Per. Nis 25th, 2024

Öfke diğer tüm duygular kadar normal ve sağlıklı bir duygudur. Hatta bir kimsenin öfke hissetmemesi normal değildir. Temelde öfke; engellenme, incinme veya gözdağı karşısında gösterilen tepkidir. Öfkeyi kişinin hayatında problem haline getiren ise kontrolsüz bir şekilde öfkeye teslim olmasıdır. Bu teslim olmayla beraber öfkeli birey, karşısındakine sözel veya fiziksel olarak saldırır. Şu bilinmelidir ki hiçbir öfke, öfkenin yaşandığı anı temsil etmez. Kişi tahammül sınırları dolduğunda en ufak şeylere bile öfkelenir hale gelir. Kırılgan, hassas ve duygusal kişiler aynı zamanda alıngandır. Bu alınganlık ve olayları kişiselleştirmeler öfkenin yerleşeceği rahat bir koltuk işlevini görür. Öfkenin altında yatan en büyük kaygı, öfkeye teslim olmamıza neden olan en önemli düşünce “kontrolü kaybediyorum” kaygısıdır.

Temelde ‘hissedilen’ ve ‘gösterilen’ olmak üzere iki adet öfke vardır. İnsanlar hayatlarında yolunda gitmeyen şeyler olduğunda, anlaşılmadığında ve sorunları çözemediğinde öfke hisseder. Öfke, aşırıya kaçmadığı sürece günlük hayatımızı kolaylaştıran bir duygudur. Problemden kurtulma isteğiyle çözümler üretebilir ve bir an evvel harekete geçebilirsiniz. Ancak kontrolden çıkıp yıkıcı hale dönüştüğünde, günlük hayatı zorlaştırır, sosyal ilişkilerde sorunlara yol açar.

Gösterilen öfke ise öğrenilen bir süreçtir. Kişi kendini kelimelerle ifade etmedikçe/ edemedikçe ya da karşısındaki tarafından anlaşılmadıkça öfke göstermeye başlar ve git gide dozu arttırır. Bir diğer ifadeyle öfke, içinde bulunulan durum ve kişiler tehdit olarak algılanırsa sataşma isteği uyandıran duygudur. Evde işlerin istediği gibi yapılmamasından şikayetçi olan eş surat asıp, bağırıp çağırdıkça hedefine ulaşıyor. Aynı şekilde çalışanına karşı patron, ya da çocuğuna karşı baba. Amacına ulaştığında kişi öfkenin işe yaradığını fark ediyor ve bunu temel davranışı haline getiriyor.

Etrafındakiler tarafından öfkeli olarak görülen kişi, ancak bu öfke davranışının önüne geçemediğinde ve bu davranışlar ilişkiyi tehdit eder boyuta geldiğinde öfkeden kurtulmak için yardım istiyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen