Cts. Nis 20th, 2024

Yüz Naklinde Heyecanlı Bekleyiş Sürüyor

Türkiye’nin beşinci yüz ve ilk çene nakli yapılan ismi olan Recep Sert’in aile dostu 28 yaşındaki Elif Tercüman, “Recep şu an uyansa beni karşısında görse, ‘Ne haber kanka, nasıl olmuşum’ der” şeklinde konuştu.

 

Ağabey Güven Sert ise, “Yemek yiyemiyordu, koku alamıyordu. Yüzünün yanı sıra yemek yiyecek olması bizi çok sevindiriyor” dedi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde beşinci yüz ve ilk çene nakli yapılan 27 yaşındaki Recep Sert’in ağabeyi 29 yaşındaki mobilya ustası Güven Sert, Antalya’ya geldi.Güven Sert, kardeşi Recep Sert’i 13 Eylül 2012 tarihinde yine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne yüz nakli başvuru yaparken de yalnız bırakmamıştı.

Yüz nakli için başvuru yaptıklarında büyük bir sevinç yaşadıklarını kaydeden Güven Sert, şöyle konuştu: “Antalya’dan Bursa’ya güle oynaya gittik. Kardeşim yüz nakli olmayı çok istiyordu. Çok acılar yaşadı o yüzüyle. Çektiği acıları kardeşim bize yansıtmamaya çalışırdı. Biz görüyorduk. Yemek yiyemiyordu. Koku alamıyordu. İnsanların bakış tarzından rahatsız oluyordu. Yüz nakli olacağını öğrendiği zaman çok sevindi.”
Kardeşinin yaralanmadan önce çok yakışıklı olduğunu dile getiren Güven Sert, şunları söyledi: “Gene yakışıklı olacağım diyordu. Bursa’daki doktorlarımızda bize çok yardımcı oldu.Oradaki doktorlarımız hep Recep Sert’e ‘Sen yine yakışıklı olacaksın’ diyerek tesellide bulundu. Hep umut oldular. Kardeşim yüz naklini bu kadar kısa sürede beklemiyordu. Umudunu da kesmiş gibi bir şeydi. ‘Olmayacak’ diyordu.”
Recep’in yüz nakli olmak için aradıklarını öğrenir öğrenmez kendisini aradığını hatırlatan Güven Sert, sözlerini şöyle sürdürdü: “Recep yüz nakli olacağını öğrendiğinde çok sevindiğini ve mutlu olduğunu söyledi.

Ben de çok sevinçliyim. Yeni bir yüze alışmak belki zor olacak ama biz alışırız. Onun için zor olabilir. Onu da alıştıracağız. Ne günlerini gördük. Bugünleri de atlatırız. Recep kendisi ile çok barışık bir insan çok rahat atlatır bugünleri”
Kardeşinin yüz nakli için haber geldiğinde İzmir’de olduğunu ifade eden Güven Sert, sözlerine şöyle devam etti: “Kardeşim ameliyata girinceye kadar sürekli beni aradı.Ameliyata girmeden bir dakika önce bile aradı. Çok sevindiğini bildirdi ‘İnşallah yeni bir hayat, yeni bir umut doğuyor, ne olur ne olmaz bıçak altına yatıyoruz ağabey hakkını helal et’ dedi.

Recep’in mutluluğu bizi daha çok mutlu eder. Ben de mutluyum. Yeni bir yüze kavuşuyor. En azından yiyecek içecek. Yüzünün yanında yemek yiyebilmesi de bizim için önemli.Bu bizi çok duygulandırıyor. Önceden yemek yiyemiyordu. Çenelerini çalıştıramıyordu. Sürekli sıvı tüketiyordu. Şimdi o ortadan kalkıyor. Kardeşim için mutluyum”

