Cts. Nis 20th, 2024

Gün geçtikçe artan, özellikle çocuklara yönelik istismar vakalarıyla maalesef karşı karşıya kalmaktayız. Bu tür olumsuzluklara meydan vermemek adına birtakım önlemler alabilmemiz mümkün. Masum yavrularımızı bilinçli yetiştirip,bedenleri hakkında fikir sahibi olmaları ve yabancılara karşı nasıl bir tutum içinde olmaları gerektiğini sizlerle paylaşacağım.

3 yaş civarındaki çocukta ‘utanma dürtüsü’ ortaya çıkmaya başlar. En basitinden tuvalete gittiği zaman annesine kapıyı kapatması gerektiğini söyler ve bağırarak kapıyı kapat ‘ayıp’ diyebilir. İçsel olarak bu durumun ayıp olduğunu bilir.

Kızların ve erkeklerin farklı olduğunu ayırt edebilir. Kızların saçı uzun kızlar etek giyer gibi. Bu nedenle 3 yaş ve sonrası çocuklarınıza yönelik cinsiyet kavramını geliştirmeniz için önünüzde hiçbir engel yok.

Peki ya bu farkındalığı nasıl arttırabiliriz? Çocuğumuzu nasıl bilinçlendirebiliriz?

Çocuğunuzla birlikte bir oyuncak bebek elinize alın. Bebek üzerinden bebeğin organlarını tek tek gösterin. Aa! Bak gördün mü bu bebeğin gözü, şurası ayakları şurası, burnuburada vs.

Daha sonra oyuncak bebeğin ‘özel bölgesini’ gösterin.Çocuğunuza ‘oyuncak bebeğin özel bölgesini sorduğunuzda utanabilir. Bu olağan birşeydir. Ona hemen açıklama yapın. ‘ORASI BEBEĞİN ÖZEL BÖLGESİ ORAYA HERKES DOKUNAMAZ! Bu özel bölgeler kimseye göstermememiz gereken bölgeler. ANNE VE DOKTOR HARİÇ! Annen ve Babanla beraber doktora gittiğinde sadece doktor bakabilir. Onun dışında kimseye özel bölgeni göstermemen gerekir. Kapatmalıyız’ diye açıklamalar yapın.

Sonra kendi üzerinizde gösterin. ‘BAK BURASI BENİM ÖZEL BÖLGEM’.

‘Hadi şimdi sen göster’,

diye onun göstermesini isteyin. Sorun yaşarsanız “ayna” karşısında öğretebilirsiniz.

‘Eğer ki biri senin özel bölgene dokunmak isterse; (Annen ve Babanla beraber doktora gittiğin durumlar dışında) o kişiye ne diyeceksin biliyor musun?’

‘BİRİNCİSİ ; HAYIR ! BURASI BENİM BÖLGEM!’ DİYECEKSİN. (GEREKİRSE BAĞIRMASINI İSTEYİN)

‘İKİNCİSİ ; Bu durumu sana kim söylediyse hemen annen ve babana anlatacaksın. Özel bölgeler böyle yapmayı gerektirir.’

Daha sonra çocuğunuza anlattığınız durumu karşılıklırolplaye çevirelim;

‘HADİ ŞİMDİ SENİNLE BİR OYUN OYNAYALIM’:

Çocuğunuza sorun:

‘DİYELİM Kİ BEN SENİN TADIĞIN BİRİYİM SENİN ÖZEL BÖLGENE DOKUNMAK İSTİYORUM NAPARSIN?’

Bu soruyu sormak aktardığınız bilgilerin çocuğun olayları algılayıp tekrar etmesini sağlar. Bu şekilde oyun haline getirip yapması gereken 2 önemli bilgiyi ona hatırlatın.

İnanın bana, çocuk bilinçlendiği sürece kendisine olan güveni yerine gelecek ve kendisini korumayı öğrenecektir.Çocuğunuzda cinsiyet kavramının gelişmesini isteyip kendisini korumayı öğretmek her ebeveynin arzusudur. Kolaylıklar diliyorum.

Konuyla bağlantılı olarak sizler için derlediğim ek bilgileri okumanızı tavsiye ederim.

1)Cinsel istismarların %85’i tanıdıklar tarafından uygulanıyor. Yok efendim! Çocuğumun amcası, dayısı, teyzesi, halası olur mu hiç öyle şeyler demeyin. OLABİLİYOR!

2)Anne ve Babanın olmadığı kapalı ortamlarda çocuğunuzu tek bırakmayın!

3)Bebeklerin altı çok fazla silinebiliyor. BU DA YANLIŞ. Devamlı o bölgenin uyarılması erken dönemde o bölgenin bebek tarafından keşfedilmesi sağlanıyor. Temizlik olabildiğince kısa sürmeli.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen