Pts. Mar 18th, 2024

Marmaray Açıldı
Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray’ın açılış kurdelesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı konuklar tarafındanÜsküdar Meydanı’nda gerçekleştirilen törene, Gül, Çiçek ve Erdoğan ile bakanların yanı sıra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden 9 konuk bakan katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Marmaray’ı anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı.

Protokol konuşmaları sonrası Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve diğer yetkililer, törenin yapıldığı platforma çıkarak açılış kurdelesini kestiler.

Kurdele kesiminden önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez dua etti.

– Günün anısına hediye

Marmaray’ın anısına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan, Romanya Başbakanı Viktor Ponta, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’a, ilk Marmaray projesinin eskizlerinin işlendiği tablo hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan konuşmak için kürsüye yürüdüğünde, “Üsküdar’a gider iken” şarkısı çaldı.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan konuşurken denizde bulunan Kıyı Emniyeti’ne ait gemiler de korna çalarak gösteri yaptı. Vatandaşlar da Gül ve Erdoğan’a, konuşmaları sırasında sık sık sevgi gösterisinde bulundu.

Bu arada törenin ardından bir süre meydanda bekleyişlerini sürdüren vatandaşlar, bugün Marmaray’a giremeyeceklerinin anons edilmesi üzerine alandan ayrıldılar.

Daha sonra Gül, Çiçek ve Erdoğan ile beraberindekiler Marmaray’a indiler.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”