Cum. Nis 19th, 2024

Dolar/TL Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerin aksine politika faizini sabit tutup onun yerine sıkılaştırmayı faiz koridorunu genişleterek yapması ardından tarihi zirvede seyrini sürdürüyor.  Bugün  dolar/TL çok kritik 8.00 sınırını yukarı kırarken, Başkan Erdoğan’ın Fransa ve ABD’ye meydan okuması en önemli neden.  Yabancı yatırımcılar ABD seçimlerine kadar Gelişmekte Olan Ülkeler’de beklemeye geçtiler.  Türkiye piyasalarını 4 Kasım’a kadar fırtınalı günler bekliyor.

TCMB’nin likidite adımları sonucunda gecelik faizler %14’lere yakınsarken küresel piyasalardaki satış baskısı ve dünyada ve Türkiye’de artan koronavirüs yayılımı da piyasada takip ediliyor.

Piyasada TCMB kararı haricinde yakından izlenen gelişmeler arasında ABD seçimleri, Brexit, koronavirüste küresel ve lokal artış trendi, AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç öne çıkıyor.

Öte yandan koronavirüs yayılımı Türkiye’de de belirginleşirken Reuters’ta geçen hafta yayımlanan bir haberde ekonomiyi etkilemeyecek, dar kapsamlı tedbirlerin alınabileceğine dikkat çekiliyor. borsaları da bugün Avrupa’da ve ABD’deki artan koronavirüs vakalarının küresel gelecek görünümünü zayıflatmasıyla yeni haftaya sönük bir başlangıç yaptı. hafta üç büyük merkez bankası para kurulu toplantısı yapacak. Piyasalar, Kanada Merkez Bankası’nın ve Japonya Merkez Bankası’nın şimdilik faizleri sabit tutmasını beklerken, Avrupa Merkez Bankası’nın ise enflasyon ve büyümeye karşı temkinli duracağını bekliyor. gündemde ise bu hafta için öne çıkan önemli gelişmeler ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yarın Citibank tarafından düzenlenen yatırımcı görüşmeleri ve TCMB’nin Çarşamba günü gerçekleştireceği enflasyon raporu olacak.

TCMB’nin yılın son enflasyon raporunda %8.9 seviyesindeki yıl sonu enflasyon tahminini YEP ile uyumlu olarak %10.5 civarına revize etmesi bekleniyor.

TCMB geçen hafta politika faizini sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarının üst sınırını belirleyen geç likidite penceresini (GLP) 150 baz puan artışla %14.75’e yükseltti.

TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Cuma günü itibarıyla %12.88 seviyesinde. Temmuz ortasından beri 500 baz puanın üzerinde sıkılaştırmaya giden TCMB’nin PPK kararı öncesi yapabileceği sıkılaştırmanın üst limiti %13.25 idi. PPK sonrası ise bu limit 150 baz puan artışla %14.75 oldu.

Bankacılar Türkiye’den aralıksız çıkış yapan yabancı yatırımcıların TCMB ve takiben diğer ekonomi kuruluşlarının aynı bir önceki PPK sonrası olduğu gibi atabileceği normalleşme adımlarıyla tarihi düşük seviyelerdeki pozisyonlarını yeniden gözden geçirebileceğini düşünüyorlardı.

Ancak gelen ilk yorumlar yabancı yatırımcıların geçen haftaki karar sonrası Türkiye pozisyonunda iyimser bir noktaya gitmeyeceği yönünde. Aksine TCMB’nin politikaları ve piyasa beklentilerini yönetebilme kabiliyeti sorgulayor. Faiz koridorunu asimetrik bir hale getirmesi ise bankacılara göre “daha öngörülemez ve şeffaf olmayan bir para politikası çerçevesine geri dönmek” anlamına geliyor. Kredibilite de eleştiriler arasında. Ekonomi yönetiminin rekabetçi TL söylemine paralel ilgili kararı almış olabileceğini düşünüyorlar. Bu kapsamda ekonomi yönetimi TL’de belirgin bir değer kazancını istemiyor. Ancak bu süreç kamunun 120 milyar doların üzerinde döviz arzı yapması sonrası rezervlerde yaşanan düşüşü ve soru işaretlerini belirginleştiriyor.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ise TCMB’den faiz artışı beklentisiyle geçen hafta gerilediği 500 baz puanın yeniden üzerinde CDS bu sabah saat 0854’te 510/520 seviyesinde.

Jeo-politik risk algısı TL’yi vuruyor

Cumartesi günü Başkan Erdoğan’ın Fransa  Başkanı Macron’a yönelik eleştirilerini sürdürmesi ve ABD’ye S-400’ler konusunda meydan okuması da yabancı yatırımcılar tarafından sıkıntılı olarak değerlendirildi. Erdoğan, CAATSA yaptırımları için “Bir an önce koysunlar” ifadesini kullandı.

Halen global fonlar Biden’ın başkanlığı için pozisyon alıyorlar. Genel eğilim, Trump’la sıcak bireysel ilişkileri olan devlet başkanlarının para birimlerini satmak. Bunun da ötesinde,  Bloomberg’e göre, yatırımcılar ABD başkanlık seçimleri sonlanıncaya değin Gelişmekte Olan Piyasalar’da beklemeye geçtiler.

Yerli tasarruf sahipleri ABD başkanlık seçimlerini yakından takip ediyor. Erdoğna’ın meydan okumasına ABD’den cevap gelmesi, ya da Biden ekibinden yaptırım tehdidini yineleyen ifadeler döviz piyasasında yaşanan karmaşayı artırabilir.

TL piyasaları 4 Kasım sabahına kadar zor günler bekliyor.

Reuters, ParaAnaliz, dış basın

FÖŞ yazdı: Joe Biden dönemine hazır mıyız?

Cüneyt Akman: MERKEZ BANKASI BAŞKANLARININ 2 GÖMLEĞİ OLUR, BİRİ BAYRAMLIK, BİRİ…

Gelişmekte Olan Ülkeler:  Biden “tradeleri” başladı

Yabancılardan satışa devam…

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen