Per. Mar 28th, 2024

İç savaşın paylaşılamayan kapısı Tel Abyad

Suriye’deki Tel Abyad Sınır Kapısı, coğrafi konumu ve ticaret merkezlerine yakınlığı dolayısıyla ülkede iç savaşın başladığı günden bu yana 4 kez el değiştirdi.

ŞANLIURFA – Eşber Ayaydın

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye’nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesi, Halep, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi ticaret merkezlerine yakınlığı, coğrafi konumu ve akrabalık ilişkileri dolayısıyla iki ülke arasında yıllarca köprü görevi gördü.

Tel Abyad’ın Türkiye’ye ve dolayısıyla Avrupa’ya açılmasını sağlayan sınır kapısı, sahip olduğu özelliklerle hem iç savaş öncesi hem de olaylar başladığından bu yana önemini korudu.

Sınır ticaretine ve dini bayramlarda iki ülkedeki akrabalar arasında bayramlaşma faaliyetlerine de ev sahipliği yapan sınır kapısı, Suriye’deki iç savaşın başlangıcından bu yana ağır çatışmalar sonucu 4 kez el değiştirdi.

ÖSO’nun Tel Abyad’a gelişi

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşla Esed güçlerine karşı mücadele eden gruplarca oluşturulan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ülkenin birçok yerinde açtığı cephelerle sınır güvenliğini de kontrol altına almak için Tel Abyad’ı ele geçirmek için harekete geçti.

ÖSO güçleri, Beşşar Esed’e bağlı birliklere karşı aylar süren çatışmaların ardından 2012 yılının Ağustos ayından itibaren bölgedeki faaliyetini arttırdı.

ÖSO birliklerinin Tel Abyad’da ağırlığını artırmasının ardından Esed güçleri, insani yardım faaliyetlerinin de ulaştırıldığı sınırı güvenlik gerekçesiyle geçişlere kapattı. İki taraf arasındaki çatışmaların artması üzerine sınır kapısı, ÖSO’nun kontrolüne geçti.

Sınır kapısının muhaliflerin eline geçmesinin ardından gümrük binası ve çevresinde Suriye yönetimini temsil eden bayraklar ve Beşşar Esed’in posterleri, ÖSO askerlerince indirilerek parçalandı, yerine ÖSO bayrağı asıldı.

Bir süre ÖSO’nun kontrol ettiği kapı, daha sonra muhalif gruplardan El Faruk Taburu’na devredildi.

Tel Abyad Sınır Kapısı, 2014 yılının ilk aylarında bölgenin hakimiyetini almak isteyen DAEŞ ile “Ahrar’u Şam” arasında yaşanan sıcak çatışmalara sahne oldu. Kapı, çatışmaların ardından DAEŞ’in kontrolüne geçti.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonrası ve bölgede ilerleyen Kürt gruplar ise sınır kapısını dün itibarıyla ele geçirdi. ÖSO ve Kürt gruplar, Tel Abyad Sınır Kapısı’na bayraklarını astı, böylece sınır kapısında yeni bir dönem başlamış oldu.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”