Sal. Nis 23rd, 2024

Çin ürünleri satın almayın ,Çin ürünleri,Çin ürünleri neler,Çin ürünleri alma,Çin ürünleri almayın,Çin ürünleri satmayın,Çin ürünleri satandan alma,Çin ürünleri hangılerı,Çin ürünleri markaları,Çin ürünleri resimleri

Bugünlerde gerek sokakta gerekse büyük AVMlerde doyasıya alışveriş yapamıyorum! Neden mi? Cevabı çok basit, çünkü beğendiğim bağzı şeyler Çin malı yada PRC (People Republic of China) damgalı oluyor ve ASLA almıyorum.

Niçin almıyorum yada tercih etmiyorum. Bana göre En iyi Ürün Türk malı olan. Çünkü memleketimin ürünü ve biz artık AB ve ABD standartlarında (Bu ülkeler ihracatımızın büyük kısını kapsıyor ve standardizasyon konusunda bir otoriteler) mallar üretiyoruz. Bizim Mallarımız / Ürettiklerimiz gerek milli gerekse uluslararası Sandardizasyon kuruluşlarınca denetleniyor (Örnek; ISS ve TSE). Bu durum sadece bir çok gelişmiş ülkede böyledir.

Fakat bu durum Çin’de nasıl?

Çin’de bırakın Standardizasyonu kontrol etmeyi, eminim ki duymuşsunuzdur bir ürünün kopyasının yapılması konusunda dahi ceza verecek kanunlar ve otorite oturmuş değildir. Hatta bu durum öyle kötüdür ki adamlar bildiğimiz markaların ünlü otomobillerini bile kopyalamaya cürret edebilmektedirler. Bununla ilgili size bir örnek vereyim; konu Otomotiv sektöründen açılmışken, EURO-NCAP çarpışma testlerinde Çin malı otomobilleri inceleyin hiçbirnin 5 üzerinden 3 yıldızı geçemediğini görün! Konumuza dönersek şöyleki, işin gerçeği ünlü markalar kendi denetimlerini kendi içlerinde oluşturmuşlarsa da bu sefer sorun kulanılan malzemenin kalitesizliğinden kaynaklanmaktadır. Çünkü çok miktarda, uygun fiyatta ve çok hızlı üretilmesi istendiğinde yada üretilince kaliteden söz edilemez!

Çin Malları Kaliteli mi? ve Çin Nasıl Oluyor da bu kadar çok miktarda malı yeterli hammaddesi olmadan üretebiliyor?

Hayır Kaliteli değildir. Çin mallarının hammaddeleri, hep daha önce kullanılmış ve geri dönüştürülen petrol türevi malzemelerden, metallerden vb yapılır. Geri dönüştürmek iyidir fakat petrol türevi bir plastik sandalyenin diğer hayatında ayağınıza giydiğiniz ayakkabı olması muhtemeldir. Bu tüm dünyada böyle olsada Çinde üretim fabrikalarının hammaddelerini hiç bir kontrolden geçmeden hurda hammadde kullanan hammadde ve yarımamül tedarikçisi firmalardan yada fabrikalardan aldıkları iyi bilinmektedir. (AB Çinden oyuncak ithalatını yasaklamıştır) Bu fabrikalar dünyanın her yerinden hurdaları toplayıp sınıflarına bile ayırmadan eritip kalitesiz hammadde oluşururlar. Unutmayın Çindeki en kaliteli şeyler yine Çin in el yapımı ünü tüm dünyaya ulaşmış özel porselenleri, el yapımı Şichuan eyaletinde dokunan ipek ten yapılan ürünler ve Mutfağı, yani çin yemekleridir. İdia ediyorum bugüne kadar kaliteli bir çin malına asla rastlamadım ve sistem bu şekilde oldukça rastlayacağıma da inanmıyorum.

Çin’de Çeşitli Kalitelerde Mallar var mı?

