim yatırılması tebligatında bulundu. 1 milyon 147 bin 467 sigortasız işçi Kurumlardan faturalar, banka kayıtları, doktor muayene listeleri isteyen denetmenler yaptıkları incelemeler neticesinde 1 milyon 147 bin 467 sigortasız işçi yakaladı. En çok yakalama maaşların elden yerine bankadan yatırılması üzerine ortaya çıkarken, 80 bin patrona ceza kesildi. 1 milyon 200 bine yakın sigortasız işçi sosyal güvenlik imkanlarına kavuşturuldu.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”