Per. Nis 18th, 2024

Trafik sigortası primleri nasıl düşer?

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger; “Emsal zararımız ortadan kalkarsa trafik sigortası fiyatı düşer” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, “Geçen yıl zararımızın neredeyse yüzde 60’ını emsalden ödedik. Emsalden doğan zarar fiyatlara yansıdı. Nisan ayı sonunda çıkan yasa uygulanmaya başlandığında, mahkemeler buna uymaya başladığında trafik sigortasındaki, zarardan doğan fiyatlar gerçekten biraz daha aşağı doğru inecektir.” dedi.

Son günlerde trafik sigortası prim ücretlerinde yaşanan artış, araç sahiplerinin tepkisini çekiyor. Prim ücretlerinin düşüp düşmeyeceği konusu ise kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.

Sektör temsilcileri, bir yılda yaklaşık yüzde 130’lara varan prim ücretlerindeki artışın, emsal kararlardan doğan geçmişe dönük ödemelerden kaynaklandığını belirtiyor.

TSB Başkanı Ülger, Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sigorta Birliğinin katkılarıyla “Sigorta Haftası” kapsamında gerçekleştirilen “V. Ulusal Sigorta Sempozyumu” kapsamında, trafik sigortalarına indirim gelip gelmeyeceği yönündeki tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kişi başı sigortalılık oranında, Türkiye’nin Avrupa penetrasyonun altında olduğunu aktaran Ülger, bu yüzden Türkiye’ye yabancı sermaye ilgisinin devam ettiğini ve yatırım yapıldığını söyledi.

Ülger, “Yabancı yatırımcı ülkemize ilgisi devam ediyor çünkü ülkenin geleceğine güven var.” ifadelerini kullandı.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’nin büyüyeceğine, Türk insanının gelirinin artacağına inandığını vurgulayan Ülger, “Gelir seviyesi artan insanlar da sigortaya ihtiyaç duyarlar, bu yüzden yabancı yatırımcıların ülkemize yatırımları devam ediyor” diye konuştu.

Ülger, şu an sektörde yüzde 72 oranındaki yabancı yatırıma dikkati çekerek, sektörün bir branşından kaynaklanan kârlılık sorununa ilişkin ise şunları kaydetti:

“Bu alan trafik sigortaları. Trafik sigortalarındaki kârlılık sorunu denildiğinde şöyle düşünün; siz yıllardır bir iş yapıyorsunuz, teminatlarınızın ne olduğunu biliyorsunuz ve ona göre poliçe satıp hasar ödüyorsunuz. Sattığınız poliçenin üzerinden 8 sene geçmiş, kişi hasarını da almış, yeni bir mahkeme kararı çıkıyor. Mahkeme kararı, ‘Bu kişiye, şu kadar da şundan dolayı para verilmesi lazım’ diyor. Bugüne kadar hiç ödemediğiniz bir şeyi, o kararı emsal alan, başına o türden bir iş gelen kişiler, geriye dönük para almak için başvuruyor. Zararımızın temelinde bu var.

Geçen yıl toplam zararımızın neredeyse yüzde 60’ını emsalden dolayı ödedik. Emsaller çıkmasa zarar etmiyordu sektör. Bu zararlar fiyatlara yansıdı, sonra bugünkü konular gündeme geldi. Zarar ederseniz, tabii ki primlere yansır.”

“2016 sonunda sektör kara ulaşır, trafik sigortalarında da başa baş noktasına gelinir”

Ülger, emsal kararlardan doğan mevzuat boşluklarını gidermek için nisan ayı sonunda bir yasa çıktığını anımsatarak, bu yüzden gelecekten daha ümitli olduklarını belirtti.

Bununla ilgili yasal düzenleme yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Ülger, 2016 yılı sonunda sektörün biraz kâra ulaşılacağı, trafik sigortalarında da özelikle emsal kararda yapılan düzenlemelerle başa baş noktasına gelineceği öngörüsünde bulundu.

Ülger, trafik sigortaları için kamuoyunda oluşan indirim beklentisine ilişkin şu görüşleri de paylaştı:

“Şimdi bu indirim beklentisi şundan oluşuyor; şu an emsal kararlardan dolayı fiyatlar arttı. Fiyatların artma sebebi, emsal kararlardan doğdu. Şimdi o emsal kararları giderecek yasal düzenleme yapıldı. Dolayısıyla oradaki risk primi veya o sorunlar için alınan primlerden geriye dönüş bekleniyor kamuoyunda. Bu mevzuat açığından kaynaklanan emsal kararlardaki sorundan kurtulduğumuzda, yasa uygulanmaya başlandığında, mahkemeler buna uymaya başladığında o fiyatlar gerçekten biraz daha aşağı doğru inecektir.

Olması beklenen indirim, mevzuattan kaynaklanan sıkıntıların düzeltilmesinden dolayı maliyetlerin ortadan kalkması ile yaşanacak bir indirim. Sektörün emsal kararlardan doğan zararı sona ereceği için bu zararın, fiyatlara yansıyan kısmı tekrar düzeltilebilir.” AA

Etiketler: Trafik sigortası, emsal zarar, ramazan ülger

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”