Cum. Mar 29th, 2024

Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. yılı

kut-ul-amare-zaferi
Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Kut’ül-Amare Zaferi’nin Çanakkale gibi yakın tarihimizin bir parçası olduğunu belirtti.

Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Bağcılar Belediyesinin Mardin’de ortaklaşa düzenlediği Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. Yılı Uluslararası Sempozyumunun Beyhan, Osmanlı Devleti’nde Balkan Savaşı ve Trablusgarp yenilgilerinin acı hatıraları henüz yeniyken, ittihatçı kadroların yenilmez olduklarına inandıkları Almanların yanında savaşa girmek zorunda kalındığını anlattı.

İngiltere için Irak coğrafyasının petrol açısından önemli olduğunu vurgulayan Beyhan, şunları kaydetti:

‘Basra Körfezi, Arap Yarımadası dünya petrol rezervinin yüzde 50’sine sahipti. Osmanlı idari taksimatında bulunan Bağdat, Basra, Kerkük ve Musul’un yer aldığı bölge ise dünya rezervinin yüzde 20’sini elinde tutuyordu. Bu topraklar rakipsiz Britanya hayali için hayati önem taşıyordu. Irak hem Hindistan yolu için hem de Bağdat açısından önem taşıyor. Böylesine bir yerin İngiltere tarafından işgali tüm İslam coğrafyasını etkileyecekti. Savaş, dünyayı yönetmek üzere yaratıldıklarına inanan İngilizler için acı bir yenilgi oldu. Kut’ül-Amare Zaferi Çanakkale gibi yakın tarihimizin bir parçasıdır. Ama Çanakkale Zaferi, hatta Sarıkamış hezimeti k

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”