ARKADAŞ OLARAK ÇOK SEVİLİYOR
Kardeşi Recep Sert’in çevresinde sevilen biri olduğunu dile getiren ağabey Güven Sert, şunları söyledi: “Kardeşimin telefonu şimdi bende, bir dakika olsun susmuyor. Arkadaş olarak da çok seviliyor. Pozitif enerji taşıyor. Çok iyi arkadaşları var. Bunlardan birisi de Elif Tercüman’dır. Gerçekten çok iyi arkadaşlardır. Arkadaşlıkları çok iyidir. O gün birlikte oldukları için Recep’i yalnız bırakmadı. Recep’in buraya gelmesine katkı sağladı. Ailece kendisine çok teşekkür ediyoruz”

ÜÇ YILLIK ARKADAŞIM
27 yaşında yüz nakli olan Recep Sert’in en yakın arkadaşlarından biri olan ve nakil günü dahi yanında olan 28 yaşındaki Elif Tercüman da arkadaşlık ortamında tanıştıklarını ve 3 yıldır çok iyi birer dost olduklarını söyledi.

Recep Sert’in ailesi ile de görüştüğünü kaydeden Tercüman, şöyle konuştu: “Recep’in yüzünde bir sıkıntı vardı. İlk yüz naklini haberlerde görmeye başlayınca biz de neden olmasın dedik. Prof. Dr. Ömer Özkan ile görüştük ve bizi nakil sırasına aldı. Kısa sürede yüz naklinin olacağını tahmin etmiyorduk. Ama güzel şeyler oldu. İzmir’de bulunduğumuz anda Recep Bursa’ya dönüş yapmaya hazırlanıyordu. O gün akşam üzeri telefon geldi. Yüz nakli için. Telaşlı bir hazırlığımız başladı.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne gittik. Oradan yardımcı oldular. Havalimanı’na gittik.Ameliyata giren Murat Topalan hoca ile karşılaştık. Recep, İstanbul aktarmalı olarak Antalya’ya geldi”
Recep’i Antalya’ya tek başına gönderdikten sonra Elif Tercüman gece geç saatlerde bulduğu otobüsle Antalya’ya geldiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü, o an Recep’in en yakını bendim. Aile Bursa’daydı ve İzmir’e ulaşmaları zaman alırdı. En yakın arkadaşı olarak Receb’i yalnız bırakmamalıydım. Ben geldiğimde Recep ameliyata girmişti. Yetişebilseydim Recep’e ameliyata girmeden önce destek olacaktım. Sonuçta önemli bir ameliyat. Gelmeden önce zaten ona her şeyin yolunda gideceğini söylemiştim. Zaten kendisi hayat dolu, pozitif bir insan. Benden daha soğukkanlıydı. Her şeyin daha güzel olacağını yeni bir yüze sahip olacağını söyledim. Bunları da bilinç altına yerleştirmişti. Uyandığında da bir sıkıntı yaşamayacağız.”
Recep’in yüz naklinden önce çeşitli ameliyatlar geçirdiği aktaran Tercüman, sözlerini şöyle tamamladı:”Yüz naklinin en iyi sonuç olacağını hepimiz biliyorduk.Bu kadar çabuk olacağı aklımıza gelmezdi. Haberi alınca çok heyecanlandık. Yeni bir sayfa açacak, her şeye sıfırdan başlayacak. Onun için çok büyük bir yenilik olacak. Bizler de yeni yüzle karşılaşacağız. Biz onu zaten yüzünü yaralı olarak görmüyorduk. Onun neşesi, hayata bağlılığı, enerjisi bize yetiyordu. Bir an önce çıkmasını ve hayata başlamasını istiyoruz. Birkaç gün daha yoğun bakımda kalacak. Recep şu an uyansa beni karşısında görse, ‘Ne haber kanka, nasıl olmuşum’ der. Her şeyin iyi olduğuna inanıyorum. Benim sorumluluklarım bir hayatım var ama elimden geldiği kadar Recep’e yardım ederim. İlk etapta elimden geleni yapmaya çalıştım. Sonrası doktora ve ailesine kalacak.”

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”