Sal. Nis 23rd, 2024

Partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomiye ve gündemdeki siyasi konulara değinen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın faizden şikâyetçi olduğunu hatırlatarak “Faizden şikâyet ediyor. Ben ona yolu göstereyim. Faizden şikâyet ediyorsan, faizi düşürmenin yolu tasarrufu artırmaktan geçer. Tasarrufu artırmak istiyorsan, onun yolu geliri artırmaktan geçer. Geliri artırmanın yolu üretimden geçer. Sen bunu yapabilirsen bu ülkede ekonomik yapı güçlenir ve sen de diyebilirsin ki ‘evet faizler kendiliğinden düştü’. Diğer ülkelere, faize bakın sıfır noktalarında. Yine biz dünyanın en yüksek faizini ödüyoruz. Faiz lobisine hizmet etmediğini söyledi. Bu hükümet en çok faizi ödeyen hükümettir. Neredeyse 5 kat daha fazla faiz ödediler. Hem bu kadar büyük faiz ödeyeceksiniz, hem önlem almayacaksınız. Ve vatandaşı borçlandıracaksınız” şeklinde konuştu.

“Kul hakkı yiyen açığa çıkacaktır”

Emeklilerin sorunlarına da değinen Kılıçdaroğlu, ülkede yaklaşık 11 milyon emekli olduğunu, bu kesimin yüzde 84’ünün aylıklarının yetmemesinden şikayet ettiklerini söyledi. Yüzde 28’inin gecekonduda oturduğunu, yüzde 27’sinin kiracı olduğunu, yüzde 56’sının ise evini soba ile ısıttığını anlatan Kılıçdaroğlu, AKP’nin vatandaşı borçlandırma esasına dayalı bir ekonomi politikası izlediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Onlar vatandaşı borçlandırırlar. Borç batağı içinde vatandaş nasıl geçineceği kaygısı taşıyor.” Kılıçdaroğlu, “Bir kişinin bir gerçeği unutmamasını istiyorum. Sarkozy Fransa’da gözaltına alındı ve hesabını veriyor. Sözüm söz, ahdim ahdimdir, kul hakkı yiyen mutlaka çıkacaktır ve halka hesabını verecektir” dedi.

“Kimler cumhurbaşkanı adayı olamaz”

Kılıçdaroğlu, üçüncü cumhurbaşkanı adayının da belli olduğuna işaret etti. Adayın, alayıvala ile büyük törenlerle, alkışlarla belli olduğunu, dualar edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, daha önceki grup konuşmasında kimlerin cumhurbaşkanı adayı olamayacağını açıkladığını anımsattı. Kılıçdaroğlu, yine bunu madde madde açıklamak istediğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisinden Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olamayacağını dile getirerek, anayasanın temel çatısının güçler ayrılığı ilkesine oturduğunu söyledi.

“Parlamento, yargı, benim için ayak bağı” diyen birinin cumhurbaşkanı adayı olmaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, vatandaşına tokat atan, derdini anlatmak isteyen çiftçiye “al ananı da git” diyen birinden cumhurbaşkanı adayı olamayacağını söyledi.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”