Per. Mar 28th, 2024

İşte Org. Hulusi Akar’ın bilinmeyen yönleri

Hürriyet gazetesinden Metehan Demir, Yüksek Askeri Şura kararlarının  ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Orgeneral Hulusi Akar’ın bilinmeyen yönlerini anlattı.

 

Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Hulusi Akar nasıl birisi? Akar’ın öne çıkan en büyük özelliği ne? Uzun yürüyüşe ve diyete çok önem veren Org. Akar’ın bu özelliği nereden gelmekte? Yeni KKK komutanı, Balyoz ve benzeri davalarda nasıl bir tavır sergiliyor? Peki bu paşanın sivillerle arası ne durumda?
İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN
Hürriyet gazetesinden Metehan Demir, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ı yazdı…’Seri Paşa’başlığıyla kaleme alınan yazıda Demir, Org. Akar’ın bilinmeyen yönlerini anlattı. İşte o yazı:

Bundan neredeyse iki sene önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında, sivillerle birlikte otel lobisindeki bir masada kahkahalar atan, yine onlar gibi sivil giyimli, dikkat çeken bir isim olarak öne çıkmıştı.

Genelkurmay 2. Başkanlığı görevi sırasında özel sohbetlerde de toplumun tüm kesimlerine empati yapabilen farklı bir komutan portresi ortaya koymuş, bunu yapabilirken de aynı zamanda Türkiye’nin tüm hassasiyetlerinden taviz vermemeyi başarabilen bir çizgi çizmişti.

SEVİLEN BİR ASKER

Sürpriz Şura kararlarıyla 2 sene sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın yolu açılan ve yeni Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Hulusi Akar, aslında TSK içinde çok iyi bilinen hem de sevilen bir asker. Çeşitli kademelerle diyalog yapısı oluşturabilen bir isim. Ama en büyük özelliği ise yine yakın çevresinin tanımlamasıyla detaylarda boğulmadan seri karar verip uygulayabilme yeteneği. Bu nedenle ona bu seriliği için “Seri Paşa” ismini takanlar bile var. Buna ek olarak bir süreden beri yeni bir konseptin de yaratıcılarından. O da “Sivil gibi düşünüp asker gibi hareket etme” prensibi. Bunu da sürekli empati uygulayarak kendini hem asker hem sivillerin yerine koyarak sorunların çözümünde bir formül olarak uyguluyor. Seri karar vermesini de “Türkiye’nin zorlu koşullarında zaman kaybetmemek” olarak tanımlıyor. Yıllarca yurtdışı görevi olduğundan dolayı ileri derecede İngilizcesi ve NATO’nun kritik kademelerinde yakın arkadaşları var. İç güvenlik harekatlarında aldığı görevler de onun yine eylemlerindeki yerleşik hafızalarından biri.

UZUN YÜRÜYÜŞLE TAVİZSİZ DİYET

Bir oğlu uluslararası ilişkiler-ekonomi temeline dayalı Amerika-İngiltere ekseninde eğitimini devam ettirirken, kızı da Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu bir doktor. Fakat en belirgin özelliklerinden biri de lojmanının olduğu Köşk bölgesinde yaptığı uzun yürüyüşler ve taviz vermediği diyeti. Bunu çevresindeki personele de neredeyse emir vererek uygulatmaya çalışıyor. Bu hassasiyetinin perde arkasındaki sebep ise diyetisyen olan eşi. Evde ve mesaide yediği içtiği her şey adım adım belirlenmiş durumda.

YARGI SÜRECİNİ TAKİP EDİYOR

TSK’nın çok sorunlu konularının başında gelen Balyoz ve benzeri davalarda ise şov yapmadan sessiz sedasız süreci takip ediyor. Bu çerçevede ailelere telefon ediyor, ihtiyaçlarını tespit ettirip onlara yardımcı olmaya çalışıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in fikir yapısına uygun olduğu için yıllardır 2. Başkanlık görevinde bulunun Hulusi Akar, aynı zamanda Kara Harp Okulu Komutanlığı döneminde de ilginç bir çalışma yapmış. Düzenlediği bir konferansta dünyanın en önemli, sert eleştirileriyle tanınan sivil, asker, akademisyen uzmanlarını çağırtmış. Böylelikle Kara Harp Okulu öğrencilerinin de sivil-asker dengelerini sadece Türkiye gözünden değil global açıdan da birbirine zıt görüşleri dinleyerek öğrenmesini sağlamış.

ONLARDAN, BUNLARDAN VİRÜSÜ

Doğaldır ki bir göreve atanan kişiyle ilgili çok sayıda iddia ortaya atılır. Akar için de durum aynı. Şimdiden “şu grubun adamı bu yapının mensubu” diyenler çıkmaya başladı. Son dönemde bazı paşaların sivillerle yaşadığı sorunlar, bazı suçlamalar nedeniyle şuralarda görevden ayrılıp komuta kademesinde Hulusi Akar ve diğer silah arkadaşlarına yer açılınca maalesef TSK’ya “onlardan, bunlardan virüsü” sokmaya çalışanlar ortaya çıktı. Ama asıl gerçek TSK’da her personelin işlerin yürümesi için sadece demokratik, anayasal sınırlar içinde üzerine düşen vazifeyi yapmak. Akar Paşa da bunu yapmaya çalışıyor.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”