Per. Nis 25th, 2024

Bu hafta saatlerin geri alınacağı hafta.Saatler ne zaman geri alınacak? Saatler 1 saat mi geri alınacak? Kış saati uygulamasına ne zaman geçilecek?

Saatler ne zaman geri alınacak? Saatler bu gece mi geri alınıyor? Saatler ne zaman geri alınıyor 2013.İşte Saatlerin geri alınma zamanı sizlerle…

Saatler ne zaman geri alınacak (saatler geri alınma saati 2013)

Saatler geri alınacak.Saatler ne zaman geri alınacak? 2013 yaz saati uygulaması ne zaman bitiyor? İşte saatlerin geri alınma zamanı…

Gün ışığından daha fazla faydalanmak adına 31 Mart Pazar günü saat 03.00’te geçilen yaz saati uygulaması, 27 Ekim 2013 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren saatlerin 1 saat geri alınmasıyla sona erecek.

Yaz saati uygulaması önümüzdeki pazar günü sona erecek. 27 Ekim Pazar günü (cumartesi gününü, pazar gününe bağlayan gece) saat 04.00’te saatler 1 saat geri alınacak. Yaz saati uygulamasına 31 Mart 2013 tarihinde geçilirken, saatler 03.00’te bir saat ileri alınmıştı.

Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.

Türkiye’de yaz saati uygulaması

YSU 1947 yılında uygulama tanıtılıp uygulanmaya başladı. 1965 ve 1972 yılları arasında uygulama askıya alındı. 2008 yılında Enerji Bakanlığı uygulamanın kaldırılmasını 2,5 GMT zaman diliminin oluşturulup kullanılmasını önerdi. Fakat çalışmada herhangi bir ilerleme olmamıştır. 23 mart ilk hafta sonu gece saat 03:00’da saatler değiştirilir.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uygulamanın 2013 yılından itibaren kaldırılması için harekete geçti. Planlara göre Bakanlar Kurulu’na gönderilecek yeni kanun tasarısı ile Ekim ayında son kez kış saatine geçilmiş olacak. Böylece 2013 yılın Mart ayından itibaren sürekli yaz saatinde ve 3 GMT zaman diliminde kalınarak, uygulama son bulacak.

Bakan Yıldız, yaz-kış saati uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakanlık olarak saatler geri alındığında enerjide daha fazla tasarruf sağlandığını ifade ettiklerini anımsatan Yıldız, bunu yaptıkları hesaplamalarla da ortaya koyduklarını söyledi.

Bunun için sürekli yaz saatinde olunmasının daha doğru olduğunu belirttiklerini ifade eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

“Bu konuyu Bakanlar Kurulu’na da sunduk. Fakat bu konunun gerek Avrupa Birliği süreci gerekse bir kısım ticari hususlar ve borsalarla ilgili daha senkron bir halde olması istendi. Bunun gibi diğer faydaların enerji tasarrufundan daha az olmadığı söylendi. Konunun sadece enerji tasarrufu boyutu yok, birçok argümana bakılarak buna karar veriliyor. Dolayısıyla saatlerin ileri-geri alındığı mevcut uygulamanın devamı yönünde karar alındı. Biz de Bakanlar Kurulu’nun bu şekliyle aldığı karar doğrultusunda mevcut uygulamaya devam edeceğiz.”

Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatler 31 Mart Pazar günü saat 03.00’ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle 27 Ekim Pazar günü bu kez 04.00’ten itibaren saatler, 1 saat geri alınacak.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”