Cum. Nis 19th, 2024

kolay çünkü ışıksız, renksiz, hayattan bir beklentisi olmayan, hep yerinde sayan bir kadınla beraber olmak. bir ortama girdiğinizde gözlerin yanındaki kadına dönüp bakılmasını kabullenmen zordur çünkü. çünkü, eğer bu ”kadın” bilgili, görgülü ve ”insan” gibi yaşıyorsa ve sen de bunu hazmedemiyorsan;
hiç uğraşma boşuna.
kadın, her zaman erkekten daha farklı bir gözle ve beyinle yaşar yaşamını ve erkeğe de yol gösterir, arkadaş olur, sırdaş, sevgili, dost, yaren… her şey olabilir.

İslam’da aile, korunması gereken kutsalların başında yer alır. Bu sebeple aile başı boş bırakılmamış, bireylerini koruyacak biri aile reisi olarak en başta sorumlu tutulmuştur. Bu sorumlu kimse, sözünü dinletecek güç ve kuvvette olmalı ki, ailede haddi aşanları meşruluk çizgisinde muhafaza edip sözünü dinletebilsin. Bu da aile içinde etkisini herkese kabul ettirecek güçte olan baba ve koca olacaktır.

İslam’da ailenin bu reisi, başına buyruk kimse değildir. Tam aksine reisi olduğu ailenin sorumluluklarını olanca ağırlığıyla yüklenen, geçimini temin etme görevini de omuzlarına alan kimse demektir; yani baba ve kocanındır dışarıda çalışıp ailenin geçimini temin etme sorumluluğu. Hanım aile reisi gibi dış işlerinde çalışarak , geçim temin etme zorunda değildir.

Efendimiz (asm) Hazretleri, kızı Fatıma (ra) ile damadı Ali (ra)’yi evlendirdiği sırada, evin iç işlerini kızı Fatıma’ya, dış işlerini de damadı Ali’ye verirken şu tavsiyede bulunmuştur:

“Çeşmeden su getirmek, hamur yoğurup ekmek yapmak, evin temizliğini yapıp iç işlerini düzenlemek Fatıma’ya aittir. Dış işleri de Ali’nin sorumluluğundadır!.”

Bununla beraber, bey ev işlerine de yardım edebileceği gibi, hanımın da dış ilerinde beye destek olması da caiz görülmüştür. Nitekim Efendimiz (sav) Hazretleri ev işlerinde ailesine yardım etmiş, hatta evdeki bu yardımın ümmetine de sünnet olduğu kitaplarımızda ifadesini de bulmuştur.

Yani Hulasa.. kadının Evdekı asıl yuku sırtlayan oldugu bariz acık ve net ortadadır. Yuvayı Dişi kuş kurar.. Dolayısı ile Kadın Erkegi tasır. Erkek de kadını tasır.. Cocuk bu yuvanın, bu birlikteliğin meyvesidir.

İzmirin Kızları da böyledir. Hem dış görünümleri hem de Sosyaliteleri, Kültür seviyeleri ile ekonimik birikimleri Bir Erkegi tasıyacak niteliktedir.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”