Cts. Nis 20th, 2024

Afganistan hükümeti Taliban ile İslamabad’da görüştü

07 Temmuz 2015
Afgan hükümetini temsil eden bir heyet, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ilk kez Taliban temsilcileri ile bir araya geldi.

İSLAMABAD

Afgan hükümetini temsil eden bir heyet, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da ilk kez Taliban temsilcileri ile bir araya geldi.

Başkent İslamabad’da açıklanmayan bir yerde bir araya gelen Afgan hükümeti yetkilileri ve Taliban temsilcilerinin görüşmesine, iki Pakistanlı üst düzey bürokrat da eşlik etti.

Yaklaşık iki saat sürdüğü öğrenilen görüşmede, tarafların delegasyonu içerisinde kimlerin bulunduğu gizli tutulurken, Afgan hükümeti heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Haşmet Halil Karzai’nin başkanlık ettiği belirtildi.

Afgan Talibanı sözcüsü Zabiullah Mücahid henüz görüşmelere katıldıklarını doğrulayıcı yönde bir açıklamada bulunmazken, adının açıklanmasını istemeyen Pakistanlı bir hükümet yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Molla Mansur Dadullah önderliğindeki Taliban heyeti ile görüşmenin gerçekleştiğini öne sürdü.

“Taliban’ın doğrulaması beklenmeli”

Konu ile ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan güvenlik analisti ve Pakistanlı gazeteci Kemal Haydar, görüşmenin salahiyeti açısından ana akım Taliban grubu tarafından gelecek doğrulamanın beklenmesi gerektiğini ifade ederek, “Görüşmenin etrafı dezenformasyon ile çevrili. Taliban’dan gelecek doğrulama bu noktada önem taşıyor. Eğer Afgan Talibanı lideri Molla Ömer bu görüşmeleri kabul etmezse bütün her şey nafile bir uğraş olacaktır” dedi.

İslamabad’da gerçekleştirilen bu görüşme, Afganistan’da yaklaşık 10 ay önce iktidara gelen hükümetin Taliban ile masaya oturduklarını ilk kez doğrulaması açısından önem taşıyor.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”