Per. Mar 28th, 2024

Dr Uğur Şahin ve eşi Dr Özlem Türeci Pfizer BioNTech aşısının başlıca kaşifleri.  Bu değerli ve gurur kaynağımız doktor, aşı gerçeğini bizzat anlattı.  Aşı var, ama henüz yeterince sınanmış değil ve ancak 2021 kışında insanlığın derdine çare olacak.  Her gün yenisi gelen aşı haberlerinin detaylarını okuyun, benzer uyarılar göreceksiniz.  Bir aşı onay aldıktaa sonra, yani koruma amaçlı insanlara uygulandıktan sonra tıp otoriteleri tarafından çok yakından gözlem altında tutulur. Bunun iki nedeni var. İlki bir çok aşının kazandırdığı bağışıklık uzun sürmüyor. İkincisi, bazı yan etkiler aylar sonra tezahür edebiliyor.

‘’Diğer aşılardaki tipik yan etkiler var’’

Kendilerinin geliştirdiği aşıda da diğer aşılardaki tipik yan etkilere rastladıklarını anlatan Uğur Şahin, ‘’Bunlar, aşının enjekte edildiği bölgede birkaç süren hafif ve orta şiddetli ağrılar. Aşı olanların bir kısmında da birkaç gün süren ateş görüldü. Ateş daha şok hafif ve orta şiddette görüldü. Bunlar gördüğümüz en önemli yan etkiler.’’ dedi.

Diğer aşılarla kullanılabilecek mi?

Aşı sürecini durduracak ya da askıya alınmasına neden olacak hiçbir ciddi yan etkiye rastlamadıklarını kaydeden Uğur Şahin, ‘’Geliştirdiğiniz aşı diğer aşılarla birlikte kullanılabilecek mi?’’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:

‘’Başlangıçta aşıları karıştırmanın anlamı yok. Tüm aşılar klinik olarak değerlendirilir. Birinci dozdan birkaç hafta sonra aşıların çoğunda doz yükselmesi yapılır. İlk aşıdan iki veya dört hafta sonra ikinci aşı yapılır. Ben olsam bunları karıştırmazdım. Çünkü bunun güvenliği test edilmedi.’’

Bağışıklık ne kadar sürecek?

Uğur Şahin, ikinci dozdan sonra bağışıklığın ne kadar sürdüğüne ilişkin bir soruya ise, ‘’Bunu bilmiyoruz. Bu veriyi toplamamız gerekiyor. Şu anda elimizde bulunan verilerle sadece tahminde bulunabiliriz. Bu tahminlere dayanarak antikor ve T hücrelerinin ne yanıt vereceğine bakılabilir. T hücrelerinin vereceği tepkinin çok uzun süreceği bilinen bir gerçek. Antikor tepkisinin ise zamanla azalacağını söyleyebiliriz. Ama ne kadar hızlı azalacağını bilmiyoruz. Mesela, 1 yıl sonra yeterince antikor kalacak mı bilmiyoruz. Bu bilgiyi topluyoruz. 1 yıl içinde antikor miktarı düşük seviyelere inerse takviye bağışıklık sağlayabiliriz. Bu çok karmaşık olmayabilir’’ yanıtını verdi.

Şahin, Andrew Marr’ın ‘’Yani bundan sonra, tıpkı gripte olduğu gibi, her yıl Covid aşısı mı olacağız sorusuna ise şu yanıtı verdi:

‘’Eve ama gripte durum biraz farklı. Çünkü gripte her yıl farklı bir virüs türüyle uğraşıyoruz. Covid-19’da ise mutasyonlar olsa bile bunlar çok belirgin. Virüste ciddi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum, ki bu gripte görülen bir durum.’’

‘’Hastalığı önleme konusunda çok yüksek etkisi olacağını düşünüyorum’’

Uğur Şahin, Aşının virüs bulaşan insanlardaki belirtileri mi yoksa virüsün yayılmasını mı engellediği ile ilgili ise, ‘’Bu tip soruları resmi olarak yanıtlamıyoruz. Birkaç ay içinde bu soruyu dolaylı yoldan yanıtlayabiliriz. Ama bir bilim insanı olarak diğer virüslerle ilgili yaptığımız tahminlere dayanarak, hastalığı önleme konusunda çok yüksek bir etkisi olacağını düşünüyorum. Etkisi yüksek bir aşıyla, insanlar arasındaki bulaşma azalacaktır.’’ dedi.

‘’Ancak gelecek yıl normal bir kış geçirebiliriz’’

Dünyanın ne zaman normale dönebileceği ile ilgili açıklama yapan Şahin, ‘’Bu kış zor geçecek. Aşımızın virüsün bulaşma sayılarına şok büyük bir etkisi olmayacak. Her şey yolunda giderse bu yılın sonu ya da önümüzdeki yılın başına doğru aşının dağıtımına başlayacağız. Hedefimiz gelecek yılın nisan ayına kadar 300 milyon dozdan fazla aşı teslim etmek. Bu da bize bir etki yaratma fırsatı verecek. Yaza kadar daha büyük bir etkisi olacaktır. Yazın enfeksiyonun azalmasında bize yardımcı olacaktır. Burada en önemlisi, gelecek yılın sonbahar ve kış dönemine kadar çok daha büyük oranda aşılama yapacağız. Tüm bağışıklık kazandırma ve aşılama çalışmalarının gelecek sonbahara kadar tamamlanması gerekiyor. Bunun gerçekleşeceğinden eminim çünkü bir çok aşı şirketi tedariği arttırmamız için bize yardım ediyor. Dolayısıyla gelecek yıl normal bir kış geçirebiliriz.

FÖŞ anlattı: Salgından Mali Krize Giden Yoldayız

“Hasta” sayısı 3.300’ü aştı, ek tedbirler yolda

FÖŞ yazdı: Hükümet cüzdanla cenaze arabası arasında sıkıştı

Ipsos Araştırma – Halk sokağa çıkma yasağı istiyor

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen