Per. Mar 28th, 2024

Cildinizde bazen sebepsizce oluşan morlukların aslında kanamayı durduran trombosit hücrelerinin düştüğüne işarettir. Kan testinde ortaya çıkan bu düşük ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinden biri olan trombosit hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Peki trombosit (PLT) düşüklüğü nedir? Trombosit (PLT) düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan renksiz kan hücrelerine trombosit denir. Yaralanmalar sonucunda damarlardaki kanı pıhtılaştırarak kan kaybını önler. Trombosit düşüklüğü genellikle lösemi ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür. Aynı zamanda bazı ilaçların yan etkileri de trombosit hücrelerini azaltır. Hemen hemen her yaş ortalamasında görülebilen trombosit düşüklüğünün en belirgin belirtisi ciltteki yersiz morartılardır. Trombositlerin düşük ya da yüksek olması sağlık sorunlarına neden olur. Hemogram testleri ile tespit edilen trombositler ciddi bir hastalığa neden olmadan hemen tedavi edilmesi gerekir. Trompositlerin seviyesini karaciğer belirler. Kemik iliği hücrelerinden ayrılan parçalar olan trombositler kanda ortalama 7-10 gün arası dolaşır. İşlevlerini tamamladıktan sonra dalak tarafından vücuttan atılır. trombositler herhangi bir yaralanma esnasında kanda hızla çoğalır bir örümcek ağı gibi yaranın olduğu kısımda katılaşarak kanın akmasını engeller.

TROMBOSİT (PLT) DÜŞÜKLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kollarda ve bacaklarda morarmalar,

Hafif bir darbe ile o bölgenin kızarması,

Yaralanma sonrası aşırı kanama,

Diş eti veya burun kanamalarının uzun süre durmaması,

Dalak büyümesi ve dalağın kanı temizlememesinden kaynaklı şiddetli karın ağrılarının ortaya çıkması,

İdrarda ve dışkıda kanama gibi belirtilerle kendini gösterir.

TROMBOSİT ÜRETİMİN AZALMASI NEDEN OLUR? 

Doğum sırasında yaşanan aşırı kanama sonrası trombosit oranı azalır.

Kanın ciddi derecede mikrop kapması trombosit değerlerini olumsuz etkiler.

Bazı hastalıkların yarattığı etkiler sonucu bağışıklık sistemi kalkan oluştururken trombositlerin azalmasına sebebiyet verebilir. Fakat bu durumun neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir.

Genetik bozukluk sonucu ortaya çıkan hemofili hastalığı trombsitlerin tahribe uğramasına sebebiyet verir.

TROMBOSİTLERİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR

Trombosit sayısı düştükçe iç kanma riski artar. Kalp ritim bozukluğu, yüksek tansiyon, inme ve felç gibi hastalıkların yaşanma riski yükselir. Bazı insanlarda da nadiren de olsa beyin kanamasına hatta ölüme bile neden olabilir. 

TROMBOSİT DÜŞÜKLÜĞÜ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Trombosit düşüklüğü kan testi sonucunda ortaya çıkar. Trombosit değerleri vücut sağlığını etkilemeyecek derecedeyse uzmanlar sadece doğal tedavi yöntemleri öneriyor. Örneğin; domates, portakal, kırmızı meyveler gibi besinler tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak trombositler sağlığı olumsuz etkileyecek kadar düşük orandaysa,uzmanlar hastanın bağışıklık sisteminin güçlenmesi için ilaç tedavisi uygular. Bazı hastalar ilaç tedavisine yanıt vermediklerinde cerrahi operasyonla dalak vücuttan alınır.

TROMBOSİT YÜKSELİĞİ NEDİR?

Kanda aniden yükselen trombositler kanın katılaşmasına neden olur. Tıpkı düşüklüğü gibi yüksekliği de ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Vücudun çok fazla trombosit üretmesinin asıl nedeni bağışıklık sisteminin enfeksiyonlu hücrelere karşı vücudun direncini artırmaya çalışırken gereksiz trombosit üretmeye çalışır. Bu da kanama esnasında komplikasyonalra neden olur. Vücuttan atılamayan kan şişlik ve ödemlere neden olur.

TROMBOSİT YÜKSELİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vücudun hareket noktasında dengesizlik

Baş dönmesi akabinde gelişen bayılma

Gözde bulanıklık 

Avuç içi ve ayak tabanında karıncalanma

Sabah uyanırken burunda biriken kan

Diş etlerinde durduk yere çıkan kanamalar

Dışkı sırasında kan gibi durumlar trombosit yüksekliğine işarettir. Belirtiler dikkate alınmadığında beyin felcine, sol kolda uyuşma, kemik ağrıları, kulakta kanlanma ve konuşmada gevşeklik gibi durumlar yaşanır. 

TROMBOSİT YÜKSEKLİĞİNİ DENGELEYEN BESİNLER NELERDİR?

Omega-3 yağ asitleri

Sarımsak

Kimyon

Karanfil

Zerdeçal 

Doktora başvurulduğunda trombositi düşüren bazı ilaçlar önerir. Bunların başında aspirin gelir. Ancak aspirin kullanma süresi ve dozajını uzman doktor tavsiyesinde tüketilmelidir. Aksi hale bu sefer tam tersi yönde düşüklüğü neden olabilir. 

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen