Cum. Nis 19th, 2024

Bir bayram klasiği: Acemi kasaplar
Kurban Bayramlarının değişmezi ‘acemi kasaplar’ bu yıl da Türkiye genelinde hastanelere akın ederek tedavi altına alındı.

Kurban Bayramı ‘nda geleneksel hale gelen acemi kasaplar yine iş başındaydı. Bayram namazının ardından kurban kesmek isteyen vatandaşlar çeşitli yerlerinden bıçak darbeleri ile yaralanırken, bazı vatandaşları ise kurbanlık hayvanlar yaraladı.
VİDEO İÇİN TIKLAYIN
KAYSERİ
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi ‘ne son 2 saatte kurban keserken yaralanan 72 acemi kasap gelerek, tedavi altına alındı.

İZMİR
İzmir Kurban Hizmetleri Komisyonunun kent genelinde belirlediği 6 satış, 37 kesim ile 17 satış ve kesim yerinde bayram namazının ardından hareketlilik başladı.

Kurban kesim işleminin başlamasından kısa süre sonra İzmir’deki çeşitli hastanelerin acil servislerinde dikkatsizlik sonucu kendisini yaralayan ‘acemi kasaplar’ yoğunluk oluşturmaya başladı.

Kurbanlıklarını kesmeye çalışırken el, kol ve bacaklarında kesi oluşanlar ile büyükbaş hayvanları kontrol etmeye çalışırken yaralanan kişiler hastanelerin acil servislerine geldi.

Hastanelerin acil servislerinde yoğunluk oluşturan yaralıların çoğunun ayakta tedavi edildiği belirtildi.

İzmir Kamu Hastaneleri Birliği Kuzey ve Güney Sekreterliklerince, bayram süresince özellikle’ acemi kasap’ lar dolayısıyla acil servislerde yoğunluk yaşanması ihtimaline karşı, iş yükünü kaldırabilecek şekilde düzenleme yapıldığı da bildirildi.

BURSA
Bursa’da her Kurban Bayramı ‘nda yaşanan görüntüler bu bayram da yaşandı. Yüzlerce acemi kasap, Kurban Bayramı ‘nın ilk gününde yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Bursa Devlet ve Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ‘ne ambulans ve özel araçlarla getirilen yaralılar hastaneleri doldurdu

Kurban keserken satırın eline isabet etmesi sonucu yaralanan Ahmet Şimşek, kurban bayramının ilk gününü hastanede geçirdiğini dile getirdi. Bursa Devlet Hastanesi’ne ambulansla getirilen Mustafa Keskin isimli kasap ise, bayramda kurbanlık tosunun kurbanı olduklarını belirterek, ‘Arkadaşlarla birlikte tosunu yatırmaya çalışıyorduk. Hayvan bir anda kalktı. Arkadaşımın elindeki bıçak ayağıma saplandı. Ayağımdan yaralandım’ diye konuştu.

53 yaşındaki Atilla Alat da büyükbaş hayvan keserken yaralandığını dile getirerek, ‘Elimdeki sinirleri kesmişim. Beni üniversiteye sevk ettiler. Geçmiş olsun’ dedi.

ERZURUM
Erzurum’un Oltu ilçesinde acemi kasaplar hastanenin yolunu tutarken, Şenkaya ilçesinde kurban kestiği sırada kalp krizi geçiren 1 kişi hayatını kaybetti.

Kurban keserken kendilerini kesen acemi kasaplar, Oltu Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde tedavi edildi. 20’ye yakın acemi kasap Oltu Devlet Hastanesi’ne başvurdu.

Erzurum’un Şenkaya ilçesinde ise kurban kestiği sırada kalp krizi geçiren 77 yaşındaki Kamil Uğraş, hayatını kaybetti. Ambulansla Oltu Devlet Hastanesi’ne getirilen Uğraş, yapılan kalp masajına cevap vermedi. Kamil Uğraş’ın hayatını kaybettiğini duyan yakınları sinir krizleri geçirdi. Yakınlarını devlet hastanesindeki güvenlik görevlileri sakinleştirdi. Uğraş’ın cenazesi Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

KONYA
Kurban Bayramının ilk gününde kurban kesmeye veya kesen kasaplara yardım etmeye çalışan çok sayıda kişi, acemice davranınca yaralandı.

El, kol, ayak ve bacaklarından yaralananlar, hastanelerin acil servislerine başvurdu. Kendilerini yanlışlıkla yaralayarak hastaneye gelen kişilerin çoğu ayakta tedavi edildi.

Genellikle özel araçlarla hastanelere götürülen ”acemi kasaplar” yoğunluğa neden oldu. AA muhabirinin ulaştığı bilgilere göre, şu saate kadar Konya’da 180, Aksaray’da 80, Karaman’da ise 40 kişi olmak üzere toplam 300 kişi çeşitli hastanelere başvurdu.

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilen Ahmet Dağdelen, yaptığı açıklamada, bacağını tuttuğu hayvanın teklemesi sonucu, parmağının kırıldığını belirtti.

Önceki yıllarda kurban kesilirken hayvanın yanına pek yaklaşmadığını ifade eden Dağdelen, bu yıl kendisinin kesmek zorunda kaldığını, acemiliğinin kurbanı olduğunu söyledi.

YOZGAT
Yozgat’ta sabah bayram namazını kılan vatandaşlar, kurbanlarını kesmek için kurban kesim merkezlerine geldi. Kurban kesimi sırasında vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan 15 kişi Yozgat Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne gelirken, 2 kişi ameliyata alındı, 13 kişi dikiş atılarak taburcu edildi.

Bacağına bıçak saplanan bir vatandaş, kurbanı yüzerken bıçağın bacağına saplandığını ve hastaneye geldiğini söyledi.

İSTANBUL
Her yıl Kurban Bayramı’nda yaşanan ‘acemi kasap’ manzaraları bu yıl da tekrarlandı. Kurbanlarını keserken kendilerini yaralayan çok sayıda kişi hastanelere başvurdu.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisleri acemi kasaplarla doldu. Kurbanı keserken bıçağı bacağına saplayan bir kişi, yakınının aracıyla hastaneye kaldırıldı.

Eyüp’te kendi kurbanını keserken parmağından yaralanan Mehmet Karaman ise, “Bıçak parmağıma derin kaçtı. Acemi olduğum için bıçak parmağıma geldi. 3 dikiş atıldı” dedi.

DENİZLİ
Denizli Belediyesinin kent merkezinde belirlediği 27 kesim yeri bayram namazının ardından hareketlendi. Kurbanını buralarda kestirmek isteyenler kesim yerlerine koştu.

Bazı vatandaşlar ise kurbanlıklarını evinin bahçesinde aile fertleriyle birlikte kesmeyi tercih etti.

Kesimlerin başlamasıyla, hastanelerin acil servislerine ”acemi kasapların” gelmesi bir oldu. El, kol ve bacaklarını yaralayanlar başta Denizli Devlet Hastanesi olmak üzere şehirdeki hastanelerin acil servisine yakınları tarafından getirildi.

Kent merkezindeki hastanelerin acil servislerinde, kesim yaparken kendini yaralayan 106 kişiye müdahale edildi.

DÜZCE
Kurban kesmeye veya kesen kasaplara yardım etmeye çalışırken çeşitli yerlerinden yaralanan vatandaşlar hastanelerde tedavi altına alındı.

Düzce’de bıçakla yaralanan ya da kurbanlığı devirmeye çalıştığı sırada darbe alan 60 kişi, kentteki çeşitli hastanelere başvurdu.

Yaralanan vatandaşlardan çoğunun yapılan ilk tedavilerinin ardından taburcu edildiği öğrenildi.

Bolu’da da kurban kesimi sırasında yaralanan yaklaşık 20 kişi hastanelere başvurdu.

Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

TEKİRDAĞ
Tekirdağ’da acemi kasaplar, Kurban Bayramı’nın ilk gününde yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Tekirdağ Devlet Hastanesi’ne ambulans ve özel araçlarla getirilen yaralılar hastaneleri doldurdu.

Ambulanstan inen acemi bir kasaba sağlık görevlilerinin ‘Hadi meşhur oldun gazetecilerde burada demesi üzerine parmaklarını kesen şahıs, “Kurbanı kesiyorum diye parmağımı kestim. Parmağı kestikten sonra meşhur olsak ne olmasak ne” dedi.

Kurbanın işkembesini çıkartırken yaralandığını ifade eden acemi kasap, “Kurbanın işkembesini çıkartıyordum. Arkadaşlar birlikte işkembeyi çıkartırken arkadaki bıçak elime değdi, yaralandım. Hemen hastaneye koştum.” dedi.

Et keserken yaralandığını ifade eden bir başka acemi kasap, “Et kesiyordum. Parmağımı kestim. Çok fazla bir şeyim yok. Dikiş attılar o kadar.” dedi.

Acemi kasaplar ayakta tedavilerinin ardından taburcu edildi.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”