Per. Mar 28th, 2024

Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) en önemli alevlenme sebebinin solunum sistemi enfeksiyonları olduğunu söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, KOAH hastalarının koronavirüsten korunması için yapılabilecekleri anlattı.

Korunma yöntemlerine eksiksiz uyulmalı

KOAH’ta gerek bronş duvarlarındaki koruyucu bariyerlerdeki yıkım, gerekse akciğer dokusundaki hasar kişiyi enfeksiyonlara daha açık kılıyor ve gelişen enfeksiyonların iyileşme süreci de daha uzun oluyor. COVID-19 çalışmalarında, KOAH varlığının COVID-19 enfeksiyonun daha ağır ve daha ölümcül seyri için önemli bir risk faktörü olduğu gösterildi. Çalışmalarda 45 yaş üzeri, sigara içen KOAH’lı hastalarda ölüm oranları yüzde 55-60 düzeyinde.

Birçok kronik hasta gibi pandemi sürecinde KOAH hastaları da sağlık kuruluşlarına başvurmaktan çekinerek düzenli takip ve tedavilerini aksattı. Alevlenme dönemlerinde hastaneye geç başvurular, bronşları genişleterek daha fazla oksijen almalarını sağlayan ilaçlarını (bronkodilatörler) düzenli kullanamama gibi sebeplerle hastalar daha ağır tablolarla gecikmiş şekilde hastanelere başvurdular.

KOAH hastaları, diğer sağlıklı bireyler için geçerli olan tüm korunma yöntemlerine eksiksiz uymalı. Hastalarımızın çok mecbur olmadıkça evden çıkmamaları, ziyaretçi kabul etmemeleri, ev dışına çıkma mecburiyetinde olan ev içi aile bireylerinin korunmaya özen göstermeleri ve eve döndüklerinde titizlikle ellerini sabunlamaları gerekiyor. Tüm bireylerin sık sık ellerini antiseptiklerle ve yüzde 80 alkol içeren kolonyalar ile temizlemeleri bulaş riskini azaltmaktadır. Yakınlarımızla tokalaşma, sarılma, öpüşme tamamen bırakılmalı. Ev içi aile bireylerinde herhangi bir enfeksiyon belirtisi gelişirse iyileşene kadar hastadan uzak durmalı.

Bağışıklık sistemi çok önemli

KOAH hastaları, evden çıkmak zorunda kalınırsa mutlaka maske kullanmalı ve kalabalıktan uzak durmalı. KOAH hastaları kişilerle güvenli mesafesini korumalı ve en kısa süre içinde en az insanla temas ederek eve dönmeli. Sigara kullanmaya devam eden KOAH’lı hastalar bir an önce sigarayı bırakmalı. Enfeksiyonlarla savaşta bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemli; bu sebeple bağışıklığı artıran sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, düzenli ve yeterli uyku gibi temel unsurlara da dikkat edilmeli.

KOAH alevlenmesinin sebebi COVID-19 enfeksiyonu ise COVID-19 tedavisi uygulanır. Bakteriyel bir ikincil enfeksiyon düşünülürse antibakteriyeller de tedaviye eklenir. KOAH ilaçları alevlenme sürecinde artırılır ve hastaya ihtiyacı olan oksijen, solunum desteği sağlanır.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen