Cum. Nis 19th, 2024

GERÇEKLEŞEN VE TAHMİNLER

Bizim ve piyasa beklentisinin üzerinde, Şişecam 3Ç20’de 866mn TL net kar açıkladı. (İŞY:741mn TL, Piyasa: 713mn TL). Şirketin bizim %15’lik beklentimizin altında kalan %3,9’luk etkine vergi oranı, beklentilerimizdeki sapmanın temel sebebi oldu. Ek olarak, şirketin faaliyet karlılığı beklentilerimizin hafif üzerinde gerçekleşti. 3Ç20 FAVÖK beklentilerin üzerinde yıllık bazda %24 artışla 1267mn TL gerçekleşti. (İŞY:1196mn TL, Piyasa: 1144mn TL). Yılın ilk yarısına benzer olarak güçlü sonuçlar açıklayan kimyasallar ve cam ambalaj iş kolları FAVÖK büyümesinin itici gücü olurken, bizim beklentilerimizde hafif sapmaya neden oldu. Şişecam’ın birleşme işlemi 1 Ekim itibariyle gerçekleştiği için 3Ç20 sonuçları birleşme etkisini yansıtmıyor.

SON ÇEYREKTE ÖNE ÇIKANLAR

Düzcam:

Trakya Cam’ın satış gelirleri 3Ç20’de yıllık bazda %30 artarak 2.124mn TL gerçekleşti. Özellikle 2Ç20’nin düşük baz etkisinden sonra yıllık bazda %12 artış gösteren satış hacmi ve TL’nin sepet kur karşısındaki değer kaybı büyümeyi destekledi. Diğer yandan hala tam dengelenmeyen arz/talep dinamikleri nedeniyle fiyatlama yıllık bazda zayıf kalmaya devam etti ve konsolide büyüme %4 negatif katkı yaptı. 3Ç20 FAVÖK yıllık bazda %13 artış gösterirken, FAVÖK marjı görece zayıf fiyatlar ve önemli ölçüde kur etkisine bağlı artan operasyonel giderler (+%36 YoY) nedeniyle 2,2 puan geriledi.

Cam Ambalaj:

Anadolu Cam’ın satış gelirleri yıllık bazda %25 artışla 1.566mn TL’ye yükseldi. Şirketin konsolide satış hacmindeki 2%’lik artış, ürün fiyatı artışları (%13 katkı) ve kur etkisi (%10 katkı) büyümeyi destekleyen temel faktörler oldu. Türkiye’den yapılan ihracat ve yurtdışı operasyonların satış hacmi yıllık bazda sırasıyla %24 ve %8 artış gösterdi. Şirketin ihracatındaki artış trendi 3Ç20 itibariyle de devam etti. Türkiye faaliyetlerinde ise satış hacimleri yıllık bazda %11 geriledi. Zayıf turizm sezonu ve yılın ilk yarısındaki güçlü büyüme rakamlarının bunun temel sebepleri olduğunu düşüyoruz. 3Ç20 FAVÖK, yıllık bazda %36 artarken, FAVÖK marjı 2,3 puan artışla %27,6 oldu. Karlılığı daha yüksek olan yurtdışı faaliyetlerinin artan ciro payının FAVÖK marjını olumlu etkileyen temel unsur olduğunu düşünüyoruz.

Kimyasallar:

Soda Sanayi’nin 3Ç20 satış gelirleri yıllık bazda %21 artış gösterdi. Krom kimyasalları ve soda külü satış hacimleri zayıf talep koşullarına bağlı olarak sırasıyla %6 ve %7 daraldı. Zayıf TL, 3Ç20’de büyümeyi destekleyen temel faktör oldu. Soda kimyasallarında ortalama ürün fiyatı, dolar bazında, bir önceki yıla göre %1 artarken, krom kimyasallarında %10 geriledi. 3Ç20 FAVÖK yıllık bazda, i) düşük baz, ii) zayıf TL ve iii) ılımlı seyir izleyen girdi maliyetlerinin etkisiyle yıllık bazda %49 arttı.

Cam Ev Eşyası:

Cam ev eşyası iş kolunun satışları yıllık %11 artışla 813mn TL oldu. Satış hacimleri Covid-19’un olumsuz etkisine bağlı olarak yıllık bazda % 25 geriledi. Diğer yandan kur, fiyat ve ürün kompozisyonundaki olumlu değişim ciro büyümesine olumlu katkı yaptı. Cam ev eşyası FAVÖK marjı 3Ç19’da%11,0 iken 3Ç20’de %7,7 oldu.

DEĞERLEME ÜZERİNDEKİ ETKİ VE GÖRÜNÜM

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen 3Ç20 sonuçlarına piyasa tepkisinin, şirketin son dönemki zayıf performansını da göz önünde bulundurduğumuzda, olumlu olmasını bekliyoruz. Şişecam için öngörülerimizde bir revizyona gitmedik ve 8,22TL hedef fiyatla AL tavsiyemizi koruyoruz.

YASAL UYARI

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

İş Yatırım

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen