Sal. Nis 16th, 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali, 14 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında, hem fiziki hem de çevrimiçi gösterilerle izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin fiziki gösterileri COVID-19 önlemleri altında DasDas, Fişekhane, Moda Sahnesi, Zorlu PSM, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Yapı Kredi bomontiada, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi gibi mekânlarda gerçekleşirken festival programındaki çevrimiçi etkinlikler ise online.iksv.org adresinde izlenebilecek. 21 oyunun prömiyer yapacağı festivalde, toplam 29 tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterisi yer alacak. Açılış Gösterisi Diagonale Ascendante dâhil, programındaki üç gösteriyi ücretsiz olarak izleyiciyle buluşturacak 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nin diğer gösterilerinin biletleri biletix.com üzerinden satın alınabiliyor.


Nederlands Dans Theater 2, Dare to Say ile 6 Kasım’da canlı yayınla izleyiciyle buluşuyor

Geçmiş yıllarda da festivale konuk olan ve her gösterisiyle büyük yankı uyandıran Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2), bu kez canlı yayımlanacak bir dünya prömiyeriyle festivalin ön etkinliği olarak izleyicilerle buluşuyor. NDT 2’nin web sitesinde canlı yayımlanacak Dare to Say adlı program, 6 Kasım Cuma saat 22.00’de online.iksv.org adresi üzerinden izlenebilecek.

Koreograf Alexander Ekman ve Dimo Milev’in sahneye koyduğu Dare to Say, dünya ile aynı anda İstanbul Tiyatro Festivali seyircisiyle buluşacak olan iki yeni yapıttan oluşuyor. Ekman ve Milev, bu yeni çalışmalarını COVID-19’un getirdiği kısıtlamalara göre uyarlanmış hareket ve koreografilerden yola çıkarak hazırladı. Canlı yayımlanacak bu gösterimle, seyirciler oturma odalarından Lahey’deki performansın tadını çıkarabilecek. İstanbul Tiyatro Festivali’nin “Hollanda Seçkisi” başlığı altında seyirciyle buluşacak bu proje, Hollanda Performans Sanatları Fonu tarafından destekleniyor.

 

Festival bu yılki programında 21 yerli oyunun prömiyerine yer veriyor

Festival bu yıl pandemiden olumsuz etkilenen yerli topluluklara olabildiğince geniş yer açıyor. Festivalin Yerli Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı, festival kapsamında fiziki mekânlarda ve çevrimiçi platformda gösterilecek 23 yerli yapıma destek veriyor. Festivalde izleyiciyle buluşacak bir başka yerli oyun Dumrul ile Azrail ise Tekfen Holding’in Özel Gösteri Sponsorluğu’nda izleyiciyle buluşuyor.

 

Festival bu yılki programında 21 yerli oyunun prömiyerine yer veriyor. Meltem Cumbul’un oynadığı ve yönettiği Ben “Sevgili Milena”, Sami Berat Marçalı’nın kaleminden çıkan kOmİk, Yağmur Yağmur’un yönettiği Madam Giyotin, Layla Önlen’in oynadığı Tut! Bırak!, Tiyatro Oyun Kutusu’nun üç kısa oyunu Sonrası Sessizlik, Karanlık ve Ölü Kadınlar Diyarı, Mehmet Birkiye’nin sahnelediği Çehov klasiği Vişne Bahçesi, Görkem Yeltan’ın yönetmenliği ve Ayça Bingöl’ün yorumuyla sahnelenen Güngör Dilmen’in klasikleşmiş eseri Ben Anadolu, Kemal Uçar’ın yazdığı ve oynadığı Dublörün Hikâyesi, İstanbul merkezli Platform Tiyatro ile Bonn’dan Fringe Ensemble’ın ortak projesi olan Map to Utopia, Serdar Biliş’in güncel yorumuyla sahnelenen İfigenya, Ahmet Sami Özbudak’ın kaleme aldığı Gomidas, Ayrin Ersöz’ün koreografisi ile Ne Düşündüğünü Biliyorum, Mekan Artı ekibinden UNUTMAK Bir Hatırlama Projesi, Sema Elcim’in yazdığı, Oğuz Utku Güneş’in yönettiği Feramuz Pis!, Avusturyalı yazar ve şair Ingeborg Bachmann’ın radyo tiyatrosu olarak yazdığı, Tiyatro Motus yapımı Manhattan’ın İyi Tanrısı, “kulak tiyatrosu” Podacto’dan Eften Püften Şeyler ve Varlık, Sevilay Saral’ın yazdığı Aysel Yıldırım’ın yönettiği Her Güne Bir Vaka, Simge Günsan’ın uyarlayıp oynadığı Lear Mutfakta, Barış Arman’ın yazıp yönettiği Olağan-İçi Bir Gezi ve Ferdi Çetin’in yazıp Yeşim Özsoy’un yönettiği Terkedilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar festival kapsamında ilk kez tiyatroseverlerle buluşacak.

 

Festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı bu yıl da dopdolu

24.İstanbul Tiyatro Festivali’nde ayrıca her yıl olduğu gibi Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında paneller, atölye çalışmaları, söyleşiler, okuma tiyatroları gibi ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek. Teb işbiriliğiyle gerçekleştirilecek “Editörün Bakışı” atölyesi, Kerem Karaboğa’nın moderatörlüğünde Şahika Tekand ile “Tiyatroda Kadın Kimliği Üzerine”, Özen Yula ile “Yeni Yazar Adayları için Tüyolar: Yazarlık Arızaları”, Ayrin Ersöz’ün moderatörlüğünde “Türkiye’nin Kadın Koreografları Konuşma Serisi”nin ilk oturumu, Ayrin Ersöz’ün moderatörlüğünde Julia Ritter ve Tuğçe Tuna ile “Üniversitelerde Modern Dans Eğitimi”, Ferdi Çetin moderatörlüğünde “Türkiye Tiyatrosu’nda Kadın Yazarlar” gibi birçok panel ve konuşmanın yanı sıra Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali işbirliği ile gerçekleştirilecek “Bir Yaz Gecesi Çöküşü” isimli oyun okuması İKSV YouTube kanalından çevrimiçi olarak izlenebilecek. Özen Yula tarafından kaleme alınan ve Berfin Zenderlioğlu’nun yöneteceği oyun okuması “Bir Hikayemiz Var Bizim” ise Salon İKSV’de fiziki olarak izleyicilerle buluşacak.

 

24. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri satışta

24. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri biletix.com üzerinden satın alınabiliyor. Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri biletlerini biletix.com üzerinden %25; Kırmızı, Turuncu ve Sarı Lale Kart üyeleri ise %20 oranında indirimle satın alabiliyor. Eczacıbaşı Kültür Sanat Kart sahipleri de festivalin biletix.com üzerinden satılan tüm fiziki ve dijital gösterimleri için kartlarını kullanabiliyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen