Cum. Nis 19th, 2024

Dolar neden düştü soruları tüm döviz ve altın yatırımcıları tarafından en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Geçtiğimiz hafta dolar kuru 8.60 seviyelerine kadar yükselmişti. 8 Kasım Pazar akşamı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram üzerinden yaptığı istifa paylaşım ile birlikte ise dolar kurunda hareketlilik başladı. Akabinde TCMB başkanlığına Naci Ağbal’ın getirilmesi ve Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan’ın atanması ile piyasalarda kalkan belirsizlikle birlikte dolar kurunda sert dalgalanmalar devam etti. 

 

DOLAR NE KADAR?

Dolar alış fiyatı: 7.71 TL
Dolar satış fiyatı: 7.72 TL

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın alış fiyatı: 467,88 TL
Gram altın satış fiyatı: 467, 98 TL

 

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 

Çeyrek altın alış fiyatı: 753, 66 TL
Çeyrek altın satış fiyatı: 769,68 TL

DOLAR NEDEN DÜŞTÜ?

TCMB başkanlığına Naci Ağbal’ın getirilmesi ve Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvan’ın atanması ile piyasalardaki belirsizlik ortadan kalktı. 8.60 TLseviyelerine kadar yükselen dolar 8.40 TL seviyelerine geriledi. 

Doları ve altın fiyatlarını düşüren nedenler neler?

TCMB BAŞKANI NACİ AĞBAL 19 KASIM PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTISINA İŞARET ETTİ!

TCMB’de görevine başlayan Naci Ağbal, 19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirileceğini açıkladı. TCMB’ın açıklaması şu şekilde;

“19 Kasım 2020 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısına kadar mevcut durum ve beklentiler gözden geçirilip, gelişmeler de yakından takip edilerek; oluşacak veri ve değerlendirmeler ışığında gerekli politika kararları alınacaktır” 

Bunlara ek olarak TCMB tarafında faiz artırımına gidecek söylentileri TL’nin hızla değer kazanmasına neden oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI SONRASI TL DEĞER KAZANMAYA DEVAM ETTİ

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomide güven ve kredibilite kazanımına odaklanılarak, risk primini düşürecekleri yeni bir döneme girildiğini söylerken, ekonomiyi fiyat istikrarı, finansal istikrar ve makroekonomik istikrar olmak üzere üç sacayağı üzerinde inşa edeceklerini açıkladı.

Erdoğan, “Ülke risk primini düşüreceğiz. Türk Lirası’na ve Türk ekonomine güvenen yatırımcılara her türlü kolaylığı gösterecek desteği vereceğiz. Bakanımızın ve Merkez Bankası’nın yeni başkanının hedeflerini temel yaklaşımlara uygun şekilde en kısa sürede getireceklerine inanıyorum. Kendilerinin yanında olduğumu belirtmek istiyorum. Faizlerin en azından enflasyon seviyesinde tutulma mecburiyeti, bu konuda verdiğimiz mücadeleyi zora sokuyor.Bunun için en kısa sürede enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmekte kararlıyız.” dedi.

AŞI AÇIKLAMASI DOLAR VE ALTIN FİYATLARININ GERİLEMESİNE NEDEN OLDU!

Alman BioNTech ve ABD’li Pfizer’ın işbirliğiyle geliştirilen korona virüs aşısı hakkında yapılan açıklama ise dünya çapında büyük bir yankı uyandırdı. Yapılan açıklamaya göre Pfizer’in aşısının corona virüsü yüzde 90 oranında önlediği belirtildi. 

Bu durumun ise dünya ekonomisi normale mi dönüyor sorularının yankılanmasına neden oldu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen