Cum. Nis 19th, 2024

‘Türkiye darbelerle yüzleşmeyi başardı’

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Darbenin etkilerini tamamen ortadan kaldırmak, siyasetin boynunun borcudur” diyerek, Türkiye’nin darbelerle yüzleşmeyi başardığını söyledi.

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, NTV’de canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

7. Cumhurbaşkanı Evren’in cenaze töreniyle ilgili soru üzerine Kurtulmuş, “AK Parti’den kimse cenazeye katılmayacak, hükümetten de kimse cenazeye katılmayacak ama bir devlet töreni yapılacak” ifadesini kullandı.

Evren’in büyük bir günah galerisine sahip olduğunu anlatan Kurtulmuş, siyasilerin sert eleştirilerini ölüm haberinin hemen ardından sıralamamasının geleneklerden kaynaklandığını kaydetti.

“Türkiye darbelerle yüzleşmeyi başardı”

12 Eylül darbesinin tam anlamıyla yargılanamadığını dile getiren Kurtulmuş, darbenin anayasası başta olmak üzere pek çok olumsuz etkinin hala sürdüğünü belirtti.

Kurtulmuş, darbe ile değiştirilen birçok antidemokratik yasanın hala yürürlükte olduğunu vurgulayarak, darbelere karşı başlangıç adımlarının atılmasına rağmen gerekli sürecin tamamının uygulanamadığına işaret etti.

Türkiye’nin gelinen noktada darbecileri yargı karşısına çıkarmayı başardığını aktaran Kurtulmuş, “Türkiye darbelerle yüzleşmeyi başardı. Bu bir adımdır. Darbenin etkilerini tamamen ortadan kaldırmak, siyasetin boynunun borcudur” diye konuştu.

“CHP buna da müsaade etmedi”

CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki çalışmalarda oyun bozanlık yaptığını söyleyen Kurtulmuş, “Kendileri de uzlaşmış olmasına rağmen, ‘üzerinde ittifak ettiğimiz 64’e yakın maddeyi geçirelim, geri kalana da sonra devam ederiz’ dememize rağmen, CHP buna da müsaade etmedi” şeklinde konuştu.

“Yeni anayasada sonuna kadar uzlaşıyı arayacağız”

Kurtulmuş, “Yeni dönemde, 8 Haziran sabahında isteriz ki yeni anayasayı en büyük ittifakla çıkaralım. Çünkü Türkiye’yi yine biz yöneteceğiz. İsteriz ki bütün partiler bunun üzerinde uzlaşsın, hepsi uzlaşamıyorsa bir kısmı uzlaşsın. Dolayısıyla biz sonuna kadar uzlaşıyı arayacağız” diyerek, “Başkanlık sistemi temelli yeni bir anayasayı oturur tartışırız” ifadesini kullandı.

“Hiç kimsenin, ‘Ben barajı geçersem güllük gülistanlık, ben barajı geçmezsem kıyamet kopar’ demeye hakkı olmadığını belirten Kurtulmuş, “Herhangi bir partinin barajı aşıp aşmaması, kusura bakmayın, bizi

“Oyunun kuralı artık değişmez”

“Çözüm Süreci, Meclis’te siyasi muhatap olmadan nasıl gidecek?” sorusu üzerine Kurtulmuş, “HDP ile ilgili problem, baraj meselesi değil, tam da burada” değerlendirmesini yaptı.

Kurtulmuş, AK Parti’nin bütün barajlarla mücadele ederek bugünlere kadar geldiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Oyunu biz kurmadık ama buna rağmen ‘Gelin bu oyunu değiştirelim’ dedik. Çünkü bu oyun gayriadil bir oyun. Şimdi oyunun belki 45. dakikasına geldik, birisi kalkıp diyor ki ‘Bu oyunun kuralını değiştirelim’. Kimse, ‘Bu futbol maçını ayakla oynamayalım, elle oynayalım’ diyemez. Oyunun kuralı artık değişmez.

Muhabir: Musab Turan, Mücahid Eker, Handan Güneş

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”