Çin’de tabii ki çeşitli kalitelerde mallar var. Daha doğrusu az kaliteliden çok çok çok çok… az kaliteliye kadar değişen kalitesizlliklerde mallar vardır. 🙂 İnanın eğer Hong Kong 300 yıl İngilterenin egemenliğinde kalmamış ve bugün çine bağlı özerk bir bölge olmasa ve ticaret ve belli standartlara sahip olmasa kalite anlayışı çine asla giremezdi. Çinliler siz ne derseniz onu yaparlar ne eksiğini ne fazlasını üretirler, ve bunu binlerce işçiyi hayvanlar gibi çalıştırarak azıcık ücretle yaparlar. Dolayısı ile size gününümüzde alışveriş yaparken satıcıların söylediği ama hep tekrarladıkları birşey vardır ‘Eee çin de de çeşitli kalitelerde mallar var, bu kalitelisi efendim!’ İşte bu büyük bir yalandır. Hiçbir firma Çinde kaliteli üretim yapamaz!. Sadece seri ve ucuz üretim mümkündür çünkü mevcut sistem sadece buna izin verir! Çin üretim bakanlığının sitesini ziyaret edin Orda açıkça ucuz ve çok üretime odaklandıkları yazar!

Peki Büyük Firmalar neden Çin/de Üretim Yapıyorlar?

Çünkü Vergi az, Bazı eyaletlerde nerdeyse vergi yok (yabancı yatırımcı için), Çin yabancı hammadde ithalatına tamamen izin veriyor, yok efendim kimyasalmış değilmiş önemli değil, çevre ise hiç önemli değil, Çinin nehirleri zehir akıyor… Birde çinde iş gücü çok çok ucuz ve sosyal hak denen şey orada yok (çünkü sosyal hak isteyen işten çıkarılıyor ve onun yerine o işe girmek için can atan onbinlerce adaydan bir başkası alınıyor), Bu ülkede üretim için gereken herşey var, maliyetler düşük, Çin de işçi çalıştırmayı taahhüt ettiğiniz sürece herşeyi yapabilirsiniz, fabrikanız için bedava yer de veriyorlar, nakliye de çok ucuz o halde büyük firamarın burda üretmesi çok mantıklı!

Çin’de üretilse de bir şey marka ise gerçekten kaliteli midir?

Hayır tabiiki kaliteli değildir nereden mi biliyorum? Yukarıda anlattıklarım bir yana kendimden örnek vereyim. Ünlü Bir Alman Ayakkabı markasının bir modelini çok beğenmiştim ve farklı renklerde iki çift aldım birisi Made in Bangaldesh diğeri PRC. Çinmalı olanın ömrü 6 ay bile olmadı. ama bangaldesh malı olanı 4 yıldır boyayıp boyayıp giyiyorum. Bunun çok örneklerini defalarca yaşadım, eminim sizinde başınıza gelmiştir.

İyi ama firmalar yukarıdaki sebepler dışında başka bir sebepten de Çin de üretim yapıyor olabilirler mi? Cevap EVET. Çünkü Globalleşme Tüketimi tetiklemenin bir yoludur ve basit, ucuz fazla satılan ve hemen değiştirilebilir mallar daha idealdir firmalar için. Tüm büyük firmalar servis vermek yerine daha az maliyetli olduğu için artık bugün aynı malın yada daha iyisinin yenisini müşterilerine hediye ederler. Ama bunu talep ederseniz!! Ya etmezseniz ne olur? Ben size söyleyeyim gidip daha yeni ve iyi bir modelini (zaten teknolojik olarak da eskimişti sizin bozulan aletiniz) kendi paranızla satın alır ve tüketim döngüsünü tamamlarsınız. Taa ki aynı şeyi bu yeni aldığınız mal için de yapana kadar. İşte tüketim döngüsü buna denir. Bu sebeple Çin caziptir.

Çin malı diyip geçmeyelim arasında iyileride var mı acaba?

