Cum. Mar 29th, 2024

Bir bebeğin dünyaya gelişi heyecan vermenin yanında, annelerde kaygı ve korku da yaratır. Özellikle ilk kez anne olacak adaylarda hamilelik süreci daha kaygılı olabilir. Bebek doğduktan sonra tüm bu kaygı ve korkulara bir de uykusuzluk ve yorgunluk eklenince zorlayıcı bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz: depresyon.

Çoğu yeni anne doğumdan sonra ani duygu değişimleri, durup dururken ağlama, uykuya dalmada güçlük yaşar. Bu süreç doğumdan hemen sonra başlar ve yaklaşık iki haftada normale döner. Ancak bazı anneler için bu durum daha yoğun ve daha uzun süreli olabiliyor. Daha nadir olarak bu ağır durum değişikliği psikoz olarak da kendini gösterebiliyor. Psikozda ise anne halüsinasyon ve paranoya geliştirip; intihar veya bebeği öldürme teşebbüsünde bulunabiliyor. Doğum sonrası psikozu çok ciddi bir durumdur ve zaman kaybetmeden yardım alınmalıdır.

Doğum sonrası depresyonu; doğum sonrasında yaşanan olağan duygu değişiklikleriyle karıştırılabilir. En temel farklılık sürenin daha uzun ve semptomların daha yoğun olmasıdır. Doğum sonrası depresyonun başlıca semptomları şunlardır; ağlama krizleri, depresif ruh hali, bebekle bağ kurmada zorluk, kendini aile ve arkadaşlardan geri çekme, iştahta aşırı azalma/artma, uyku süresinde belirgin azalma/artma, öfke, yorgunluk, isteksizlik, çaresizlik hissi, yetersizlik hissi, konsantre olmada güçlük, yoğun kaygı ve panik atak.

Doğumdan iki hafta sonra semptomları hala yaşamaya devam ediyorsanız, semptomlar azalmak yerine artıyorsa, bebeğinize bakmakta isteksizlik/yorgunluk hissediyorsanız yardım almanız gerekmektedir. Durumun kendi kendine geçmesini beklerken bebeğinizle kurmanız gereken bağda kopukluk yaratırsınız.

Tam bir mutlak sebebi olmasa da, doğum sonrası depresyonun hormonsal ve duygusal sebepleri olduğu düşünülmektedir. Hormonlarınızdaki değişikliklerin yanında aldığınız kilolar sebebiyle kendinizi çekici hissetmemeniz, yorgunluk, sosyal desteğinizin olmaması, hayatınızın kontrolünü veya özgürlüğünüzü kaybettiğiniz hissi, iş hayatınızdan ayrılmak zorunda kalmanız, bakımı zor bir bebeğiniz olması gibi sebeplerin de tetikleyici olduğu varsayılmaktadır.

Yapılan araştırmalarda doğum sonrası depresyonu yaşayan annelerin çocuklarında duygusal bozukluklar ve davranış problemleri, yeme ve uyku düzensizlikleri, aşırı ağlama, öfke ve konuşmada gecikme görüldüğü bulunmuştur. Bu sebeple zamanla geçmesini beklemek hem anneyi, hem bebeğiyle ilişkisini, hem de evlilik hayatını etkileyeceğinden önerilen bir durum değildir.

Ek bilgi: Nadir olsa da doğum sonrası depresyon babalarda da görülmektedir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen