Cum. Mar 29th, 2024

Otomatik Katılım Sistemi’nden nasıl ayrılabilirim?

Gönüllü katılım esasına dayalı bir tür emeklilik sistemi olan BES, Türkiye’de ile 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale gelmişti. İş yerleri çalışanlarına otomatik BES yaptırmaya başladı. Otomatik BES yaptırılan çalışanlar isterlerse BES’ini iptal edebiliyor. Peki BES’ten nasıl çıkılır? BES cayma şartları, BES iptali nedir? İşte Bireysel Emeklilik iptal etme işlemleri…

BES’TEN NASIL ÇIKILIR?

Çalışanlara otomatik olarak yaptırılan BES’ten ayrılmak isteyenler, ilk 2 ayın ardından sistemden çıkabiliyor. BES’ten nasıl çıkılır konusu kadar BES’ten çıkmak için nereye müracaat edilmeli konusu da BES iptali yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir konu. BES’ten çıkmak için çalışanlar iki ay içerisinde cayma hakkına sahip. Cayma durumunda her hangi bir maddi kayıp yaşanmıyor. Sistemden çıkan çalışanlara 10 iş günü içerisinde yatırdıkları katkı payları iade ediliyor. Bu durumda ve ilk 3 yıl içerisinde zorunlu BES’ten ayrılma durumunda devlet katkısını alma hakkı kaybediliyor. BES iptali için Resmi Gazete’de yayımlanan metin ise şöyle;

“Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” 22/E maddesinin birinci fıkrasına göre çalışan BES iptali talebini işverene ya da şirkete posta, e-posta gibi araçlarla iletmesi gerekiyor. Çalışan BES’ten çıkma isteğini ilettikten sonra on iş günü içinde kesintilerin iade edilmesi gerekiyor. İadenin gecikmesi durumunda temerrüt faizi ile iade yapılacak.

ZORUNLU BES KİMLERİ KAPSIYOR?

T.C. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren BES sistemi, 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsıyor. Otomatik katılım olarak uygulanacak BES sistemine katılımlar iş verenler aracılığıyla yapılıyor.

BES İÇİN MAAŞ KESİNTİSİ NE OLACAK?

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında çalışanların brüt maaşının %3’ü net maaşından kesilecek. Örneğin brüt kazancı 5000 TL olan birinin maaşından 150 TL kesinti yapılacak. Ancak isteğe göre daha fazla kesinti talep edilebilecek. Bu kapsamda üst sınırla ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.. Sistemde kalınması durumunda ise her ay katkı paylarına devlet tarafından %25 oranında katkı sağlanacak.

ZATEN BİREYSEL EMEKLİLİĞİ OLAN NE YAPACAK?
1) Mevcut emeklilik sözleşmesi yeni sisteme taşınamaz. Zorunlu emeklilik sisteminde adına yeni bir sözleşme otomatik açılır. Hem iş veren ve devlet katkısından hem de 1000 liralık haktan faydalanılır. İki sözleşme ayrı ayrı devam eder.
2) Mevcut emekliliğinizi iptal edip yeni sisteme geçerseniz ancak geçmişe yönelik haklarınız iptal olur. Yeni sözleşmenizdeki katkılardan faydalanırsınız.
3) Otomatik olarak açılacak zorunlu emeklilik sözleşmenizi iki aylık cayma süresinin bitiminde iptal edersiniz. Yola mevcut emeklilik sözleşmeniz ile devam edersiniz.

BES’TEN NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Sisteme 10 yıl boyunca maaşından prim yatıran çalışanlar 56 yaşına geldiklerinde emekliye ayrılabilecek. İsteyen parasını topluca alabilecek, isteyen ise parasını topluca çekmek yerine en az 10 yıl süreyle emekli aylığına benzer şekilde parasını aylık taksitlerle alabilecek. Parasını taksitle almak isteyenlere o tarihe kadar birikmiş tutar üzerinden yüzde 5 oranında ayrıca devlet katkısı daha verilecek.

OTOMATİK BES NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

  • Çalışan sayısı 1.000 ve üzeri olan şirketler; 1 Ocak 2017
  • Çalışan sayısı 250 – 999 arasında olan şirketler; 1 Nisan 2017
  • Çalışan sayısı 100 – 249 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2017
  • Çalışan sayısı 50 – 99 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2018
  • Çalışan sayısı 10 – 49 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2018
  • Çalışan sayısı 5 – 9 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2019

Bu sorunun yanıtını araştırdığınız için çok üzüldük.

Otomatik BES’in düzenli birikim yapmak için avantajlarla dolu birçok fırsat sunduğunu biliyor muydunuz? Üstelik sistemde kalmanız halinde; bu avantajlardan faydalanırken, dilediğiniz zaman katkı payı ödemelerinize ara verip, sonrasında ödeme yapmaya tekrar devam edebilirsiniz.

Sistemden ayrılma kararınız hala devam ediyorsa, emeklilik planınızın başlaması ve ilk ödeme itibarı ile ilk 2 aylık başlangıç dönemi başlar.Başlangıç dönemi içerisinde ödediğiniz katkı payının tamamını geri alabilecek şekilde sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden ayrılma işleminizi,  Garanti İnternet / Cep Şubesi’ne giriş yaparak “Sözleşmeden Ayrılma” adımı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

2 aylık başlangıç süresi sonrasında da dilediğiniz zaman sistemden ayrılabilirsiniz. Erken çıkış işlemlerini 444 0 336 Garanti Emeklilik Çağrı Merkezi’ni arayarak sesli yanıt sisteminden gerçekleştirebilirsiniz.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”