Cum. Mar 29th, 2024

ABD’den Suriye’de özel operasyon

16 Mayıs 2015

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Özel Operasyon Güçleri’nin DAEŞ liderlerinden Ebu Sayyaf’ı ele geçirmek için dün gece Suriye’de operasyon düzenlediğini kaydetti.

WASHINGTON

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Özel Operasyon Güçleri’nin DAEŞ liderlerinden Ebu Sayyaf’ı ele geçirmek için dün gece Suriye’de operasyon düzenlediğini kaydetti.

Carter, yaptığı yazılı açıklamada, Sayyaf’ın DAEŞ’in askeri operasyonlarına katıldığı ve örgütün yasadışı petrol, gaz ve finansal kaynak edinme işlemlerini yürütmeye yardım ettiğini ifade etti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın direktifiyle, ülkenin doğusundaki El-Amir’de, DAEŞ’in kıdemli liderlerinden bilinen Sayyaf ve karısı Ümmü Sayyaf’ı yakalamak için özel operasyon yapıldığını belirten Carter, ABD güçleriyle çarpışmaya giren Sayyaf’ın operasyon sırasında öldürüldüğünü bildirdi.

ABD güçlerinin, DAEŞ üyesi olduğundan ve örgütün faaliyetlerinde önemli rol oynadığından şüphelenilen Ümmü Sayyaf’ı ise canlı ele geçirdiğini bildiren Carter, “Kendisi, geçen akşam kurtarılan Yezidi kadının köleleştirilmesinde de suç ortaklığı yapmış görünüyor” ifadesini kullandı.

Carter, operasyon sırasında hiçbir ABD askerinin zarar görmediğini açıklayarak, “Bu operasyon DAEŞ’e diğer bir önemli darbe anlamına geliyor ve ABD’nin, kendi vatandaşları ile dost ve müttefiklerini tehdit eden teröristleri güvenli alanlardan yoksun bırakmada hiçbir zaman tereddüde düşmeyeceğini gösteriyor” dedi.

Obama’nın onayıyla yapıldı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Meehan ABD’nin dün Suriye’de DAEŞ’in kıdemli liderlerinden Ebu Sayyaf’a yönelik yaptığı özel operasyonu, Irak’ta görev yapan Amerikan güçlerinin, Iraklı yetkililerin tam rızasını alarak yaptıklarını, Sayyaf’ın canlı ele geçirilen karısı Ümmü Sayyaf’ın da şu anda Irak’ta tutulduğunu söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Bernadette Meehan yaptığı yazılı açıklamada, yeterli istihbarat sağlandıktan ve görevin başarılı olabileceğine kanaat getirildikten hemen sonra ABD Başkanı Barack Obama’nın, ulusal güvenlik ekibinin oy birliğiyle verdiği tavsiye karar üzerine, özel operasyona onay verdiğini kaydetti.

Obama’nın bu karmaşık görevi yerine getiren ABD personeline ve tesislerini kullanmalarına izinleri ve misyona destekleri için Irak yetkililerine minnettar olduğuna vurgu yapan Meehan’ın, açıklamasının devamında “ABD, DAEŞ’in gücünün azaltılması ve tamamen yok edilmesi çabalarında Iraklı ortaklarımızla omuz omuza durmaya devam edecek” ifadeleri yer aldı.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”