Cum. Mar 29th, 2024

Hatalı Beslenme Yüzünden Sağlığınızdan Olmayın

Diyetisyen Dilan Dalgıç, sahurda alınacak gıdaların yanında sahur için ayrılan süreninde önemli olduğunu belirterek, “10 dakikada yapılan sahur, beyne tokluk sinyallerinin ulaşması için yeterli değildir.

Aynı zamanda hızlıca yapılan sahur mide rahatsızlıklarını da artırabiliyor. Bu yüzden sahuru 1-1,5 saatlik zaman dilimine yaymak sağlığımız için en idealidir” dedi.

Delight Beslenme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi sahibi Diyetisyen Dilan Dalgıç, Ramazan ayında günlük beslenme düzeninden farklı öğün saatlerine uyum sağlamaya çalışırken yapılan beslenme hataları insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebildiğini söyledi.

Sahurun Ramazan ayının olmazsa olmazlarından birisi olduğunu dile getiren Dalgıç, sahurda daha uzun süre tok tutan.süt, ayran, peynir, yumurta, kavrulmamış badem, meyve, tam tahıllı ekmek gibi yiyecekler tüketilmesini önerdi.

Yetersiz su tüketimine de dikkat çeken Dalgıç, “Sahurda 1 litre, iftardan sonra ise 1- 1,5 litre su içilmeli. Aynı zamanda iştah kontrolünüzü de sağlayacağından önceliğin her zaman sudan yana olması gerekir. Sahurda tok tutan yiyecekler kadar bunları yemek için ayıracağınız süre de oldukça önemli. 10 dakikada yapılan sahur, beyne tokluk sinyallerinin ulaşması için yeterli değildir. Aynı zamanda mide rahatsızlıkları da artabiliyor. Bu yüzden sahuru 1- 1,5 saatlik zaman dilimine yaymak sağlığımız için en idealidir” dedi.

Sahurda çay tüketimine de değinen Dalgıç, çayın idrar söktürme özelliğinin Ramazanda ihtiyaç olan suyun dışarı atılmasına sebep olacağından çay tüketimi daha çok iftardan sonra tercih edilmesini tavsiye etti.

İftarın hızlıca yapılması hakkında da açıklamada bulunan Dalgıç, “Yapılan araştırmalar tokluk sinyallerinin beyne yemek yedikten 15- 20 dakika sonra ulaştığını göstermektedir. Bu yüzden iftarda çorba, hurma, salata ile başlangıç yapıp yaklaşık 10- 15 dakika mola vermek gerekir. Ardından yine iştah kontrolü için yoğurt ile birlikte etli yemekler ya da sebze yemeği tercih edilmelidir. Tam tahıllı ekmek yine olmazsa olmazlardandır. Davetlerin, aile toplantılarının da artmasıyla bu ayda daha çok et tüketimi yoğunlaşmaktadır. Ancak Haftanın en az 2 günü sebze yemeği tercih edilmelidir. Buna ek olarak yemek sırasında her akşam salata veya zeytinyağlı sebze yemeği tüketimine özen gösterilmelidir. Sahurda söğüş ve yeşillik tüketimi ihmal edilmemelidir. Metabolizmanın daha farklı çalıştığı ramazan döneminde tatlılar daha çok iftardan 2 saat sonra tüketilmelidir. Sütlü tatlılar, meyveli tatlılar ya da dondurma en hafif olan tatlılardandır. Ancak sağlıklı bireyler için tüketimi haftada 2’yi geçmemelidir. Tatlıdan daha çok meyve tercih edilmelidir” dedi.

Ramazanda gazlı içecekleri tüketmenin midede asit üretimini artırdığını dile getiren Dalgıç, aynı zamanda da kilo kazanımını kolaylaştırdığını Ramazanda içecek olarak su ayran gibi içeceklerin tüketilmesini sözlerine ekledi.

 

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”