Sal. Nis 23rd, 2024

Mantar alırken ambalajlı ürünler tercih edilmeli

Zehirli mantarların yetişkin bir insanı öldürmesi için 20-25 gramının tüketilmesinin yeterli olduğu belirtildi.
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, yenilebilen mantarlarla zehirli mantarların ayırıcı özelliklerinin olmadığını söyledi.

Mantarların karada ve tatlı sularda yaşadığı belirten Hamzaoğlu, “ Mantarlar boy, biçim ve bölge bakımından büyük değişiklikler gösteren, yüz bin kadar çeşidi olan bitki türleridirler. Mantar zehirlenmeleri yurdumuzda ölümle Sonuçlanan bitki zehirlenmelerinin başında gelir. Mantardan zehirlenmenin sebepleri çeşitli olabilir. Öncelikle, bazı kimselerde görülen özel duyarlılık (midye ve yumurtaya olduğu gibi), mantarlara karşı da tahammülsüzlük yapabilir. Hatta yenilebilir olduğu halde saklama koşullarına uyulmaması nedeniyle bozulan mantarların sebep olduğu bazı zehirlenme olayları da ölüme yol açabilir” dedi.

Türkiye’de yalancı dede ve ölüm meleği mantarlarının ölümcül olduğunu kaydeden Hamzaoğlu, “Ülkemizde zehirli mantarların en önemlileri arasında, yalancı dede ve ölüm meleği gelir. Türkiye’de ki ölümcül mantar zehirlenmelerinin yüzde 95’inden sorumlu olan bu mantarlar, Son derece zehirli ve tehlikelidir ve Sonbahar aylarında, yaz başlarında ormanlarda çok sık yetişirler. Özellikle Yalancı Dede Mantarı yenilebilir mantarlarla da çok karıştırılır. Etkilerini 2-12 saat arasında gösteren zehirli mantarlar, karaciğer-böbrek metabolizmasını bozarak, kişiyi öldürebilirler. Zehirlerine karşı henüz ilaç geliştirilemeyen zehirli mantarların, yetişkin bir insanı öldürmesi için 20-25 gramının tüketilmesi yeterli olmaktadır” diye konuştu.

İnsanların mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih etmesi gerektiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle konuştu: “Mantar zehirlenmeleri önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesidir. Bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından zehirlenme vakası görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi Sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bunlara ilaveten, mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli; ayrıca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir”

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”