Cum. Mar 29th, 2024

Avrupa’ya vize kalkıyor!

AB Bakanı ve Baş müzakerecisi Egemen Bağış, “AB ile vize muafiyeti görüşmeleri 2013’te başlarsa, 2016’da vize kalkar” dedi.

Avrupa Birliği, Başmüzakereci, Egemen Bağış, Milliyet Gazetesi, Türk Hava Yolları, Sığınmacı, Vize Muafiyeti, Genel Sekreter, Genel Başkan Yardımcısı, Genel Başkan

 

AB Bakanı ve Baş müzakerecisi Egemen Bağış, “AB ile vize muafiyeti görüşmeleri 2013 ‘te başlarsa, 2016 ‘da vize kalkar” dedi ve ekledi: “Önemli aşamaya geldik, ön anlaşmaya yakınız.”

Bakan Bağış, “Önemli aşamaya geldik, ön anlaşmaya yakınız” diyor. Bağış, taviz vermeden adım atmak için görüşmelerin bir yıl sarkabileceğini hatırlatıyor. Milliyet Gazetesi yazarı Şükrü Andaç, vizesiz Avrupa konusunda Bakan Egemen Bağış ‘ın açıklamalarını içeren bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı:

Genellikle yurtdışı seyahatlerde birlikte olduğumuz Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ‘la bu kez İstanbul ‘da iftar sofrasında beraberiz. Önceki akşam Fatih ‘te dev bir halı sahanın çevirdiği stadyumdaki iftarın ardından sohbet için durağımız Koç grubu şirketlerinden Divan ‘ın işlettiği ‘Zeyrekhane Restoran’oluyor.

Gündemdeki ilk konu, Başbakan Tayyip Erdoğan ‘ın son dönemde üzerinde ısrarla durduğu “Vizesiz Avrupa”. Bakan Bağış, vize muafiyeti konusunda “Bu yıl görüşmeleri başlatırsak, 3 yıl sonra bitebilir. Ama görüşmelerin başlaması 2014 ‘e sarkabilir. 2016 yılı veya 2017 ‘de vizesiz giriş başlar” diyor.

Sığınmacıya doğudan kapıyı aç!

Bu konuyla ilgili olarak “Çok acil ihtiyacımız var dersen günü zararla kapatırsın” diyen Bağış, Avrupa cephesinin ‘vizesiz geçiş’için Türkiye ‘nin önüne koyduğu şartların bazılarını ortadan kaldırmak adına müzakere yapılacağını belirtiyor.
Bağış, taleplerle ilgili olarak ‘transit vizesi’ve ‘sığınmacı’örneklerini şu sözlerle veriyor:
“İstanbul ‘da uçak değiştiren tüm yolculardan “transit vizesi” istememizi dayatıyorlar. Bu, Türk Hava Yolları ‘nın (THY) transit yolcu potansiyelini yok etmek anlamına gelir. Kabul edemeyiz. Bir diğer talep ise ‘sığınmacı’konusunda. Şu anda Türkiye ‘nin batısından sığınmacı girebiliyor, doğusundan giremiyor. Bize Sırbistan, Hırvatistan örneği verip “Ayrımcılığa son verin, kapıları açın” diyorlar. Ama bizim doğumuz diğerleri gibi değil.İran, Irak, Suriye Agganistan, Mısır ‘dan kaçak göçmenlere kapımızı açık tutmamızı istiyorlar. Kapıları açarsak, Türkiye ‘ye milyonlarca göçmen yönelir. Bu da barınak, eğitim ve daha birçok ihtiyacın belirli sürelerle karşılanması demek. Biz bu yükü kaldıramayız.”

‘İstanbul ‘a Woody Allen filmi yakışır ‘

İstanbul ‘da büyükşehir belediye başkanlığına adaylığı konusunda ‘ben verilen göreve hazırım’mesajı vererek öne çıkmak istemeyen Egemen Bağış, Ramazan ‘daki yoğun İstanbul programı hatırlatıldığında “Ben ilk bakan olduğumda kabinede İstanbul ‘un 6 bakanı vardı. Şimdi tek kaldım. Yani, İstanbul ‘da 6 kişilik çalışmam gerekiyor. Benim İstanbul ‘da dolaşmamdan daha doğal birşey olamaz” diyor.
İstanbul ‘un dünyada iddialı bir marka olması, Paris, Londra, New York gibi şehirlerle yarışması adına kafasındaki projelerle ilgili bilgi veren Bağış, geçtiğimiz günlerde seyrettiği Woody Allen ‘ın “Roma” konulu filminden yola çıkarak, ünlü yönetmenle el sıkışarak bir “İstanbul” filmi çektirmekten bahsediyor. Bunun için girişimde bulunabileceğini hatırlatan Bağış, “Roma filmini seyredip çıktımızda hemen İtalya ‘ya gitmek istedim. ‘Bize bu lazım’diye düşündüm. Şu anki İstanbul markasını, ekonomisini yükseltmenin yolu bu gibi girişimlerden geçiyor. Film sektörünün Türkiye ‘ye gelmesi adına teşvik konusunda da çalışmalarımız olacak” dedi.

‘Ak Parti seçime nasıl hazırlanıyor?

1.8 milyon kişilik sandık koruması

Zeyrekhane ‘deki sohbetin ardından bu kez durak Eyüp Sultan oluyor. Bakan Egemen Bağış ‘la buradaki görüşmedeki ana konu seçim… Ak Parti ‘nin seçime nasıl hazırlık yaptığını detaylarıyla paylaşan Bağış, “Ak Parti her sandık için 9 kişilik yönetim kurulu oluşturuyor. Bunların içinde 2 kişi (bir asil, diğeri yedek) sandık müşahidi oluyor. Diğerleri seçmeni karşılama, rehberlik hizmetleri veriyor. Kendi sandığındaki seçmenin durumunu takip ediyor” diyor.

“Türkiye ‘de seçimlerde kaç sandık kuruluyor?” sorusuna Bağış ‘ın gece yarısı telefonla aradığı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ve Genel Sekreter Haluk İpek yanıt veriyor:

“Seçimlerde kurulacak sandık sayısı 199 bin 125. Parti olarak şu anda 8 milyon 559 bin 464 üyemiz var. Üyelerimizin tamamı uzun süredir ev ziyaretlerine gidiyor.”
200 bin sandık, her bir sandık başında 9 kişi denildiğinde basit hesapla Ak Parti ‘nin seçime 1.8 milyon kişilik sandık koruma ekibiyle hazırlandığı görülüyor. Ekrem Erdem ise gönüllü destekle birlikte bu sayının 2.5 milyonu bulduğuna işaret ederken, şu ana kadar bu kişilerin yüzde 70 ‘inin isimlerinde karar kılındığını hatırlatıyor.
Seçim bittiğinde işlerin son bulmadığını belirten Bakan Bağış, oy sayımıyla birlikte bu görevlilerin sonuçları anında ilçe yönetimiyle paylaştığını anlatıyor. Burada da bir performans kriteri belirleyen Ak Parti yönetimi belirlenen süre içinde sonuçların gelmediği sandık görevlilerinin bir daha bu işe aday olamayacağı kriterini uyguluyor.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”