Yoktur arkadaşlar, Çin malı ve iyi birbirleri ile yan yana gelemeyecek iki kavramdır. Biz tarihin başlangıcından beri birbiriyle savaşan iki millet olarak Çinliler ve Türkler tarihte de bunun örneğini çok defalar görmüşüzdür. MÖ 332 de nifusu ozaman 60 milyon olan Çin ile nifusu ancak birkaç milyon olan Orta asya Türkleri ozamandan başlayarak, nasıl oluyor da çok sayıdaki (Kalitesiz= İyi olmayan, Yetknin olmayan, Dayanıksız, Güçsüz) Çin ordusunu defalarca bıkmadan usanmadan yenmiştir? Cevap basittir! Çok kaliteli ama az sayıdaki askerlerle! Türk mallarını küçümsemeyin arkadaşlar. Dünyada her kalitede mal üretebilecek bir ülke varsa o da Türkiye dir.

Lütfen Alışveriş yaparken asla ve asla, nekadar beğenirseniz beğenin, alternatifi olmasa bile çok zorda kalmadıkça Çin malı asla almayın!

NEDEN ÇİNMALI ALMAMALIYIM?

Ben Çine düşman değilim, sadece Çin malları iki sebepten çıkarıma uymamaktadır. 1. Sebep: Yukarıda defalarca ve çeşitli şekilleride örnek verdiğim gibi kalitesizdirler yada iyi kalitede değildirler, bu sebeple verilen paranın karşılığı değildirler.. 2. Sebep: Çin malları çok ucuza üretilir! Sizin burada 100 TL gibi bir fiyat ödeyerek ladığınız mal buraya gelene kadar üretim maliyeti, nakliyesi vb gider dahil satan kişiye en fazla 14 TL ila 25 TL arasında bir maliyet çıkarır ama sizden alınan para bunun kat ve kat fazlasıdır. Burda Çinli patronlar, o malı üreten, pazarlayan Firmalar kazanırken, o Çin mallarını getirip satan komisyoncu ve satıcılar da bu işten çok büyük karlar elde ederler. Peki ozaman ne olur, olan size olur. Size ucuz gibi gelse de okadar para ödenerek alınan kalitesiz br ürüne neden para varesiniz ki. Yapmayın etmeyin, ülkenizin ürettiklerine de zarar verilmesine ve dış ticaret açığının artmasına sebep oluyorsunuz! O ayakkabıyı almadan önce düşünün, yahu bu 45 lira ise çinde bu en fazla 5 dolara üretiliyodur 5 dolarlık şeye neden 45 TL veriyim diyip vazgeçin. 🙂

Peki ama merak ettiğim birşey var, Kalitesiz ise, ve Gelişmiş ülkelerin standartları varsa bu Mallar nasıl ABD ve Avrupaya giriyor?

CEVAP: Zaten büyük oranda giremiyor çünkü onların standartlarını karşılamıyor! Bunlar hep 3. dünya ülkeleri ve gelişmekte olan milletlere kakalanıyor! Ya da girebilse bile büyük firmaların garantisi ile giriyor nasıl mı? (adidas diyor ki ben 300 bin çift ayakkabı getirdim ama müşteri memnuniyeti için 120 bin çift te yedek ithal ettim diyerek ikna ediyor) Yada tüm parçalarını Çinde ürettirip kendi ülkesinde birleştirtiyor ozaman da Made in China/PRC but asembled in Japan Diyor (Yani Çin de üretildi ama Japonya da birleştirildi) Oradaki Japon yazısı Kaliteyele çağrışım yapıyor. Yada firmalar kalitesiz üretim yaptırmış olsalar da Çin de çok sayıdaki serbest bölgede bu ürettirdikleri parçaları birleştirtip PRC damgası bastırıyorlar ki bir çok kişi satıcı da dahil olmak üzere Çin malı değil PRC’ymiş diyor 🙂

Siz siz olun yukarıdaki ve birçok daha sayamadığım sebepten ötürü ÇİN veya PRC den uzak durun. Unutmayın En kötü Türkmalı bile en iyi Çin malından daha iyidir. O halde niÇİN ÇİN malı alayım ki?

OKG

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”