Cum. Nis 19th, 2024

Ortadoğu’da sıklıkla görülen MERS Virüsü, ülkemizde Hac’dan gelen bir kişinin vücudunda görülünce tedbirler an üst seviyeye çıkarıldı. Şimdi herkes MERS virüsünün ne olduğunu merak ediyor.

MERS virüsü solunum yolu hastalığına neden oluyor. Muayenede zatürre görülüyor. Hastalığın şiddeti gün gördükçe artıyor ve ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalık arttıkça yoğun bakım ve solunum cihazlarına ihtiyaç duyuluyor. Virüs diyabet hastalarında, kronik olarak akciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda immün sistem yetmezliği görülenlerde daha yüksek şiddette seyredebiliyor.

MERS virüsü ilk olarak 2012’nin Eylül ayında Suudi Arabistan’da görüldü. Tüm dünya üzerinde MERS virüsüne yakalananların yüzde 80’inin de bu ülkede olduğu tespit edildi. Hastalığın öldürücü olduğu da biliniyor. 30 Nisan 2014 itibariyle MERS virüsünü kapmış olan 424 hastadan 31’inin öldüğü belirlendi. hayatını kaybetti.

MERS virüsünün hayvanlardan insana geçtiği tahmin ediliyor. Bu hayvanın da keçi ya da deve olabileceği söyleniyor.

Türkiye Halk Sağlığı MERS virüsüne karşı alınacak önlemleri ise şu şekilde belirtiyor;

Hasta olan şahıslardan uzak durmaya çalışın, temas etmekten kaçının. Eğer grip türü bir rahatsızlığınız varsa evde dinlenmeyi tercih edin. Ateşiniz düşse dahi en az 24 saat daha evinizde istirahata devam edin. Eğer hastaysanız başka insanlarla temas kurmayın. Aksırırken ve öksürürken önlem alın, ağız ve burunu bu esnada mutlaka mendil gibi bir nesneyle kapatın. El yıkanması oldukça önemlidir. Hastalık esnasında eller sürekli yıkanması önem taşıyor.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”