Per. Mar 28th, 2024

İlk robot astronot uzayda

Japon bilim insanları, uzayda astronotlara eşlik etmesi için ürettikleri özel konuşan robot “Kirobo”yu Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdi.

 

Robotun Cumartesi günü sabaha karşı Japonya ‘nın güneyindeki bir adadan bir kargo roketi ile istasyona yollandığı açıklandı. Robot Kirobo uzayda önümüzdeki aylarda Uluslararası Uzay İstasyonu ‘nun ilk Japon komutanı olacak Koichi Wakata ‘ya eşlik edecek ve kumandanın uzaydaki görevi boyunca yalnızlık çekmemesini sağlamaya çalışacak.

Konuşabilen robot insan kaynakları şirketi Dentsu, İleri Bilim Araştırma Merkezi, Tokya Üniversitesi, Robo Garage ve Toyota ‘nın ortaklaşa bir çalışması sonucunda üretildi. Kirobo projesi yöneticisi Yorichika Nishijima, “Rusya uzaya giden ilk ülkeydi, ABD ise ilk aya gidendi. Biz Japonya ‘nın uzaya ilk robot astronot gönderen ülke olmasını istedik” dedi.

1 kg ağırlığında ve 34 cm boyunda olan Kirobo görevi boyunca astronotlarla “muhabbet ederek” onların yalnızlıklarını giderecek. Bilim insanları yakında Kirobo gibi robotların uzayda astronotlara işlerinde yardımcı da olacaklarını umduklarını söylüyor.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”