Cts. Nis 20th, 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Fransız mallarını boykot çağrısının ardından, DEİK’in yaptığı ziyaret ve verdiği mesaj, ‘boykot’ çağrısının lafta kaldığını gösterdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fransa’yla son aylarda Doğu Akdeniz ve Libya’da yaşanan gerilim üzerine ‘Fransız mallarına boykot’ çağrısı yapmıştı. Ancak henüz çağrının üzerinden 1 hafta geçmeden ‘boykot’ tartışması gündemden çıktı, Paris’le ticaretin daha geliştirilmesinin yolları aranmaya başlandı.

Konuyla ilgili adım, Türk özel sektörünün yurt içi ve yurt dışında yatırım imkânlarını araştırmakla görevli Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından atıldı.

DEİK açıklamasında, Türkiye-Fransa İş Konseyinin, Fransa’nın Ankara Büyükelçisini ziyaret ettiği, görüşmeye Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru ve 8 iş konseyi üyesinin katıldığı ve görüşmede iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geleceğinin ele alındığı ifade edildi.

Kurul’a bağlı Türkiye-Fransa İş Konseyi’nin başkanı Çağatay Özdoğru, sağduyulu olmanın ikili ilişkiler için önem teşkil ettiğini belirterek, “Karşılıklı hassasiyetlerimizin göz önünde bulundurulması, kazan-kazan perspektifine dayalı ekonomik ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesine yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Ziyarette Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ilişkin güncel gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulduğu belirtilen açıklamada, “500 yıllık uzun bir geçmişe dayanan Türkiye-Fransa ilişkilerinin karşılıklı sağduyu temeline dayanmasının ilişkileri daha da ileriye götüreceğinin ifade edildiği” bildirildi.

‘KAZAN-KAZAN’LA DAHA DA GÜÇLÜ İLİŞKİLER…

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Türkiye-Fransa İş Konseyi Başkanı Çağatay Özdoğru, Türkiye ile Fransa arasında uzun yıllardır süregelen güçlü ilişkilerin önemine değinerek, “500 senelik köklü ilişkilere sahip iki müttefik ülke olan Türkiye ve Fransa arasındaki güçlü ekonomik ilişkilerin de her daim yapıcı bir rolü olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Özdoğru, ifade özgürlüğünün önemli olduğunu ancak sınırsız olmadığını belirterek, “Sağduyulu olmak ikili ilişkilerimiz için önem teşkil ediyor. Karşılıklı hassasiyetlerimizin göz önünde bulundurulması, kazan-kazan perspektifine dayalı ekonomik ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesine yardımcı olacaktır. Son dönemde iki ülke arasında en üst seviyeden verilen ılımlı mesajların iş dünyalarımıza da olumlu yansıyacağını düşünüyorum. İş Konseyi olarak ilişkilerimize olumlu yansıyacak faaliyetler çerçevesinde her türlü destek ve çabayı göstermeye hazırız.” değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan ziyaret DEİK’in sosyal medya sayfasından da “#Türkiye-#Fransa İş Konseyimiz, @cagatayozdogru başkanlığında Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Hervé Magro’yu ziyaret etti. Görüşmede, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve gelecek dönemdeki iş birliği fırsatları ele alındı.” ifadeleri ve “#İşimizTicariDiplomasi” etiketiyle paylaşıldı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen