Cts. Nis 20th, 2024

Mevsimine göre ağaçların dokularını yenilemek yenilemek için ceviz ağaçlarına uygulanan işlemdir. Ceviz aşısı diğer ağaçlara uygulanan aşılardan zaman ve yapılış olarak farklıdır. Peki ceviz ağacı aşısı ne zaman yapılır. Ceviz aşısı çeşitleri nelerdir? İşte yanıtlar:

Cevizlerde aşı tutması diğer ağaçlara göre biraz zor olduğu bilinir. Cevizlerin içinde özsuyu olan juglans maddesi bulunmaktadır. Ceviz aşısını yapılış kullanım amacına göre değişmektedir. Ceviz aşısının yapılacağı dönem aşının çeşidin göre değişim göstermektedir.  Ceviz aşısı yapılırken hangi çeşit aşı kullanılması gerektiğine dikkat edilmelidir. Aşılama da yapacağımız kesimlerde bu özsu aşı kalemlerimize zarar vermekte ve aşının tutumuna mani olmaktadır. Bu nedenle aşı yapılış tarihinden en az 15 gün önce anaçlarda aşı yerlerinin kesimi yapılarak suyun aktarılmasına dikkat edilmelidir. Ceviz aşısı çeşitlerinden en çok tercihe edilenler Dilcikli aşı, Omega aşısı, Yama göz aşısı ve Yarma kalem aşısıdır. Bu aşı çeşitlerinden en çok kullanılanı ise Kalem aşısıdır. Peki ceviz ne zaman aşılanır? İşte detaylar:

CEVİZ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

4 ayrı grupta incelen ceviz fidanı aşı ceviz fidanı aşı çeşitlerinin önemini ve nasıl, niçin yapıldığını detaylarıyla birlikte anlatmak istiyoruz.

1-YAMA GÖZ AŞISI

Ceviz fidanı için Yama göz aşısına başlama zamanı, çöğürün kabuk verip vermediğinin kontrolü ile anlaşılır. Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan bir hafta önce sulanmalı, sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin yaprakları temizlenerek uç alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı) bırakılması gerekiyor. Aşıda en önemli detay; aşı kalemlerin günlük olarak kesilip kullanılması gerektiğidir. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece yüksek olduğu bilinir. Yama göz aşısı ceviz ağacına uygulanırken çift ağızlı özel aşı bıçağı ile dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Aşı kalemi ile kullanılan çöğür, aynı yılın sürgünü olmalı ve aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağının çözülmesi gerekir.

2-OMEGA AŞISI

Omega kalem aşısında da önemli olan, yama göz aşısı uygulanan ve sonuç alınamayan 1-2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması gerekir. Omega aşısı yapılırken aynı zamanda sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda muhafaza edin.

3-DİLCİKLİ AŞISI

Dilcikli aşısı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları birbirine eşit olması durumunda uygulana bir aşı yöntemidir. Dilcikli aşısı genellikle yaz aylarında uygulanan aşı çeşitlerindendir. Aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı uygulaması yapılır. Ancak kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olmasına dikkat edin.

4-YARMA KALEM AŞISI

Yaz döneminde tutmayan bir yaşındaki çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi Yarma kalem aşısı yapılır. Çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabanilerin (çöğür) tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20-30 cm. yukarıdan kesilme işlemidir. Bu işlemden sonra özsuyun akıtılması için 7-10 gün beklenmeli ve sonra aşının yapılması gerekiyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen