Sal. Nis 16th, 2024

Nerede oy kullanacaksınız?
7 Haziran seçimleri yaklaşırken bazı seçmenler nerede oy kullanacaklarının cevabını bulmuş değil.
Ysk,Genel Seçimler,Kimlik Numarası,Kimlik Kartı
7 Haziran’da yapılacak 2015 Genel Seçimleri’nde ‘nerede oy kullanacağım’ sorusunun yanıtını arayan seçmenler için detaylar haberimizde.

Nerede oy kullanacağım sorusunun yanıtı Yüksek Seçim Kurulu-YSK’nın sandık sorgulama ekranı seçmen.ysk.gov.tr’de.

NEREDE OY KULLANACAĞIM SORGULAMA TIKLA

YSK SANDIK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Seçimlerde nerede oy kullanacağını öğrenmek isteyen seçmenler YSK’nın seçmen.ysk.gov.tr interet adresine girerek çıkan sorgu ekranından nerede oy kullanacaklarını, sandık numaralarını ve diğer detayları öğrenebilirler.

seçmen.ysk.gov.tr’de karşınıza çıkan YSK Nerede oy kullanacağım sayfasında yer alan Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, TC Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No bilgilerini girip SORGULA butonuna basmaları yeterli olacaktır.

NASIL OY KULLANILACAK?

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.

Üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesi şart olacak.

OY VERME SAATLERİ

Seçmenler, tüm yurtta, 7 Haziran Pazar günü 08.00-17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00’ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

SEÇİM TAKVİMİ

YSK’nın seçim takvimine göre, bundan sonraki süreç, şöyle işleyecek:

23 Mayıs: Radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek.

28 Mayıs: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

31 Mayıs: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları start alacak. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek.

1 Haziran: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak ve dağıtılmayanlar ilçe seçim kurulları başkanlıklarına teslim edilecek.

6 Haziran: Saat 18.00’de seçim propagandası sona erecek.

7 Haziran: Oy verme günü.

YAKLAŞIK 56 MİLYON SEÇMEN

Türkiye, 25. dönem parlamentosunu belirlemek üzere 7 Haziran’da sandık başına gidecek. Yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında ise 2 milyon 867 bin 658 seçmen bulunuyor. Seçim tarihine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında 56 bin 66 yeni seçmen de oy kullanacak.

YURT DIŞINDA OY VERME SÜRESİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziran’da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 54 ülkedeki 112 temsilcilikte sandık kurulmuştu. Yurtdışında yaşayan Türk seçmenler için oy verme işlemi 8 Mayıs’ta başlamış, 31 Mayıs’ta ise sona ermişti.

OY PUSULASI SIRALAMASI HANGİ PARTİ KAÇINCI SIRADA?

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yurt dışında kullanılacak oy pusulalarının basımı tamamlandı. Oy pusulasında 20 parti yer alıyor. MHP 11, HDP 12, CHP 14, AK Parti 15. sırada bulunuyor. Yurt içinde kullanılacak oy pusulalarında, o ildeki bağımsız adaylar ile parti adaylarının isimleri de yer alacak.

Siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralaması şöyle:

1- DYP

2- Anadolu Partisi

3- Hak ve Özgürlükler Partisi

4- Komünist Parti

5- Millet Partisi

6- Hak ve Adalet Partisi

7- Merkez Parti

8- Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi

9- Halkın Kurtuluş Partisi

10- Liberal Demokrat Parti

11- MHP

12- HDP

13- Saadet Partisi

14- CHP

15- AK Parti

16- DSP

17- Yurt Partisi

18- Demokrat Parti

19- Vatan Partisi

20- Bağımsız Türkiye Partisi

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”